Acasa MagazinLife „Arhiducele Joseph”, cel mai scump diamant de culoare D – vezi cu cât s-a vândut

„Arhiducele Joseph”, cel mai scump diamant de culoare D – vezi cu cât s-a vândut

scris de Laurentiu Banches
6 afisari

Diamantul „Arhiducele Joseph”, ce i-a aparţinut familiei de Habsburg s-a vândut la licitaţia Christie’s pentru preţul record de 21,47 de milioane de dolari.

„Arhiducele Joseph”, cel mai scump diamant de culoare D (foto: professionaljeweller.com)

Preţul de 21,47 de milioane obţinut la licitaţia de marţi, 13 noiembrie de la Geneva, este unul record pentru un diamant de culoare D, cea mai bună, preţul plătit pe carat ridicându-se la 282.485 dolari. Diamantul „Arhiducele Joseph” provine de la minele indiene din Golconde şi în prezent, nu este montat în nicio bijuterie, însă în trecut a fost parte a unei broşe şi a unui pandantiv. Bijutierul Casei Christie’s, Jean-Marc Lunel a adăugat că „acest diamant, extras din minele din Golconde, ca şi ‘Koh-I-Noor’, care împodobeşte coroana reginei Angliei, ‘Regent’, păstrat la Muzeul Luvru, sau ‘Hope’, oferit de Harry Winston Institutului Smithsonian din Washington, face parte din cele cu cea mai mare puritate”.

Minele din Golconde s-au închis deoarece zăcământul s-a epuizat. Potrivit Agerpres, ele au fost exploatate timp de 2.000 de ani, din jurul anului 300 î.e.n. până la jumătatea secolului al XVIII-lea, fiind principala sursă de diamante din lume înaintea descoperirii zăcămintelor din Brazilia, în secolul al XVIII-lea, şi din Africa de Sud, în secolul al XIX-lea.

Diamantul ‘Arhiducele Joseph’ a aparţinut familiei de Habsburg şi poartă numele arhiducelui Joseph (1872 – 1962), care a trăit în Ungaria şi a emigrat după al Doilea Război Mondial în Statele Unite în urma ocupării ţării sale de Uniunea Sovietică. După câţiva ani s-a întors în Germania, unde a murit în 1962, la 90 de ani. El i-ar fi dat diamantul fiului său, arhiducele Joseph Francis (1895 – 1957), care l-a depus în 1933 în seiful unei bănci maghiare. Piatra preţioasăa fost vândut în 1936 unui cumpărător anonim, care l-a lăsat în acelaşi seif în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, lucru care l-a scăpat de confiscarea de către nazişti. Diamantul a apărut pe scena internaţională la o licitaţie de la Londra, în 1961, reapărând 32 de ani mai târziu, la Geneva, la o licitaţie a casei Christie’s, unde a fost adjudecat cu 6,5 milioane de dolari de un cumpărător anonim.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult