Acasa MagazinLife 85 de ani de la nașterea lui Neil Armstrong

85 de ani de la nașterea lui Neil Armstrong

scris de D.P.
9 afisari

Astronautul Neil Armstrong, primul om care a pășit pe Lună, s-a născut la 5 august 1930, la ferma bunicilor săi, în apropiere de Wapakoneta (statul Ohio).
neil-armstrong-ripA fost pasionat din copilărie de expedițiile de cercetaș, de zboruri și de construirea aparatelor de zbor. La vârsta de 14 ani a luat cursuri de zbor, procurându-și banii necesari muncind într-o farmacie.

La 16 ani obține brevetul de pilot. După absolvirea studiilor liceale la Wapakoneta, se înscrie la Academia de Marină a Universității Purdue, din Lafayette (statul Indiana). După doi ani, în 1949, își satisface serviciul militar la baza Pensacola din Florida, în cadrul unităților de parașutiști ale forțelor navale, fiind mobilizat pe frontul din Coreea, unde a participat la 78 de campanii.

În 1952, revine la universitate pentru încheierea studiilor, predând, în același timp, matematica. Conform www.nasa.gov, în 1955, obține titlul de ”Bachelor of Science”. În același an, după absolvire, Neil Armstrong devine pilot de încercare, membru al NACA (National Commitee for Aeronautics), mai întâi la Laboratorul de propulsii Lewis din Cleveland (Ohio), apoi la Stația NACA pentru zboruri rapide a bazei aeriene Edwards, California. Transferat la NASA, și-a continuat activitatea ca pilot de încercare în cadrul secției pentru testarea avioanelor de vânătoare F-100, F-101, F-102, F-104, B-47.

După șapte ani de activitate ca pilot de încercare și 2.600 ore de zbor, Neil Armstrong se înscrie pentru programul de astronauți al SUA, fiind acceptat în 1962. La 16 martie 1966, a fost, alături de David R.Scott, pilot-șef pe nava spațială GEMINI 8, care a efectuat primele manevre de andocare cu o rachetă AGENA. În momentul în care defecțiunea tehnică a făcut ca nava să fie pe punctul de a scăpa de sub control, Armstrong a reușit readucerea pe traiectoria normală, asigurând amerizarea în condiții de siguranță. În 1968, prezența sa de spirit l-a salvat de la o moarte sigură, reușind să se parașuteze, înainte de prăbușirea unei rachete de aselenizare, cauzată de o defecțiune tehnică la un zbor de rutină.


Neil Armstrong a fost comandantul navei Apollo 11, care la 16 iulie 1969 a fost lansată de la baza Cape Kennedy. La 20 iulie 1969, Neil Armstrong a fost primul pământean care a pășit pe Lună, moment în care a rostit faimoasele cuvinte: ”Un pas mic pentru (un) om, un salt uriaș pentru omenire”. A fost urmat de Buzz Aldrin, conform unei înțelegeri mai vechi între cei doi, după cum scria un alt astronaut participant la misiunea Apollo 11, Michael Collins, în 1974, în cartea sa ”Carrying the Fire”. Au fost amplasate pe Lună instalații de cercetare, fiind prelevate probe de praf selenar; totodată, a fost dezvelită o placă memorială, rămânând înfipt în solul selenar un drapel al SUA. Întoarcerea modulului ”Eagle”, recuplarea cu nava, îmbarcarea astronauților și întoarcerea pe Terra au decurs conform planului. Aterizarea pe Terra a avut loc la 24 iulie 1969.
La bordul portavionului ”Hornet”, președintele Richard Nixon i-a felicitat personal pe cei trei astronauți. Armstrong, Aldrin și Collins au fost primiți cu aplauze la New York, Chicago și Los Angeles, unde președintele a oferit o recepție în onoarea lor. Ca o recunoaștere a realizării astronauților americani, în 1973, mineralogii sovietici au numit un nou mineral descoperit în deșertul Gobi — armstrongit.

Neil Armstrong a fost numit președinte al Consiliului Național Consultativ al Corpului de Pace, apoi director al Biroului aeronautic al NASA de la Washington. În 1971, a devenit profesor de inginerie spațială la Universitatea din Cincinatti. Din 1979, s-a consacrat în special carierei economice, fiind membru în consiliile de administrație ale mai multor firme, înființând mai multe companii.
Neil Armstrong a fost distins, printre altele, cu Medalia pentru Pace a președintelui SUA, Medalia NASA pentru servicii deosebite, medalia de aur Hubbard a Societății Naționale de Geografie, Medalia de onoare pentru cercetare spațială a Congresului SUA. A fost membru al Academiei Naționale de Inginerie, al Societății Piloților Experimentali, al Institutului American și membru de onoare al Federației Internaționale de Astronautică. Conform www.nasa.gov, Neil Armstrong a primit distincții din partea a 17 țări.

A avut doi fii, Eric (născut în 1957) și Mark (născut în 1963). A murit la 25 august 2012, la 82 de ani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult