Acasa MagazinLife Ce vinuri scumpe găseşti în România

Ce vinuri scumpe găseşti în România

scris de Z.V.
2 afisari

Cel mai scump vin românesc în magazine e un Cabernet Sauvignon din 1937, un vin roşu demisec, care costă 800 de euro. În topul celor de import conduc podgoriile franţuzeşti.

În cramele restaurantelor de lux şi la câteva magazine sunt sticle de vin cărora, dacă vrei să le scoţi dopul, trebuie să dai echivalentul a opt salarii medii. Pomerol Chateu Petrus, un vin roşu franţuzesc, conduce în topul sticlelor preţioase. Costă 1.300 de euro la Vinexpert, unul dintre cele mai mari magazine de profil. Şi, cum e normal, preţul creşte dacă vrei să-l bei într-un restaurant cu pretenţii, precum Heritage, Casa da Vino, Bonton sau la Gondola. De la cap la coadă, top 5 al licorilor din struguri, este dominat de vinurile franţuzeşti, scrie evz.ro.

Dintre cele româneşti, cel mai preţuit în magazine e un Cabernet Sauvignon Murfatlar, din 1937, un vin roşu, demisec, care costă 800 de euro. Apoi, la 450 de euro poţi alege între un Roşu de Miniş din ’44, ori un Chard Onnay de Murfatlar, tras la teasc tocmai în 1942.

Cum se calculează preţul unei sticle de vin? „Se ia un basic, un preţ de pornire şi se adaugă o valoare la fiecare an. Dau un exemplu: dacă am stabilit că preţul sticlei este de 40 de euro, mai punem câte un euro pentru fiecare an şi putem ajunge la un anumit preţ”, explică pre şedintele Federaţiei Somelierilor din România, expertul Sergiu Nedelea, pentru evz.ro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult