Acasa MagazinLife Beam Me To Mars. Cum sunt celebrați 50 de ani de la prima sondă trimisă pe Marte

Beam Me To Mars. Cum sunt celebrați 50 de ani de la prima sondă trimisă pe Marte

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Radiotelescoapele de pe Terra vor transmite, vineri, 28 noiembrie, 90.000 de mesaje către planeta Marte, pentru a celebra lansarea primei sonde spaţiale care a vizitat planeta roşie.

Beam Me To Mars. Cum sunt celebrați 50 de ani de la prima sondă trimisă pe Marte

Beam Me To Mars. Cum sunt celebrați 50 de ani de la prima sondă trimisă pe Marte

O companie americană specializată în strângerea de fonduri şi finanţarea programelor spaţiale, numită Uwingu, a organizat evenimentul privind trimiterea mesajelor în spaţiu cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a lansării sondei Mariner 4, prima misiune NASA care a vizitat planeta roşie, dar şi pentru a colecta bani pentru celelalte proiecte ale sale. Evenimentul „Beam Me To Mars” („Trimite-mă pe Marte„, n.r.) a presupus ca participanţii interesaţi să trimită un mesaj radio digital conţinând numele, mesaje, imagini care să fie trimise către Marte, plătind pentru aceste servicii sume între 5 şi 99 de dolari. Iniţiativa a atras mai multe celebrităţi, printre care se numără actorii Seth Green şi George Takei, care a interpretat personajul Hikaru Sulu din serialul TV „Star Trek”.

Transmisiunea va începe după 22:00, ora României, potrivit mediafax Călătorind cu viteza luminii, mesajele radio vor ajunge pe Marte după 15 minute. Întreaga transmisiune va fi repetată de două ori. Deşi pe planeta roşie nu este nimeni care să răspundă mesajelor transmise, iniţiatorii evenimentului spun că nu aceasta este ideea proiectului. Copii ale mesajelor vor fi livrate Congresului american, la sediul central al NASA din Washington şi la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York, ca o dovadă a susţinerii explorării spaţiale.

Uwingu, nume care înseamnă „cer” în swahili (limbă vorbită în ţări ale Africii de Est, cum ar fi Kenya şi Tanzania, n.r.), este o companie privată care strânge fonduri pentru finanţarea cercetărilor în domeniul spaţial şi a unor programe educaţionale. De la misiunea Mariner 4, care a trimis pe Pământ primele fotografii cu suprafaţa lui Marte, peste 20 de alte sonde spaţiale au vizitat, orbitat sau au atins suprafaţa planetei. În prezent, NASA are trei sonde pe orbita lui Marte şi doi roboţi pe suprafaţa planetei. Agenţia Spaţială Europeană şi India au fiecare câte un satelit ştiinţific pe orbita planetei roşii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult