Acasa MagazinLife Cascadorul Szobi Cseh a murit la 71 de ani

Cascadorul Szobi Cseh a murit la 71 de ani

scris de Laurentiu Banches
44 afisari

Actorul Szabolcs (Szobi) Cseh a murit vineri, 1 august, în jurul orei 3:00, la Institutul Clinic Fundeni, după o grea suferință, în urma complicațiilor renale hepatice, cardiace și pulmonare severe.

Cascadorul Szobi Cseh a murit la 71 de ani (foto:jurnaluldenordvest.ro)

Actorul, în vârstă de 71 de ani, fost diagnosticat în iulie 2012 cu Mielom Multiplu forma avansată, complicată cu tumori plasmocitare osoase, amiloidoză și boală renală. A primit tratament citostatic și radioterapie cu evoluție foarte bună, însă din mai 2013 au apărut semne clinice și biologice de progresie de boală, conform sursei citate. „Au fost administrate mai multe linii terapeutice, dar răspunsul a fost insuficient și boala a progresat, a devenit rezistentă și au apărut complicații severe: tumori plasmocitare mutiple diseminate, amiloidoză cu determinări renale și hepatice, boală renală cronică, sindrom nefrotic, hipercalcemie, anemie, trombocitopenie. Institutul Clinic Fundeni este alături de familia domniei sale în aceste momente de grea încercare”, susțin reprezentanții institutului, potrivit unui comunicat remis de Agerpres.

Cascadorul, actorul și regizorul Szabolcs Imre Cseh s-a născut la 11 decembrie 1942, în orașul Miercurea Ciuc (județul Harghita) și a copilărit la Brașov. Calitățile fizice le-a moștenit de la părinți, mama sa fiind campioană de tenis, iar tatăl, deși director de bancă, iubea sportul. În curtea casei construise terenuri de tenis. După absolvirea studiilor secundare la Liceul Andrei Șaguna și la Liceul Unirea din Brașov a urmat cursurile Institutului de Educație Fizică și Sport din București, pe care le-a terminat în 1966, specializându-se și în arte marțiale, gimnastică, scrimă, călărie și alpinism.

Prima apariție pe ecran a cascadorului Szobi a fost în anul 1970, în filmul ‘Mihai Viteazul — Unirea’, în regia lui Sergiu Nicolaescu. Ca actor a debutat alături de nume celebre ale cinematografiei românești: Violeta Andrei, Marga Barbu, Mircea Basta, Toma Caragiu ș.a., în filmul ‘August în flăcări’ (1973), în regia lui Dan Pița și Alexandru Tatos. Începând din 1965, Szobi Cseh a colaborat la realizarea a peste 120 de filme artistice de lungmetraj sau TV, din care 25 sunt producții străine sau coproducții. Din 1974 a colaborat la realizarea a 38 de filme artistice străine ca regizor sau cascador. A realizat peste 70 de spectacole cu specific de cascadorie-divertisment în țară și străinătate.

În țară, celebritatea i-a fost adusă de seria filmelor în care personajul principal era Mărgelatu: ‘Trandafirul galben’, ‘Misterele Bucureștiului’, ‘Masca de argint’, ‘Colierul de turcoaze’. A jucat ca actor în filmele: Die Lederstrumpferzählungen („Ultimul mohican”), episodul „Das Fort am Biberfluß” (1969) — Pfeilspitze, Un comisar acuză (1973) , August în flăcări (1973) — film TV, Burebista (1980), Pruncul, petrolul și ardelenii (1981), Grăbește-te încet (1981), Trandafirul galben (1982) — Buză de iepure, Misterele Bucureștilor (1983) — Buză de iepure, Ochi de urs (1983), Masca de argint (1985) — Buză de iepure, Colierul de turcoaze (1985) — Buză de iepure, Martori dispăruți (1988), Doi haiduci și o crâșmăriță (1993), Inimă de țigan (2007) — serial TV — Shoni. Szobi Cseh a regizat filmul ‘Martori dispăruți’ în anul 1988. În 1993, participă la filmările de la ‘Doi haiduci și o crâșmăriță’ iar la ‘Urmașul’ se ocupă de mișcarea scenică.

Anul 2002 i-a adus diploma și medalia de onoare din partea Ministerului Educației și Cercetării, cu prilejul aniversării a 80 de ani de activitate a Academiei Naționale de Educație Fizică și Sport, pentru contribuția adusă la dezvoltarea învățământului, educației fizice și sportului în România. La 5 mai 2010, ministrul Culturii și Patrimoniului Național (MCPN), Hunor Kelemen l-a decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, prin decretul semnat de președintele Traian Băsescu în noiembrie 2009.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult