Acasa MagazinLife 65 de ani de la naşterea lui Robin Williams

65 de ani de la naşterea lui Robin Williams

scris de L.M.
10 afisari

În urmă cu 65 de ani, într-o zi de 21 iulie, se năștea actorul american de comedie Robin Williams.Au trecut aproape doi ani de la sinuciderea actorului Robin Williams. Depresie, au spus cei mai mulți imediat după anunțul teribil făcut de polițiștii care l-au găsit spânzurat în propria locuință.

Robin WilliamsActorul născut la Chicago, Illinois, a absolvit liceul la San Francisco. Mai târziu, a studiat științele politice la Claremont Men’s College (astăzi, Claremont McKenna College), și a început să ia cursuri de improvizație, scrie www.britannica.com. S-a înscris la College of Marin pentru a studia teatrul, însă a primit o bursă pentru a studia arta dramatică la Institutul Juilliard din New York. Aici l-a cunoscut pe faimosul actor Christopher Reeve (1952-2004), cei doi devenind prieteni pe viață.

Robin Williams își dorea să devină un actor dramatic, însă, fiind înzestrat cu o deosebită capacitate de a improviza și de a-și adapta înfățișarea fiecărui rol, în cele din urmă s-a îndreptat spre stand-up comedy. Aflat la Los Angeles, a început să realizeze numere de stand-up comedy în cluburi de profil. Destul de repede, s-a făcut remarcat și în televiziune, în emisiuni, precum „The Richard Pryor Show”, ”Laugh-In” și ”Eight Is Enough”.

Însă descoperirea sa și a talentului său a venit odată cu rolul extraterestrului ”Mork” într-un episod din serialul ”Happy Days”, difuzat în 1978. Rolul său i-a încântat pe telespectatori, producătorii creând o continuare a show-ului, intitulat „Mork & Mindy” (1978-1982), care i-a adus în 1979, un Glob de Aur pentru cel mai bun actor de televiziune (comedie/muzical) și o nominalizare în 1980 la aceeași categorie. Acest serial i-a oferit lui Robin Williams șansa de a improviza și de a-și arăta talentul uriaș.

A debutat pe marele ecran, în 1980, în filmul ”Popeye”, în regia lui Robert Altman, fără a fi, însă, un mare succes. Recuperează ulterior, demonstrându-și talentul în filmul ”The World According to Garp” (1982) de George Roy Hill. În 1984 a interpretat personajul Vladimir Ivanoff în filmul ”Moscow on the Hudson”, rol care i-a adus lui Robin Williams o nominalizare la Globurile de Aur la categoria cel mai bun actor.

Primul său mare succes cinematografic a fost rolul din ”Good morning, Vietnam” (1987), fiind nominalizat în 1988, la un Oscar pentru cel mai bun actor (comedie/muzical), urmat, apoi, de roluri mai complexe, bine primite atât de public, cât și de critici: ”Dead Poets Society” (1989), ”Awakenings” (1990), în care a jucat alături de Robert De Niro și Julie Kavner și pentru care a primit o distincție specială din partea National Board of Review, „The Fisher King” (1991) nominalizat la un Premiu Oscar la categoria de cel mai bun actor în rol secundar, ”Hook” (1991), ”Aladin” (1992, vocea Duhului lămpii), ”Mrs. Doubtfire” (1993), care i-a adus în 1994, un Glob de Aur pentru cel mai bun actor (comedie/muzical), ”Jumanji” (1995), ”Jack” (1996), ”Hamlet” (1996), ”Good Will Hunting” (1997), ”Flubber” (1997).

În 1997, a jucat rolul lui Sean Maguire în filmul ”Good Will Hunting” în regia lui Gus Van Sant, pentru care actorul a primit Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar și Premiul Screen Actors Guild.

Robin Williams are o stea pe Hollywood Walk of Fame, din 12 decembrie 1990.

În următorii ani, Robin Williams a jucat o largă varietate de roluri. A jucat rolul doctorului ce își trata pacienții cu o porție bună de râs ”Patch Adams” (1998), apoi a portretizat un bărbat evreu din Germania în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ”Jakob the Liar” (1999). Bazată pe o carte a scriitorului de science-fiction Isaac Asimov, ”Bicentennial Man” (1999) i-a dăruit lui Robin William posibilitatea de a juca un android care dezvoltă emoții umane.

În 2002, spectacolul de comedie ”Robin Williams: Live on Broadway”, care a avut un uriaș succes, a fost lansat atât în format audio cât și video.

Pe lângă rolurile sale pline de umor, Robin Williams a interpretat și creat personaje total opuse stilului său, în filmele ”One Hour Photo” (2002), ”Insomnia” (2002), ”The Night Listener” (2006).

A redevenit, în 2006, actorul plin de umor în filmul ”Man of the Year”. Au urmat filmele: ”Night at the Museum” (2006), „Happy Feet” (2006), „Licence to Wed” (2007), „August Rush” (2007), „World’s Greatest Dad” (2009), ”Night at the Museum: Battle of the Smithsonian” (2009), „Happy Feet II” (2011), comedia romantică ”The Big Wedding” cu Robert De Niro și Diane Keaton (2013), drama ”The Butler”, în care Robin Williams l-a întruchipat pe fostul președinte american Dwight D. Eisenhower.

În septembrie 2008, a efectuat un turneu prin care și-a promovat show-ul de one-man stand-up comedy, intitulat ”Weapons of Self Destruction”.

A fost oaspetele show-ului TV ”Louie and Wilfred”, iar în martie 2011 a jucat în premieră, pe Broadway, în spectacolul ”Bengal Tiger at the Baghdad Zoo” (regia Rajiv Joseph) în rol titular, alături de Glenn Davis, Brad Fleischer și alții.

Robin Williams a avut trei copii: Zachary, cu prima lui soție, Valerie Velardi, și Zelda și Cody, cu cea de-a doua soție, Marsha Garces, de care a divorțat în 2008. La 23 octombrie 2011, actorul s-a căsătorit cu graficiana Susan Schneider.

Actorul era implicat în numeroase activități caritabile, precum Comic Relief și Fundația ”Christopher and Dana Reeve”, o fundație înființată de fostul actor ce l-a interpretat pe Superman și dedicată celor care au suferit leziuni ale măduvei spinării.

Actorul Robin Williams a murit la 11 august 2014, poliția americană confirmând câteva zile mai târziu că actorul, care a urmat un tratament pentru depresie, s-a sinucis prin spânzurare.

Filmele „Night at the Museum: Secret of the Tomb” (decembrie 2014), ”Boulevard” (iulie 2015) și ”Absolutely Anything” (august 2015, voce) au marcat ultimele apariții în fața camerelor de filmat ale actorului Robin Williams.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult