Acasa MagazinLife Alaska, cel mai înalt tsunami din istorie: 524 de metri!

Alaska, cel mai înalt tsunami din istorie: 524 de metri!

scris de A.B.
165 afisari

Se întâmpla în noaptea de 9 iulie 1958. Atunci, un val gigantic cu o înălţime de 524 de metri, de aproape doua ori mai înalt decât Turnul Eiffel, a lovit regiunea Lituya Bay din Alaska.

lituya bay1 tsunami 524 metriDin fericire, zona este aproape pustie, altfel, susţin expertii, daca mega-tsunami-ul ar fi lovit o suprafaţă populată, distrugerile şi pierderile de vieţi omeneşti ar fi fost incomparabil mai mari decat în cazul tsunamiului din Indonezia în 2004, când au murit peste 200.000 de oameni.

Valul monstruos a lovit ţărmul aproape imediat dupa producerea unui cutremur cu o magnitudine de 8,3 grade pe scara Richter, cutremur ce a dus la o enormă prăbuşire de teren. Rezultatul acestei prăbuşiri? Cel mai mare tsunami înregistrat vreodata în istoria Terrei.

lituya bay2 tsunami 524 metriÎn momentul producerii tsunami-ului, în Lituya Bay nu se aflau decât trei bărci de pescuit împreună cu echipajele lor. Miraculos, doar una dintre ele a fost scufundată şi doar doi pescari şi-au pierut viaţa. Unul dintre supravietuiţori, Howard G. Ulrich, îşi aminteşte că a auzit un zgomot îngrozitor apoi, în momentul în care a privit oceanul, a rămas stupefiat de valul care acoperea cerul. Tot ce a putut să îi spună fiului său de numai 8 ani a fost: „Fiule…este timpul să ne rugam”. Ambii au scăpat cu viaţă după ce barca în care se aflau a reuşit să escaladeze valul uriaş.

Nu există fotografii ale celui mai mare tsunami din istorie, dar au fost surprinse mai multe imagini ale distrugerilor acestuia.

Sursa: descopera.ro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult