Acasa MagazinLife 2012: Ziua Internationala a Femeii – Emanciparea continua

2012: Ziua Internationala a Femeii – Emanciparea continua

scris de L.M.
8 afisari

Cu mai bine de un secol in urma, cand lumea a marcat pentru prima data Ziua Internationala a Femeii, egalitatea dintre sexe si emanciparea femeilor erau in mare parte idei radicale.

Ziua Internationala a Femeii

Ziua Internationala a Femeii

Desi s-au inregistrat progrese semnificative, totusi, in prea multe comunitati si societati, femeile raman cetateni de rangul al doilea si in 2012.

Cu toate ca discriminarea dintre sexe in educatie se apropie de sfarsit, exista diferente mari in interiorul statelor si intre tari si prea multor fete fie li se interzice sa mearga la scoala, fie sunt retrase de la cursuri, fie termina scoala fara prea multe aptitudini si sanse.

Ziua Internationala a Femeii, 8 martie, este un bun moment pentru a constata ca femeile si fetele continua sa suporte o discriminare si o violenta inacceptabile, de cele mai multe ori din partea partenerilor sau rudelor. Acasa sau la scoala, la serviciu sau in societate, a fi femeie se traduce prin a fi vulnerabila. Si in foarte multe zone de conflict violenta sexuala este folosita in mod deliberat si sistematic pentru a intimida femeile si intreaga comunitate.

Tot de 8 martie, Ziua Internationala a Femeii, este bine sa constatam ca, in domeniul procesului de luare a deciziilor, multe femei in tot mai multe tari isi ocupa locul de drept in Parlament. Cu toate acestea, in mai putin de 10 la suta dintre tari exista lideri femei. Chiar si in cazul in care femeile sunt prezente in numar mare in politica, ele sunt sub-reprezentate in alte domenii ale procesului decizional, incluzand Ziua Internationala a Femeii ar trebui sa se axeze pe accesul egal la educatie, formare, stiinta si tehnologie. Iar Google foloseste un logo special, pentru a ne aduce aminte ca este 8 martie 2012.

2 comentarii

Chris P. 09-03-2012 - 00:08

La multi ani tuturor femeilor. Nu putem trai cu ele dar nici fara ele 🙂 si le iubim, le iubim chiar si atunci cand nu mai sunt langa noi…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult