Acasa MagazinLife 19 august – Ziua Mondială a Fotografiei

19 august – Ziua Mondială a Fotografiei

scris de Laurentiu Banches
53 afisari

Ziua Mondială a Fotografiei este aniversată la 19 august, în 2014 sărbătorindu-se 175 de ani de la obținerea primului brevet pentru realizarea fotografiei în 1839.

19 august - Ziua Mondială a Fotografiei (foto:shariblog.com)

Ziua de 19 august marchează inventarea de către Louis Jacques Mande Daguerre (1787—1851) și Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) a procedeului de realizare a unei fotografii numit ”daghereotipie”. Louis Daguerre împreună cu Joseph Nicéphore Niépce, care se ocupa cu captarea imaginilor din exterior pe un suport solid, au perfecționat sistemul, punând la punct procedeul care se va numi ”daghereotipie”. În 1826, Nicéphore Niépce a captat o fotografie cunoscută sub numele de ”View from the Window at Le Gras” printr-un proces numit „heliografie”, considerată cea mai veche fotografie.

După moartea lui Niépce, Daguerre continuă experimentele împreună cu fiul acestuia, Isidore. Folosește ca agent sensibilizator iodul pus pe o placă de cupru, acoperit cu un strat de argint. Printr-o developare în vapori de mercur se obține o imagine negativă în relief (o matriță). O fotografie realizată de inventator în 1837 prin ”daghereotipie”, a reprezentat un colț din atelierul său. Invenția a fost prezentată Academiei Franceze de Științe la 19 august 1839 și Louis Daguerre a obținut brevetul.

Deși atât Isidore, cât și Daguerre au primit rente viagere din partea guvernului francez, doar numele lui Daguerre rămâne asociat cu invenția. În următorii ani, noul proces are un succes extraordinar în întreaga Europă, fiind promovat în aproape toate ziarele din acea vreme. Daguerre a fost făcut ofițer în Legiunea de Onoare și a călătorit mult pentru a-și promova descoperirea. Este considerat părintele fotografiei. Deși ”daghereotipia” nu a fost primul proces fotografic, succesul său s-a datorat viabilității sale comerciale. Toate procesele anterioare necesitau timpi de expunere de ordinul orelor, comparativ cu 15-20 minute cerute de noul proces, în condiții de iluminare puternică, având și o calitate mult superioară.

După aproximativ 11 ani, în numeroase studiouri din New York a fost folosit procedeul ”daghereotipiei”. Aceasta a marcat începutul erei moderne în fotografie. De-a lungul anilor, tot mai mulți oameni au sprijinit și au încurajat organizarea unei manifestări având în prim-plan fotografia. Astfel în 2009, australianul Korske Ara, un tânăr pasionat de fotografie, a lansat Proiectul Zilei Mondiale a Fotografiei.

La 19 august 2010, de Ziua Mondială a Fotografiei, a fost organizată prima galerie la nivel mondial, găzduită on-line, unde au fost expuse 270 de fotografii, site-ul înregistrând vizitatorii din peste 100 de țări. Ziua Mondială a Fotografiei continuă să fie sărbătorită în fiecare an de tot mai multe comunități.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult