Acasa MagazinLife Noul Cod Rutier. Când sunt obligatorii cauciucurile de iarnă

Noul Cod Rutier. Când sunt obligatorii cauciucurile de iarnă

scris de D.P.
13 afisari

Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii și înainte de 1 noiembrie. Potrivit noului Cod Rutier, utilizarea acestora se impune din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă.

Cauciucurile de iarnă, obligatorii și înainte de 1 noiembrie.

Cauciucurile de iarnă, obligatorii și înainte de 1 noiembrie.

„Obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice, după cum se precizează în Ordonanţa de Guvern 5/2011. Astfel, şoferii trebuie să aibă cauciucuri de iarnă doar când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică” a spune Andrei Codău, inspector la Brigada Rutieră, citat de Mediafax.

„Dacă pe 1 ianuarie nu ninge, iar carosabilul nu este acoperit cu zăpadă, conducătorii auto nu sunt obligaţi să aibă montate cauciucurile de iarnă”, a explicat oficialul de la Brigada Rutieră.

Dacă sunt prinşi în trafic fără anvelope de iarnă, sau dacă acestea nu respectă condiţiile prevăzute de lege – alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevazute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă – şoferii riscă până 20 de puncte de amendă, adică 1.600 de lei amendă.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult