Acasa MagazinLife Anul Nou – tradiții și obiceiuri. La Multi Ani 2019

Anul Nou – tradiții și obiceiuri. La Multi Ani 2019

scris de Ziua Veche
3.739 Afisari

Ceremonialul de înnoire simbolică a timpului calendaristic la cumpăna dintre ani, în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, este numit îngropatul Anului sau, mai recent, Revelion. Personificare a Soarelui, Anul este numit An Vechi înainte de miezul nopții de Revelion și An Nou după miezul nopții. Divinitatea Anului se naște, crește, îmbătrânește și moare împreună cu timpul calendaristic pentru a renaște după 365 de zile, respectiv 366 de zile în anii bisecți.

Sfinții Calendarului popular, metamorfoze ale Anului, sunt mai tineri sau mai bătrâni, după șansa avută de aceștia la împărțirea sărbătorilor: Sânvăsâi, celebrat în prima zi a Anului, este un tânăr chefliu care stă călare pe butoi, iubește și petrece; Dragobete (24 februarie), fiul Dochiei, reprezintă zeul dragostei pe plaiurile carpatice; Sângiorzul (23 aprilie), Sântoaderul sunt tineri călări pe cai; Sântilie (20 iulie) și Sâmedru (26 octombrie) sunt maturi. După ei urmează generația sfinților-moși: Moș Andrei (30 noiembrie), Moș Nicolae (6 decembrie), Moș Ajun (24 decembrie) și Moș Crăciun (25 decembrie). Întoarcerea simbolică a timpului în această noapte este asimilată cu moartea divinității adorate, iar reluarea numărării zilelor, cu renașterea acesteia.

În satele românești, cete de flăcăi se pregătesc pentru ”urat”, respectând datinile și obiceiurile din timpul sărbătorilor de iarnă. În ajunul Noului An, pe înserat, își fac apariția ”mascații”.

În satele bucovinene se obișnuiește ca ”mascații” să umble în ceată, care reunește personaje mascate: ursul, capra, căiuții, cerbii, urâții, frumoșii, dracii, doctorii, ursarii, bunghierii etc. După lăsarea serii, ceata cea mare se împarte în grupuri care merg din casă în casă, până la răsăritul soarelui, atunci când Anul Nou își intră în drepturi.

Umblatul cu Capra ține, de regulă, de la Crăciun până la Anul Nou. Măștile care evocă la Vicleim personaje biblice sunt înlocuite aici de masca unui singur animal, al cărui nume variază de la o regiune la alta: cerb în Hunedoara, capră sau țurcă în Moldova și Ardeal, boriță (de la bour) în Transilvania de sud. În Muntenia și Oltenia, capra este denumită ”brezaia” (din cauza înfățișării pestrițe a măștii), și obiceiul se practică mai ales de Anul Nou.

Capra se face dintr-un lemn scurt, cioplit în formă de cap de capră, care se învelește cu hârtie roșie, peste care se pune o altă hârtie, neagră, mărunt tăiată și încrețită, sau se lipește o piele subțire cu păr pe ea.

Umblatul cu Ursul este întâlnit doar în Moldova, de Anul Nou. Ursul este întruchipat de un flăcău purtând pe cap și umeri blana unui animal, împodobită în dreptul urechilor cu ciucuri roșii. Masca este condusă de un ”ursar”, însoțită de muzicanți și urmată, adesea, de un întreg alai de personaje (printre care se poate afla un copil în rolul ”puiului de urs”). În răpăitul tobelor sau pe melodia fluierului, și ajutată de un ciomag, masca mormăie și imită pașii legănați și sacadați ai ursului, izbind puternic pământul cu tălpile. Semnificația este purificarea și fertilizarea solului în noul an. Există ipoteza că la originea acestui obicei s-ar afla un cult traco-getic.

De Anul Nou, un loc aparte îl ocupă cetele de colindători care, după ce fac urări de sănătate, belșug, bucurie etc., primesc în dar colaci, vin, cârnați și uneori bani.

Strigatul peste sat este ceremonialul nocturn al cetelor de feciori pentru ”judecarea” publică a celor care au încălcat regulile comunității. Cocoțați pe dealuri, movile, copaci sau acoperișuri, ei critică prin versuri fetele bătrâne, flăcăii tomnatici, femeile care fac farmece și descântece, leneșii, hoții sau bețivii. Acest dialog este așteptat de întreaga comunitate, încheindu-se cu formula ”Cele rele să se spele, cele bune să se adune!”. Pentru curățarea relelor și alungarea spiritelor rele, obiceiul este însoțit de aprinderea focurilor.

În prima zi a noului an, de Sfântul Vasile, se crede că cerurile se deschid, că rugăciunile sunt ascultate și că animalele vorbesc cu glas omenesc. Tot atunci se merge cu Plugușorul și cu Sorcova, obiceiuri ce invocă prosperitatea și belșugul pentru gospodăria celui care primește colindătorii. Se spune că aceia care nu primesc cetele de colindători vor avea necazuri și sărăcie în anul ce vine.

În ajunul Anului Nou, în Moldova, cete de flăcăi și de bărbați de curând însurați merg cu Plugul. Străvechi obicei agrar derivat dintr-o practică primitivă, trecut printr-un rit de fertilitate, Plugușorul a ajuns o urare obișnuită de recolte bogate în anul care abia începe. Textul este în excelență o narație privind muncile agricole, recurgând la elemente fabuloase. Începe cu aratul, fiind urmat de semănat, îngrijirea plantelor, recoltat și adusul boabelor în hambare.

Plugușorul este întotdeauna însoțit de strigături, pocnete de bici și sunete de clopoței, dar plugul adevărat, tras de boi, a fost înlocuit cu timpul de un plug miniatural, mai ușor de purtat, sau de buhaiul care imită mugetul boilor. La sate, Plugușorul este însă extrem de complex, iar alaiurile care merg din casă în casă duc cu ele chiar un plug.

Semănatul este un obicei agrar, structurat după modelul colindelor și practicat de copii în dimineața zilei de Anul Nou, după încheierea Plugușorului. Colindătorii purtând traiste de gât încărcate cu semințe de grâu, secară, orz, ovăz, mai rar cu porumb, intră în case, aruncă boabe cu mâna, imitând semănatul pe ogor, și urează gazdelor sănătate și roade bogate. Ei sunt răsplătiți cu mere, colaci sau bani. După plecarea lor, gospodinele adună semințele și le duc în grajdul vitelor, pentru a fi sănătoase peste an.

Un alt obicei de Anul Nou este umblatul cu Sorcova, bucuria copiilor, care poartă o crenguță înmugurită de copac sau o sorcovă confecționată dintr-un băț în jurul căruia s-au împletit flori de hârtie colorată. Numele de sorcovă vine de la cuvântul bulgar ”surov” (verde fraged), aluzie la ramura abia îmbobocită, ruptă odinioară dintr-un arbore. Înclinată de mai multe ori în direcția unei anumite persoane, sorcova joacă întrucâtva rolul unei baghete magice, înzestrată cu capacitatea de a transmite vigoare și tinerețe celui vizat. Textul urării, care amintește de o vrajă, nu face decât să întărească efectul mișcării sorcovei.

45 comentarii

UnUL 30-12-2013 - 18:59

Un an nou fericit tuturor !

ancuta 30-12-2013 - 20:09

Merci.
La fel.

Antibasistul 31-12-2013 - 09:09

De ce-n ma-ta nu scri pe romaneste MERSI, de ce te maimuțaresti cu merci, BOULE BASIST?

UnUL 31-12-2013 - 11:09

Pentru că „Merci” nu este pe românește (în română se spune „mulțumesc”) ci un împrumut din franceză, un „franțuzism” dacă vrei, Bășinel. Deci ortografia „mersi” este aberantă, chiar dacă apare în DOOM.

Tache 31-12-2013 - 08:07

La Multi Ani ?

Romania si poporul roman sunt in plin proces de a fi digerati de catre boa constrictor al Noii Ordini Mondiale.

Dupa ce Statele Unite au invadat Filipinele, invazie urmata de moartea a sute de mii de filipinezi, s-au confruntat cu o problema, in ceea ce priveste PACIFICAREA acestui teritoriu. Ce poti face, ca sa poti controla pop.ulatia si sa impiedici o alta rascoala nationalista ?

Statele Unite au folosit cea mai sofisticata tehnologie a timpurilor acelea (sfarsit de veac 19 si inceput de veac 20) mentru a dezvolta cel mai evoluat sistem la timpurile acelea, de supraveghere, control si perturbare, pentru a submina orice potentiala opozitie si sa impuna un control foarte strict asupra pop.ulatiei, sistem care va ramane in functiune pentru foarte mult timp…..ba putem spune ca Filipine continua sa sufere din cauza asta.

Antibasistul 31-12-2013 - 09:06

Multe succesuri tutulor, cu excepția cretinilor basistii!
basist=cretin

UnUL 31-12-2013 - 11:13

Bășinel, văd că combini în aceeași urare „succesurile” EBEI cu „tutulor” a lui Pingelică; stranie asociere !
N:B: „cretini băsiști – copy-pste nr. 110
„băsist/băsistă” – copy-paste nr.3770-3771

Mircea 31-12-2013 - 12:48

La multi ani TUTUROR !

UnUL 31-12-2013 - 13:57

Și dumitale, domnule Mircea.

urbos 31-12-2013 - 14:14

Daca nu-ti urezi tu singur, cine dracu s-o faca?

UnUL 31-12-2013 - 14:23

Buboșel, tot t â m p i t, tot tâmpit? Ți-am mai spus că eu sunt doar eu, că nu scriu decât sub acest nick (UnUL – ca să pricepi mai bine!) și că ești total cretin.
La mulți ani, totuși, și ție !

urbos 31-12-2013 - 14:35

Si cine sa te creada ba sifiliticule? Hahahaha!
D-aia dementii basisti inghit minciunile Kiorului la infinit, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.
Dupa ce e demonstrat ca-ti raspundeai singur ca un schizofrenic ce esti, ca scriai sub sapte nickuri, ce relevanta are ce grohai tu acuma ma cap de poola? Hahahaha! Du-te la spanzuratoare!

urbos 31-12-2013 - 14:36

La multi ani si la mai mare!

UnUL 31-12-2013 - 15:16

Cine să mă creadă? Păi în niciun caz un i d i o t congenintal ca tine, cu doar 3 idei și acelea fixe.

Mircea 31-12-2013 - 14:28

@urbos
La TUTUROR te incadrezi si tu dar cine dracu sa-ti explice ?

Mircea 31-12-2013 - 14:29

PS
Spre deosebire de intelectualii anti eu nu fac discriminari.

remi 31-12-2013 - 19:53

La multi ani si la multi…bani!Toti romanii sa aibe numai bucurii si noroc.Suntem pe drumul cel bun AMR 11 LUNI si citeva zile.

salut 31-12-2013 - 20:03

La multi ani si tie ! Esti cumva DR ? Sirul asta iti spune ceva: BP9ELMDC?

remi 31-12-2013 - 20:59

Nu,dar iti urez ani multi cu bucurii .N-am mai intrat pe z.v de o juma”‘ de an.Era pe aici un evreu …lupu si nu mai stiu cum.Mai e pe acest site?La multi ani si lui si la toti comentatorii.Eu sunt un om simplu…un dusman al Kirului cu vechi state…..Dar azu urez la multi ani si la basisti !Ca vor avea putine bucurii de la raposatu”in anul care vine.Politic vorbind.Azi e zi de voie buna asa ca iar va urez la toti numai bine si fericire.

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 31-12-2013 - 21:16

Vrei sa-l faci pe Dumnezeu sa rida pina la lacrimi?
Povesteste-i despre planuriule tale de viitor !

salut 31-12-2013 - 22:26

La multi ani, romanilor ! Tot ce va doriti…si mai putine secaturi care sa va suga vitalitatea. Sanatate si imbelsugare, dar mai ales sanatate!

La multi ani, oameni buni !

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 31-12-2013 - 22:34
ValVerde 31-12-2013 - 22:37

LA MULTI ANI
la toata lumea.
Sa fiti sanatosi, fericiti si sa traiti mult.

Pungescu Gazian 01-01-2014 - 00:04

La Multi Ani!

Si fie ca 2014 sa ne aduca eliberarea de sub jugul Chevron.

UnUL 01-01-2014 - 10:43

Un An Nou fericit, nea „Pungescu”!
P.S.Urarea e valabilă și pentru Degețel și Mârlănel (pardon : Bășinel).

UnUL 01-01-2014 - 10:44

Un An nou fericit și dumitale, domnule/doamnă (?) ValVerde!

digital 01-01-2014 - 11:06

….domnule/doamnă (?) ValVerde!

hahaha!
bună chestia asta!

UnUL 01-01-2014 - 12:09

Păi dacă tu știi clar ce sex are Valverde, te rog să ne spui și nouă! Majoritatea păreți să considerați că e vorba de o doamnă; ValVerde mi-a răspuns o dată că nu are relevanță și că pot să mă adresez cum vreau. Așa că … de ce te bagi ca musca în kkt?

digital 01-01-2014 - 12:27

vezi cum ridici la fileu?!
și mai te miri că mă iau de tine!
vorbești foarte urât de Sf. Vasile !
iar dacă tu ești un kkt, sunt de acord cu tine!

UnUL 01-01-2014 - 13:18

Degețel, eu am un vocabular demn de camera lorzilor în comparație cu tine. Dar tot nu m-ai lămurit de ce te tulbură formula „domnule / doamnă (?) ValVerde”.

digital 01-01-2014 - 13:30

UnUL
01-01-2014 at 13:18

normal, conform kiorului tău, și ăla are impresia că e președinte, doar poartă fes de măscărici!
cu sexul vitălăului o rezolvi în particular!

UnUL 01-01-2014 - 13:47

Puiuț, dl. Băsescu e președinte, subsemnatul, ValVerde, Pathfinder, Congo, Bulă, Mircea suntem domni, numai tu, Buboșel, Salaud, Bășinel și mirciulică sunteți mârlani și neam de traistă.

Pungescu Gazian 01-01-2014 - 14:04

Corect!

digital 01-01-2014 - 14:08

UnUL
01-01-2014 at 13:47

conform tutorelui vostru, sunteți doar niște puiuți de comuniști în frunte cu Dementul Prezidențial !
hahaha!

ValVerde 01-01-2014 - 15:56

Păi dacă tu știi clar ce sex are Valverde, te rog să ne spui și nouă!

===

UnUL-e clarific eu: sunt barbat si ti-am mai spus-o, dar ai uitat. De asemenea am zis ca daca cretini ca neacsu sau salut nu gasesc alta insulta decit sa spuna ca sunt femeie (in mintea lor de pitecantrop a fi femeie e o insulta) pe mine nu ma afecteaza si nu aveti decit sa mi ve adresati ca unei femei.

Oricum, abc-ul politetii pe un forum, cere sa te adresezi forumistului conform cu genul/sexul pe care si-l atribuie in mesajele postate.

Acum e clar? ..pentru ca mai multe nu vreau sa fac, desi neacsu ar vrea o poza cu genitalele mele sa se convinga. Asa e el, un pic complexat, si la dusuri, la cazarma, tragea cu ochiu’

UnUL 01-01-2014 - 17:01

Mulțumesc pentru precizare, domnule ValVerde. Dincolo de asta, tot nu pricep de ca l-a surprins și amuzat pe Degețel postarea cu „domnule ValVerde”, nu știu. Poate pentru că el nu e și nu va fi niciodată „domn”.
P.S.1 Acum a mai scos naiba știe de unde și aberația că am fi comuniști, deși el e cel ce are o gândire tipic comunistă și deviza la fel de comunistă „Cine nu e cu noi e împotriva noastră”.
P.S. 2 Eu nu am nevoie de niciun fel de fotografie, poate Degețel și alți nătângi.

ValVerde 01-01-2014 - 17:22

Poate pentru ca degetel e un natang !?
Nu e baiat rau, dar e foarte limitat.

Parerea mea….:)

PS Hai, degetica, zi-o p-aia cu „matta”

Pungescu Gazian 01-01-2014 - 17:33

@ Digital

Un antichevron nu se lasa ademenit in astfel de scheme stravezii valverdiene.

ValVerde 01-01-2014 - 17:38

degetel, uite ce zice pungasu asta, ca tu esti antichevronist !

Asa e ba natafleatza? Te dai cu flaminzii ?

Antibasistul 31-12-2013 - 22:52

Urare de cioban: La mulți ani in SULA MEA!

digital 31-12-2013 - 23:28

La mulți ani !

Pungescu Gazian 01-01-2014 - 00:09

La Multi Ani uratule, si fie ca 2014 sa-ti aduca numai bune, iar daca sunt rele sa fie numai rele de muscă.

digital 01-01-2014 - 11:07

mersi la fel,bă africanule!

Europeanuul 01-01-2014 - 16:39

Un an nou fericit si ganduri bune tuturor!

UnUL 01-01-2014 - 17:03

La fel și dumitale, chiar dacă ne „contrăm” uneori și avem opinii antagonice în unele chestiuni.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult