Acasa MagazinLife 7 august, Ziua Internaţională a berii

7 august, Ziua Internaţională a berii

scris de Z.V.
54 afisari

Sărbătorită în prima vineri din august, a fost fondată în 2007, Santa Cruz, California, şi în scurt timp a ajuns să fie celebrată în 50 de ţări şi şase continente. Scopurile acestui eveniment sunt celebrarea celor care fabrică şi servesc băutura de culoarea chihlimbarului, dar şi un prilej de petrecere a timpului liber alături de prieteni.
ziua beriiÎn lungul drum pe care l-a parcurs, din îndepărtatul Sumer şi până astăzi, berea a fost încojurată de nenumărate fapte ştiute şi mai puţin ştiute.

Cea mai veche reclamă a fost găsită pe o tăbliţă de lut datată 4000 î.Hr., în care, o femeie ţinea în mâini două cupe şi o inscripţie, care interpretată ar spune “Drink Elba Beer — the beer with the heart of a lion!”.
Muncitorii egipteni care ridicau piramidele erau plătiţi cu patru litri de bere pe zi.
În Evul Mediu, berea era consumată mai mult decât apa.
Cea mai tare bere din lume are un conținut de alcool de 67,5%.
În 1814, o cuvă care conținea 135.000 galoane de bere s-a răsturnat în St. Giles, Londra. Rezultatul a fost un uriaş val de bere care a luat viața a opt persoane şi a distrus numeroase proprietăți. Printre victime, şi doi copii de 3 şi 4 ani. Deşi fabrica a fost dată în judecată, instanţa a hotărât că a fost un Act al lui Dumnezeu şi nimeni nu a fost tras la răspundere. În 1922, fabrica a fost dărâmată, iar astăzi, în locul ei se află Teatrul Dominion.
Prohibiţia în SUA, care a durat 13 ani, a dus la creșterea numărului bandelor de gangsteri şi a medicilor care prescriau alcoolul în scopuri terapeutice.
Primul incident de conducerea sub influența alcoolului a fost înregistrat în anul 2000 î.Hr. Un vizitiu egiptean a fost arestat după ce, beat fiind, a accidentat o femeie, apoi a fost crucificat la ușa tavernei care îi vânduse alcool.
Cercetătorii americani au descoperit că micronutrienţii numiţi polifenoli şi care se găsesc în bere pot crea antioxidanți care ajută la prevenirea bolilor de inimă.
O sticlă de 12 litri de bere a fost descoperită în pivnița unui restaurant din Londra, în 2009, cu un preţ estimat la 700 £.
În civilizațiile antice, toate “fabricile” de bere aveau în întregime personal feminin. Se poate spune că primii berari profesionişti au fost femei
Florile femele ale plantei de hamei, utilizate în fabricarea berii, fac parte din aceeași familie cu marijuana.
Frank Zappa a susținut că o țară nu este “reală” fără o bere națională, Platon a sugerat că cel care a inventat berea este un “om înțelept”, iar Jack Nicholson a numit-o “best damn drink in the world”.
Lost Tribes Brew are misiunea de a reînvia vechile rețete de bere, datând de acum peste 2700 de ani, ale triburilor stabilite în Europa, Orientul Mijlociu, Africa și Asia. Fiecare trib avea o reţetă specială de preparare, iar ei încearcă să o reproducă.
În 2009, în Coreea de Nord, a apărut prima reclamă TV ce prezintă o marcă de bere locală, care ajută muncitorii să scape de stres.
Scurtă istorie a berii

După o serie de cercetări, la începutul secolului al XX-lea, s-a descoperit că prima bere a fost produsă în Sumer, iar în mai multe documente găsite în templul de la Lagash este menţionat orzul folosit la fabricarea băuturii. În palatul din Mari, pe malul Eufratului, s-au găsit tablete cu scriere cuneiformă care descriu materialele necesare pentru fabricarea acesteia.

În Irak, într-un sit din 4000 î. Hr., s-a găsit o pictogramă care înfăţişează două persoane bând bere prin paie de stuf dintr-un vas de mari dimensiuni.Cea mai veche fabrică de bere a fost identificată în secolul al XV lea î.Hr., în Tell Hadidi (Siria).

În Egipt existența berii este menționată din mileniile VI-IV î.Hr. În Abadiyeh şi Naqada au fost găsite vase cu depuneri de bere. La egipteni, Osiris era considerat inventatorul berii și cel care transmite oamenilor rețeta fabricării băuturii.

Toţi oamenii consumau bere, inclusiv Faraonul. Era folosită şi la procesiunile religioase, în acest scop fiind fabricată după o reţetă specială, dar şi pentru ofrande divine sau înzestrarea mormintelor.

La romani, berea a fost identificată în scrierile lui Diodorus Siculus care spunea că licoarea “barbară” era consumată ca și vinul şi că fabricarea ei se datora lui Dionisos, zeul grec al vinului.

Berea mai era consumată și de către hitiţi, evrei, fenicieni, armeni, sirieni şi sciţi. Nubienii şi etiopienii îşi fabricau beri speciale din materiile pe care le aveau la dispoziţie. În America Centrală şi în America de Sud se folosea porumbul pentru fabricarea pâinii şi a berii, malţul fiind obţinut prin mestecarea boabelor de porumb.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult