Acasa MagazinLife Bob Dylan: 50 de ani de când a cântat pentru prima dată piesa “Blowing In The Wind”

Bob Dylan: 50 de ani de când a cântat pentru prima dată piesa “Blowing In The Wind”

scris de L.M.
5 afisari

In urmă cu 50 de ani (pe 16 aprilie 1962), Bob Dylan a urcat pe scenă la Gerde’s Folk City din Greenwich Village şi a interpretat o piesă nouă numită Blowin’ In The Wind.

Bob Dylan

Piesa are la bază melodia No More Auction Block (care la vremea respectivă figura în setlistul concertelor sale) şi iniţial avea doar două versuri. Dându-şi seama că avea nevoie de mai multe versuri, a scris: “How many years can a mountain exist”. În luna următoare a publicat piesa în revista Broadside, deşi versiunea înregistrată a cântecului a apărut în magazine abia în august 1963.Distanţa mare dintre momentul în care a fost compusă piesa şi cel al înregistrării, a provocat unele probleme. Lore Wyatt, elev la liceul din New Jersey, a interpretat piesa la şcoală în 1962 pretinzând că este compusă de el. De altfel, ziarul şcolii aşa a şi publicat: “Blowing In The Wind” este o piesă compusă de Lore Wyatt. Această poveste a fost publicată şi în ziarul Newsweek în 1963, atunci când Dylan a înregistrat piesa. “Există un zvon cum că Dylan nu ar fi compus această piesă. Se pare că ea aparţine de fapt unui elev Lore Wyatt, care i-a vândut-o lui Dylan”, scria în numărul din noiembrie 1963 al revistei Newsweek. “Dylan declară că el este autorul, iar Wyatt neagă că ar fi compus-o el, cu toate acestea există câţiva elevi de la Millborn care pretend că au auzit melodia de la Wyatt înainte să o fi auzit-o la Dylan”.

Cu toate acestea, teoria conspiraţiei nu a făcut prea multe valuri, iar în vara lui 1963 piesa a cunoscut un mare success atunci când Peter, Paul & Mary au lansat un cover care a ajuns pe locul 2 în Billboard Hot 100. De atunci, sute de artişti au făcut coveriru după această piesă, printer care se numără Stevie Wonder, Neil Young, Dolly Parton, Sam Cooke, Bobby Darrin. Succesul acestei piese a ajutat foarte mult cariera lui Dylan, pentru un scurt moment, muzica lui Dylan a fost mult mai faimoasă decât artistul însuşi.

În cei 50 de ani, Bob Dylan a cântat piesa de peste 1.000 de ori, deşi în 1964 s-a plictisit de ea şi a scos-o din repertoriul live pentru 10 ani. A făcut o singură excepţie, în august 1971 când a acceptat să o cânte la Concertul pentru Bangladesh. Potrivit legendei, George Harrison a fost acela care l-a convins pe Dylan să o cânte.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult