Acasa MagazinLife Care va fi efectul politic al nunţii prinţului William

Care va fi efectul politic al nunţii prinţului William

scris de Ziua Veche
19 afisari

Căsătoria prinţului William cu Kate Middleton, percepuţi ca un cuplu atractiv şi monden, va da un nou impuls monarhiei britanice în anii care vin, dacă se va dovedi durabilă şi va rupe cu tradiţia de divorţuri şi separări regale din ultimele decenii.

Care va fi efectul politic al nuntii printului WilliamDeşi nunta este o veste bună pentru familia regală – care, potrivit analistului politic şi director al YouGov, Peter Kellner, „de când s-a reinventat secolul XIX cu regina Victoria a ştiut întotdeauna să se adapteze vremii pentru a evita abolirea ei” – nu pare să aibă un impact semnificativ în politica ţării, „cu o excepţie”.

Excepţia este că nunta va avea loc cu şase zile înainte de alegerile din Anglia, Irlanda de Nord, Scoţia şi Ţara Galilor şi de referendumul asupra posibilei reforme a sistemului electoral din Marea Britanie.

„Toată fanfaronada care va înconjura căsătoria va prejudicia campaniile electorale – a spus analistul, citat recent de EFE – şi cel mai mult va avea de suferit sprijinul pentru o schimbare în sistemul electoral”, reformă pentru care pledează Partidul Liberal Democrat al lui Nick Clegg, partener de guvernare al Partidului Conservator, condus de premierul David Cameron, care se opune schimbării propuse.

În mod logic, dacă la referendum va triumfa „nu”, vor avea de câştigat conservatorii lui Cameron, semnalează la rândul său sociologul Stephen Fisher de la Universitatea Oxford.

Totuşi, în pofida posibilului efect asupra referendumului şi, poate, asupra participării la alegerile municipale, impactul politic al nunţii va fi „circumstanţial’, adaugă sociologul.

Deşi britanicii vor fi distraşi momentan de la problemele lor, precum dificultăţile economice, căsătoria nu-i va face să uite că acum plătesc mai multe impozite.

Pe de altă parte, potrivit sociologului, la 29 aprilie, declarată de conservatori zi de sărbătoare, ar putea avea loc manifestaţii de protest şi chiar greve, după cum au indicat sindicatele.

În cea ce priveşte efectele pe termen lung, căsătoria lui William şi Kate ar putea intensifica în Marea Britanie dezbaterea privind necesitatea de a reforma legea privind succesiunea – care-i favorizează pe bărbaţi – în cazul în care primul lor născut este o fetiţă.

Potrivit lui Kellner, s-ar putea ridica de asemenea problema modificării legii care interzice monarhilor britanici căsătoria cu catolici. „Deşi schimbarea legii ar fi relativ uşoară, sunt multe chestiuni colaterale care fac să nu se dorească prea mult abordarea subiectului, precum faptul că ar trebui să se revizuiască rolul regelui ca şef al Bisericii Anglicane. Ar însemna să se deschidă cutia Pandorei”, avertizează analistul. (Agerpres)

Vezi aici cine vine la nunta regala

1 comentariu

imperiul apelor 27-04-2011 - 15:08

va fi ca in LIBIA,EGIPT,dupa atita risipa de fonduri sau ii intarita pe teroristi sa comita atacuri kamikaze pe acolo prin ANGLIA.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult