Acasa MagazinLife Capitala Elveției ar putea legaliza cocaina, în premieră mondială

Capitala Elveției ar putea legaliza cocaina, în premieră mondială

scris de A.P.
177 Afisari

Capitala Elveției examinează un proiect pilot care să permită vânzarea de cocaină pentru uz recreațional – o abordare radicală a luptei împotriva drogurilor care nu se crede că a mai fost încercată în altă parte până acum, scrie Reuters. Parlamentul din Berna a susținut ideea, care trebuie să depășească acum opoziția guvernului orașului și va necesita, de asemenea, o modificare a legislației naționale.

Politica în materie de droguri în întreaga lume evoluează, statul american Oregon, de exemplu, a dezincriminat posesia unor cantități mici de cocaină în 2021, în favoarea tratamentului antidrog.
Multe țări europene, printre care Spania, Italia și Portugalia, nu mai prevăd pedepse cu închisoarea pentru posesie de droguri, inclusiv cocaină, deși niciuna nu a mers atât de departe ca propunerea în discuție la Berna.

Elveția își reexaminează poziția față de acest drog după ce unii politicieni și experți au criticat interdicțiile totale ca fiind ineficiente, propunerea – aflată în prezent în stadii incipiente – urmând încercărilor aflate în curs de desfășurare pentru a permite vânzarea legală a canabisului.

„Războiul împotriva drogurilor a eșuat și trebuie să ne uităm la idei noi”, a declarat Eva Chen, membră a consiliului de la Berna din partea Partidului Stângii Alternative, care a co-sponsorizat propunerea. „Controlul și legalizarea pot face mai mult decât simpla represiune”.

Consum ridicat de cocaină

În bogata Elveție se înregistrează unul dintre cele mai ridicate niveluri de consum de cocaină din Europa, conform nivelurilor de droguri ilicite și de metaboliți ai acestora măsurate în apele reziduale, iar Zurich, Basel și Geneva se află în primele 10 orașe din Europa.

Orașele elvețiene, inclusiv Berna, înregistrează, de asemenea, o creștere a consumului, în timp ce prețurile cocainei s-au înjumătățit în ultimii cinci ani, potrivit Addiction Switzerland, o organizație neguvernamentală. „Avem o mulțime de cocaină în Elveția în acest moment, la cele mai ieftine prețuri și la cea mai bună calitate pe care am văzut-o vreodată”, a declarat Frank Zobel, director adjunct la Addiction Switzerland. „Puteți obține o doză de cocaină pentru aproximativ 10 franci în aceste zile, nu cu mult mai mult decât prețul unei beri.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS