Acasa MagazinLife Canicula face ravagii la nivel mondial.

Canicula face ravagii la nivel mondial.

scris de Misu Andrei
51 Afisari

Milioane de oameni, din mai multe părți ale lumii, se confruntă cu canicula, în această perioadă. La nivel global, temperaturile ridicate devin o problemă din ce în ce mai frecventă, mai intensă și de o durată mai mare, din cauza încălzirii globale.

Mai mulți corespondenți BBC aflați în unele dintre regiunile în care temperaturile au fost semnificativ mai ridicate decât de obicei au răspuns la întrebarea: cum fac față caniculei oamenii de acolo.

Kostas Koukoumakas – relatare din Atena, Grecia

Temperaturile din Grecia sunt programate să urce cu până la 41 de grade Celsius, marți – iar caniculă și condițiile uscate au transformat pădurile într-un butoi cu pulbere. Locuitorii din Atena au aflat că trei incendii au izbucnit, pentru a doua zi consecutiv, în apropierea orașului lor. Observatorul Național din Atena a emis cea mai mare alertă de risc de incendiu de pădure- de Nivelul 4.

Cel mai mare incendiu pare să fie în Dervenohoria, la aproximativ 45 km nord-vest de Atena, deși incendiile din stațiunea litorală Saronida din Attica de Est și în afara Loutraki din Corint sunt, de asemenea, active. Sunetul avioanelor și elicopterelor de stingere a incendiilor se aude chiar deasupra capetelor noastre. Traficul este normal, în cea mai mare parte a rețelei rutiere, cu excepția zonelor din apropierea incendiilor.

Casele și proprietățile ard, animalele domestice au fost ucise de flăcări sau fum, dar până acum nu au fost raportate victime în rândul oamenilir. Trei pompieri voluntari au fost transportați la spitalul din Saronida după ce au suferit răni la ochi, relatează presa locală. Autoritățile de securitate ordonă evacuarea zonelor rezidențiale, iar acest lucru provoacă tensiuni cu locuitorii care nu vor să-și lase bunurile în urmă.

Justin Rowlatt – editor BBC Climate, care relatează din Murcia, Spania

A fost o zi lungă și foarte caldă aici, în sudul Spaniei. Sincer să fiu, ne-am retras în camera de hotel, la aerul condiționat, pentru a ne termina munca. Dar a fost fascinant să am șansa de a vorbi cu oamenii de aici.Mulți dintre ei sunt de părere că încălzirea globală remodelează climatul din regiune într-un mod dramatic. Ei spun că devine din ce în ce mai mult ca Africa de Nord. Deșertul Sahara se strecoară încet în Europa, așa a descris un bărbat ceea ce crede că se întâmplă. Iar schimbările ridică întrebări fundamentale despre viitor. Întrebări precum cât de viabilă va fi agricultura în viitor și dacă vor mai dori turiștii să vină aici vara. Pentru că, desigur, schimbările climatice înseamnă că sudul Spaniei – ca și restul lumii – va deveni mai fierbinte.

Sofia Bettiza – relatare din Palermo, Sicilia

Regiunea Palermo din Sicilia este locul în care, în urmă cu doi ani, s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură din Europa – aceasta ar putea fi depășită acum în zilele următoare. Luni, aerul era înăbușitor și apăsător.

Palermo a fost plasată sub o alertă roșie, ceea ce înseamnă că valul de căldură reprezintă o amenințare pentru toată lumea – nu doar pentru grupurile mai vulnerabile, cum ar fi copiii mici și persoanele în vârstă. A ajunge aici a fost o luptă, deoarece un incendiu a izbucnit aseară și a dus la închiderea unuia dintre aeroporturile majore ale insulei, Catania. Încă nu este clar dacă incendiul este legat de caniculă. Dar, în ultimii ani, Sicilia a văzut incendii de vegetație în lunile cele mai fierbinți, care au devastat mai multe zone ale insulei. Vara trecută au fost distruse 55.000 de hectare de teren.

Samantha Granville – relatare din Las Vegas, Nevada

Străzile, de obicei aglomerate din Las Vegas, au fost considerabil mai pustii decât în mod obișnuit duminică. Paznicii păzeau fântânile cazinourilor și hotelurilor de lux pentru a împiedica oamenii să sară. Unii oameni au ieșit din case doar pentru a traversa strada către următorul cazinou.

Într-un magazin de taco, mesele erau pline de patroni îmbibați de sudoare. Și muncitorii erau pitiți în cabine. Totuși, în interiorul cazinourilor, afacerile au continuat și, pe măsură ce aerul condiționat funcționa la capacitate maximă, oamenii purtau salopete pentru a se încălzi.

Căldura va continua în viitorul apropiat, iar autoritățile avertizează că persoanele vulnerabile – inclusiv copiii, femeile însărcinate și persoanele în vârstă – sunt expuse unui risc serios de a avea probleme de sănătate.

Clinicile mobile raportează că tratează persoanele fără adăpost, care suferă de arsuri de gradul trei. Clădirile publice din unele părți din California și Nevada au fost transformate în „centre de răcire” unde oamenii se pot refugia de căldură.

Imogen Foulkes – relatare din Berna, Elveția

Un incendiu de pădure uriaș face ravagii în cantonul Valais, din sudul Elveției. A izbucnit luni după-amiaza târziu, în apropiere de satul Bitsch și, alimentat de vânturile puternice și s-a răspândit „exploziv” în timpul nopții, au spus pompierii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS