Acasa MagazinLife 70 de ani de la tragedia Struma. 768 de evrei români, omorâţi de sovietici în Marea Neagră

70 de ani de la tragedia Struma. 768 de evrei români, omorâţi de sovietici în Marea Neagră

scris de M.A.
4 afisari

Drama de la bordul Struma, un vas plin cu evrei torpilat de sovietici în Marea Neagră, a fost comemorată vineri de România şi Turcia, informează Euronews.

vasul Struma

vasul Struma

Tragedia s-a petrecut, în 1942, în timpul celui de al Doilea Război Mondial, 768 de evrei murind în explozia şi naufragiul navei. Pasagerii s-au îmbarcat în România cu direcţia Palestina, dar nava a fost imobilizată în largul Istanbulului şi scufundată de un submarin sovietic, transmite Mediafax.

Această dramă continuă să fie înconjurată de numeroase zone de umbră. De ce Turcia a refuzat pasagerilor o debarcare la Istanbul, de ce fosta Uniune Sovietică a torpilat vaporul, se întreabă Euronews. Submarinul sovietic a eşuat, de asemenea. Epava acestuia a fost descoperită în 2008 de scafandri români şi olandezi.

La începutul anilor ’40, situaţia evreilor din România se agravase, ca urmare a legilor rasiale şi ameninţării Germaniei naziste. Majoritatea evreilor dorea să emigreze în Palestina aflată atunci sub mandat britanic, dar Marea Britanie se opunea, considerând că aceasta va duce la tulburări în Orientul Apropiat, prin sporirea ostilitatii populaţiei arabe, informează Radio România Actualităţi.

Cu toate acestea, între 1938 şi septembrie 1940, 25 de nave reusiseră să plece din porturile româneşti cu destinaţia Palestina. În anii care au urmat (1940-1944) au putut pleca alte vase, patru dintre ele au ajuns la destinaţie (Morina, Bulbul, Cazbek şi Patria), iar două (Struma şi Mefkure) au fost scufundate în Marea Neagră, împreună cu toti cei aflati la bord.

Tragedia vasului Struma este cea mai cunoscută datorita faptului ca dintre cei 769 de pasageri (dintre care peste 70 de copii) nu a existat decât un singur supravieţuitor, David Stoliar, pe atunci un tânăr în varsta de 19 ani.

Un singur supravieţuitor

Vasul Struma era un vechi barcaz bulgar cumparat de organizaţiile evreieşti, care naviga sub pavilion panamez si care trebuia să asigure o singură traversare până în Palestina. Avea un echipaj foarte slab pregătit şi o dotare insuficientă pentru călătoria plănuită; căpitanul nu era pregătit pentru navigaţia de larg şi pentru navigaţia astronomică, îi lipsea până şi sextantul, busola era rudimentară. De asemenea, îi lipseau total mijloacele de radiocomunicaţii. Vasul avea doar doua barci de salvare pentru cei 769 de pasageri, evrei din Romania, majoritatea intelectuali.

Cu toate aceste neajunsuri, Struma a plecat din portul Constanţa în ziua de 12 decembrie 1941, la orele 14.30. Fără vize pentru Turcia sau Palestina, evreii de pe Struma s-au văzut repede blocaţi în faţa Istanbulului, unde au ramas 71 de zile.

În acest timp, guvernul turc a cerut zadarnic britanicilor să le acorde emigranţilor vize de intrare în Palestina, dar acestia au refuzat, spunand că pasagerii proveneau dintr-o ţară inamică şi că la bord s-ar afla spioni germani deghizaţi în emigranţi evrei.

La rândul lor, autorităţile turce au refuzat să accepte debarcarea emigranţilor la Istanbul. Aşa încât un remorcher a scos Struma din port, abandonând-o la 5 mile de ţărm. La 24 februarie 1942 vasul a fost scufundat, cu tot cu cei cei aflaţi la bord, fiind lovit de o torpilă lansată de un submarin sovietic. Un singur pasager a supravieţuit: David Stoliar.

5 comentarii

Viorica Ianc 25-02-2012 - 14:43

768 de oameni !
Oamenii au asteptat 71 de zile. Intelectuali !
Doamne !
Mers pe jos ( 50 de km ) in 71 de zile ( nopti ! ) poti ajunge pana in Egipt.
Era bine si o comemorare in Londra ( indirect poarta vina )unde mai sunt evrei bogati !
Turcia cred ca are destul de multi evrei sanatosi comparand cu Iranul !

Ciu Huhu 26-02-2012 - 01:57

Atunci, pe acel vapor au murit evrei oameni normali (nevinovati de imensele hotii ale conationalilor lor mafioti), nu marii-hoti evrei din Mafia evreiasca internationala care jefuiesc lumea!

m 26-02-2012 - 05:41
Lupu Ardelean 26-02-2012 - 08:29

E de remarcat ca principala cauza a nafragiului:

„La începutul anilor ’40, situaţia evreilor din România se agravase, ca urmare a legilor rasiale „

eugenbad08 26-02-2012 - 10:06

Pt @Lupu Ardelean: Articolul se pare este scris de un evreu nationalist sau de un corespondent al acestui site care a scris la comanda unor evrei nationalisti. Spun aceasta, deoarece un adevarat istoric sau un comentator impartial ar fi scris ca, citez: in anii 1940-1942 cei care aveau ceva de impartit cu evreii erau Legionarii (aceasta pana s-a prins Antonescu ca erau impotriva Statului Roman si i-a scos din Guvern). Iar in ce priveste naufragiul, remarca dvs este gresita si reprezinta o interpretare rau voitoare a istoriei Romanesti.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult