Acasa MagazinLife Câţi români suferă de boli extrem de rare

Câţi români suferă de boli extrem de rare

scris de C.S.
1 afisari

Aproximativ 1,2 milioane de români au boli rare, iar capacitatea de diagnosticare a acestora este foarte redusă, a declarat, miercuri, preşedintele Societăţii Române de Genetică Medicală şi vicepreşedinte al Alianţei Naţionale de Boli Rare din România, Maria Puiu.

Aproximativ 1,2 milioane de români au boli rare.

Potrivit medicului, în România există un număr mult prea mic de geneticieni. „Avem mult mai puţini medici geneticieni decât ne-ar trebui. Am mai avea nevoie de încă 42 de geneticieni”, a adăugat Maria Puiu.

O altă problemă vizează lipsa unor centre specializate pentru stabilirea diagnosticului

„Până la constituirea acestor centre capacitatea de diagnosticare a bolilor rare este foarte redusă. Odată constituite aceste centre, reţeaua europeană de profil ne poate susţine. Intrăm în comunitatea europeană a bolilor rare cu adevărat”, a continuat preşedintele Societăţii Române de Genetică Medicală.

La rândul ei, preşedintele Alianţei Naţionale de Boli Rare din România (ANBRR), Dorica Dan, a spus că la nivel mondial, există peste 4.000 de boli rare pentru care nu există niciun tratament.

La rândul său, preşedintele de onoare al Societăţii de Neurologie din România, Ovidiu Băjenaru, a precizat că aproximativ 20 la sută dintre bolile rare sunt boli neurologice.

1 comentariu

tomi 19-02-2014 - 23:03

urbos, este una din bolile virotice netratabile, feriti-va de el. Nu este contagios la oameni insa poate infecta grav animalele, in special porcii.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult