Acasa MagazinLife 106 ani de la nașterea lui Nicolae Ceaușescu

106 ani de la nașterea lui Nicolae Ceaușescu

scris de Z.V.
222 Afisari

Nicolae Ceausescu s-a născut la 26 ianuarie 1918 în comuna Scornicești, județul Olt, și a fost conducătorul comunist al României între anii 1965-1989.

De-a lungul vieții sale, Ceaușescu a putut fi observat în mai multe ipostaze: de la tânăr comunist angajat în lupta împotriva regimului autoritar până la dictatorul comunist.

Nicolae Ceaușescu s-a născut în urmă cu 106 ani, într-un sat din județul Olt, fiind al treilea copil al unei familii sărace.

Primii ani din viața lui Nicolae Ceaușescu

Copilăria și adolescența lui Ceaușescu au fost marcate de sărăcie și lipsuri, crescând într-o familie numeroasă dintr-un sat din Oltenia. La vârsta de 12 ani, el a părăsit casa pentru a se angaja ca ucenic în București, o decizie care avea să îi schimbe viața. În 1933, la 15 ani, s-a alăturat Uniunii Tineretului Comunist, angrenându-se astfel în lupta comunistă împotriva regimului fascist.

Prima detenție a început în 1936, când Ceaușescu a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru distribuirea de manifeste comuniste. A petrecut această primă perioadă la Doftana. Anii care au urmat au fost marcați de arestări repetate, cu detenții la închisoarile Jilava și Târgu Jiu, unde a cunoscut lideri importanți ai Partidului Comunist, precum Gheorghe Gheorghiu-Dej și Chivu Stoica.

În Uniunea Tinerilor Comuniști, a întâlnit-o pe viitoarea sa soție, Elena Petrescu, cu care s-a căsătorit în 1945.

Cariera politică în Partidul Comunist

După cel de-al Doilea Război Mondial, Ceaușescu a devenit un membru activ al Partidului Muncitoresc Român (PMR) și a avansat rapid în ierarhia politică.

În 1965, Nicolae Ceaușescu a fost ales prim-secretar al PMR și a început să-și consolideze puterea în stat. Vizitele în China și Coreea de Nord au influențat modul în care și-a perceput rolul în conducerea țării, iar după 1974, când a devenit președinte al Republicii Socialiste România, a instaurat un regim autoritar, caracterizat prin cultul personalității și politici economice și sociale draconice.

În ciuda unei imagini externe construite pe aparențe de progres economic, realitatea din interior era diferită. Economia centralizată a condus la o serie de politici ineficiente și la o profundă criză economică. Populația a suferit din cauza restricțiilor severe asupra libertăților individuale și a controlului strict al informațiilor.

Revoluția din 1989 și execuția Ceaușeștilor

Cu o lună înainte de Revoluția din 1989, Ceaușescu a anunțat cu mândrie achitarea completă a datoriei externe de către România. Cu toate acestea, această declarație nu a reușit să ascundă nemulțumirea crescândă în rândul populației. Mitingul programat pentru 21 decembrie 1989 a fost începutul sfârșitului său.

Pe 22 decembrie 1989, în urma unei revolte populare începute în Timișoara, care s-a extins în toată țara, și a unui conflict cu armata, Ceaușescu a fost înlăturat de la putere. A fost prins, judecat și executat împreună cu soția sa, Elena Ceaușescu, în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie 1989.

Nostalgicii după era comunismului

În România contemporană, există o categorie de oameni cunoscuți sub numele de nostalgici ai comunismului, care sunt melancolici după perioada regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu. Această nostalgie se manifestă în diferite moduri și este adesea legată de amintiri subiective despre acea perioadă.

Unii dintre nostalgici privesc în urmă cu oarecare simpatie la aspectele aparente ale vieții în comunism, cum ar fi asigurarea unui loc de muncă stabil, accesul la servicii sociale și o anumită uniformitate socială. Pentru aceștia, memoria pare să păstreze doar amintiri pozitive, ignorând sau minimalizând aspectele negative ale regimului totalitar.

În fiecare an, pe 26 ianuarie, grupuri de nostalgici se adună la mormântul lui Ceaușescu din Cimitirul Ghencea pentru a-i aduce un omagiu dictatorului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS