UPDATE: Cădere liberă - Tentantiva lui Baumgartner a fost anulată | Ziua Veche
Acasa MagazinLife UPDATE: Cădere liberă record – Tentantiva lui Felix Baumgartner a fost anulată

UPDATE: Cădere liberă record – Tentantiva lui Felix Baumgartner a fost anulată

scris de Z.V.
1 afisari

UPDATE: Felix Baumgartner ar fi trebuit să sară, marţi, de la 36.576 de metri, în încercarea de a depăşi viteza sunetului în cădera liberă, însă tentativa a fost anulată.

Misiunea a eşuat din cauza condiţiilor meteo şi a unei defecţiuni la sistemul de transmisie radio. Reprogramată pentru ora 20.30, lansarea a fost anulată definitiv după ce unul dintre cele două sisteme de transmisie radio aflate la bordul capsulei în care se afla Baumgartner s-a defectat. O nouă încercare ar putea avea loc miercuri, însă aceasta este sub semnul întrebării pentru că prognoza meteo nu pare foarte favorabilă misiunii.

….

Austriacul Felix Baumgartner va încerca marţi, 9 octombrie, în jurul orei 20:30 (ora României) să sară de la 36576 de metri altitudine deasupra statului american New Mexico în încercarea de a depăşi viteza sunetului (343 m/s) în cădere liberă.

Cădere liberă record: Felix Baumgartner se luptă cu viteza sunetului (foto:popsci.com)

Austriacul, mare pasionat de sporturi extreme s-a pregătit timp de 5 ani pentru a doborâ acest record. În cele 24 de ore care au precedeat saltul singurul lucru pe care l-a făcut Felix Baumgartner a fost să se odihnească şi să-şi conserve energia pentru momentele cruciale ale misiunii.  Înainte de săritură acesta a spus, potrivit mediafax că „Cel mai frică îmi este când încerc să adorm înaintea momentului în care încep pregătirea. Atunci este linişte în jurul meu şi sunt doar eu cu gândurile mele”, întrucât „Când încep să mă pregătesc, am alte lucruri la care trebuie să mă gândesc şi totul este mult mai bine”.

Organizatorii au anunţat că Baumgartner şi-a început ziua de dinainte de salt cu exerciţii uşoare de cardio pentru a-şi relaxa muşchii şi s-a întors la hotel, pentru odihnă. Cu 24 de ore înaintea saltului, doctorul echipei i-a prescris un meniu sărac în fibre, pentru că este vital ca el să mănânce doar alimente care vor fi digerate rapid şi care nu creează gaze în corp. Acest lucru poate duce la expandarea corpului şi într-o zonă cu o presiune atmosferica scăzută, precum în stratosferă.

Cu trei ore înainte de salt, Baumgartner a făcut o inspecţie meticuloasă a capsulei şi apoi a fost supus unui test medical şi conectat la sistemul de monitorizare care va supraveghea tot ce se întâmplă în timpul misiunii. Cu două ore înainte, Baumgartner a început să se îmbrace în costumul special, după care a fost conectat la un aparat de respirat cu oxigen, pentru a elimina tot nitrogenul din sânge – acesta putând să se extindă în vene la altitudine mare, iar cu o jumătate de ora înainte de salt, Baumgartner a intrat în capsulă.

Anunţul acestui salt, făcut la sfârşitul lui septembrie, a pus capăt unei perioade de incertitudine în ceea ce priveşte data la care va avea loc saltul supersonic, după ce capsula presurizată, ridicată de un balon umflat cu heliu, a fost avariată în luna iulie, în timpul unor teste. Atingând viteza sunetului, care este de 1.227,6 kilometri/ oră (343 metri/ secundă), Felix Baumgartner, în vârstă de 43 de ani, care va purta un costum presurizat, va zbura la fel de repede ca un glonţ de pistol.

Recordul pentru saltul cu paraşuta în cădere liberă este deţinut din 1960 de un fost colonel din aviaţia americană (US Air Force), Joe Kittinger, care, ajuns la limita spaţiului cu ajutorul unui balon umflat cu heliu, a sărit în gol de la altitudinea de 31.333 de metri. Pentru a se pregăti pentru această performanţă, paraşutistul austriac Felix Baumgartner a efectuat deja două salturi deasupra statului New Mexico – primul în martie, de la altitudinea 21.600 de metri, iar cel de-al doilea în august, de la altitudinea de 29.456 de metri – atingând viteza maximă de 864 kilometri/ oră, înainte de a-şi deschide paraşuta.

Felix Baumgartner a devenit în 2003 primul om care a traversat Canalul Mânecii în cădere liberă folosind o aripă de deltaplan fabricată din carbon.Înainte de acest proiect, Felix Baumgartner a devenit cunoscut graţie unor salturi pe care le-a efectuat de pe World Financial Center T101 din Taipei (Taiwan) şi de pe statuia lui Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro (Brazilia).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult