Acasa MagazinLife Ce pericol ascund brǎțǎrile Rainbow Loom

Ce pericol ascund brǎțǎrile Rainbow Loom

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Brǎțǎrile Rainbow Loom au devenit foarte populare printre copii, adolescenți și adulți tineri, ȋnsǎ cele falsificate prezintǎ un adevǎrat pericol pentru sǎnǎtate.

Ce pericol ascund brǎțǎrile Rainbow Loom

Ce pericol ascund brǎțǎrile Rainbow Loom

Firele elastice multicolore din care copiii şi adolescenţii împletesc brăţări, un hobby la modă, pot fi periculoase, dacă acestea sunt falsuri aduse din China. Pe site-ul Rainbow Loom există un avertisment legat de produsele contrafăcute, disponibile atât în magazine, cât şi pe site-uri. Acestea nu sunt sigure pentru copii, nu au fost testate conform standardelor de siguranţă a jucăriilor, pot conţine substanţe periculoase şi sunt de calitate inferioară.

Autorităţile din oraşul italian Milano au confiscat aproximativ 20 de milioane de brăţări colorate fabricate în China, pe fondul suspiciunilor că sunt făcute din materiale toxice, care pot provoca boli cancerigene în reacţie cu transpiraţia.  De asemenea, trei femei de afaceri de origine chineză au fost amendate cu suma totală de 40.000 de euro. Poliţia milaneză a sesizat şi Agenţia italiană a vămilor, pentru a cerceta modul în care au fost importate brăţările, precum şi Agenţia fiscală. Investigaţia a fost lansată după sesizări făcute de cetăţeni şi după monitorizarea produselor vândute în Italia.

Valoarea de piaţă a produselor confiscate în Italia este de aproximativ 3 milioane de euro. Brăţările confiscate nu aveau marca „CE” şi nu respectau standardele de siguranţă prevăzute în spaţiul comunitar. Potrivit specialiştilor, brăţările de fabricaţie chineză ar conţine o substanţă derivată din petrol folosită pentru elasticizarea policlorurii de vinil.

Este vorba de al doilea caz din Europa care vizează brăţările elastice, după o anchetă similară în Marea Britanie, potrivit mediafax. Autorităţile britanice au analizat brăţările elastice, constatând că acestea conţin doze foarte mari de ftalat, în proporţie de 45,5 %, limita legală fiind de 0,1%.

Produsul original este realizat de compania americană Rainbow Loom, preţul de vânzare fiind de aprozimativ 4 euro, în timp ce varianta contrafăcută costă doar 80 de eurocenţi. „Inventatorul” firelor colorate este Cheong Choon Ng, un imigrant malaezian de origine chnineză care a venit în SUA în 1991, la Wichita State University, unde a devenit inginer mecanic. Ideea i-a venit după ce a văzut-o pe fiica sa cea mică făcând brăţări din cauciuc. Brăţările lui colorate au devenit populare în zonă, iar fiica sa i-a sugerat să le vândă. Cheong Choon Ng a petrecut şase luni pentru a concepe kit-ul de realizare a brăţărilor şi 28 de variante diferite ale acestora. Fratele şi nepoata sa au dat numele Rainbow Loom.

Destinate copiilor de 8-14 ani, brăţările Rainbow Loom au devenit populare în taberele de vară şi în cluburi în 2013. În octombrie 2013 Rainbow Loom avea pe canalul său de YouTube 66 de tutoriale şi aproape 4 milioane de accesări. Brăţările colorate Rainbow Loom au fost în top 3 cele mai populare jucării ale lui 2013 la Cyber Monday Awards şi cea mai căutată jucărie pe Google. Popularitatea acestora este așteptatǎ sǎ creascǎ dupǎ ce ȋn turneul în Noua Zeelandă din 2014, ducesa de Cambridge a fost văzută purtând o brăţară Rainbow Loom.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult