Acasa MagazinLife Anul Nou 2013. Superstiţii de Revelion

Anul Nou 2013. Superstiţii de Revelion

scris de L.M.
20 afisari

În prag de Anul Nou, în întreaga lume, există o mulţime de tradiţii, dar şi de superstiţii, de care se ţine cont.

Anul Nou 2013. Superstiţii de Revelion

Anul Nou 2013. Superstiţii de Revelion

De exemplu, se crede că Anul Nou trebuie să te prindă cu haine noi pentru ca în următoarele 365 de zile să primeşti cât mai multe cadouri. De asemenea, pentru un an norocos şi plin de iubire sunt de preferat hainele roşii, roşul fiind considerat culoarea veseliei şi a dragostei.

În noaptea dintre ani şi pe 1 ianuarie nu se plânge. Tradiţia spune că aceia care plâng în prima zi a anului vor avea un an cu evenimente triste. Cine este politicos şi manierat de Anul Nou va fi tot timpul aşa, de aceea se spune că în noaptea de Revelion trebuie evitate atât discuţiile în contradictoriu şi limbajul licenţios sau brutal, cât şi povestirile cu fantome sau morţi. În afară de faptul că nu sunt deloc plăcute, acestea atrag şi ghinionul. Despre copiii născuţi pe 1 ianuarie se spune că vor avea noroc toată viaţa.

În mai multe ţări, printre care şi România, oamenii nu împrumută bani, bijuterii sau alte obiecte de preţ în prima zi din an şi nici nu plătesc datorii sau taxe, nu duc gunoiul şi nu oferă daruri, toate acestea fiind semne de sărăcie în anul ce abia începe. Unii merg chiar mai departe cu superstiţia şi, dacă sunt nevoiţi să scoată ceva din casă, cheamă pe altcineva în acest sens.

Americanii obişnuiesc ca la cumpăna dintre ani să lase toate uşile şi ferestrele deschise pentru ca anul vechi să plece imediat şi să facă loc celui nou. De asemenea, se spune că, pentru un an îmbelşugat este bine ca la miezul nopţii pe masă să fie pahare şi farfurii pline, iar fiecare mebru al familiei să aibă bani asupra sa. Paharele, farfuriile şi buzunarele goale sunt semnele unui an sărac, consideră superstiţioşii.

Deşi puţini agreează ideea, se spune că aceia care lucrează în prima zi a anului au mai multe şanse de a avansa în carieră în perioada următoare. Însă, paradoxal, să demarezi un proiect de amploare în acea zi este curat ghinion.

O practică păgână s-a menţinut până astăzi, modalitatea de punere în aplicare fiind însă diferită. Societăţile arhaice credeau că spiritele malefice se tem de zgomote puternice şi de lumină şi, de aceea, în noaptea dintre ani, aprindeau focuri mari şi făceau zgomot pentru ca în anul ce vine să fie feriţi de rele. În zilele noastre, focurile şi tobele au fost înlocuite cu artificii, petarde şi pocnitori care marchează trecerea într-un nou an fără ghinioane. Şi clopoţeii sunaţi cu putere la miezul nopţii alungă spiritele rele.

Dacă nu doriţi să fiţi datori tot anul ce vine, încercaţi să vă plătiţi datoriile până la miezul nopţii.

Sub vâsc sau nu, sărutul este obligatoriu în noaptea de Anul Nou, dacă doriţi să aveţi parte de afecţiune în anul ce vine. În caz contrar, veţi avea un an cu puţine satisfacţii sentimentale.

O altă superstiţie spune că e bine ca, în prima zi a anului nu este bine să ieşi din casă decât după ce deja ai primit un musafir care nu trebuie să fie blond sau roşcat, să aibă platfus sau strabism şi nici sprâncenele împreunate, pentru că aduce ghinion.

6 comentarii

Huhu Ciu 31-12-2012 - 17:26

Practica inventata de politistii cu 2-3 clase a asa-ziselor „cauciucuri de iarna”, cand este dovedit statistic ca vara este mult prea cald in masina cand se utilizeaza cauciucurile de vara, iar bietii conducatori auto dardaie binisor iarna.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 31-12-2012 - 17:38

…Ce gandire profunda ! bravos pullifriciule !

Huhu Ciu 31-12-2012 - 18:24

„Firește, vor mai exista cazuri izolate de români care fac indigestie din cauză că exagerează cu mâncarea, dar astfel de români vor fi tot mai puțini în anii următori”, a promis Victor Ponta.

„Colegii de partid mi-au spus că nu vom folosi petarde, că e prea banal gestul ăsta. În schimb, o să dăm niște tunuri, ca se ne meargă bine tot anul viitor”.

Huhu Ciu 31-12-2012 - 17:54

Ce sa mai zicem de Anno Mundi si superstitia cum ca referinta timpului este cu un an INAINTE de facerea Lumii.

Huhu Ciu 31-12-2012 - 18:04

Avem apoi superstitia cu sfanta pardonare prezidentiala, ca si cum puterea legislativa nu este la ULS, si care ar putea face o Lege de Eliberare Nastaseasca care sa lamureasca lucrurile cat ai clipi.

Huhu Ciu 31-12-2012 - 18:11

@ SOMI TOBRU – Hai sa-ti trimit o poza cu un ceva …(nu zic ca astia ma taie cat ai clipi, zice ca e „măscari” fraierii) sa ai ce pupa in ultima secunda, sa-ti mearga asezat pe 2013.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult