Acasa MagazinLife Cea mai bună rețetă de cozonaci – secretul sărbătorilor reușite!

Cea mai bună rețetă de cozonaci – secretul sărbătorilor reușite!

scris de Z.V.
188 Afisari

Cozonacul, acest desert emblematic al sărbătorilor românești, este mai mult decât o simplă prăjitură. Este un simbol al tradiției, iubirii și ospitalității. Dacă vrei să aduci pe masa de Crăciun cel mai delicios cozonac, iată o rețetă consacrată, ce   i-a cucerit pe toți iubitorii de dulciuri din țara noastră.

Ingrediente pentru doi cozonaci pufoși:

Pentru aluat:

  • 1 kg de făină cernută (ideal făină pentru cozonac)
  • 50 g drojdie proaspătă (sau 14 g drojdie uscată)
  • 400 ml lapte cald
  • 200 g zahăr
  • 5 ouă (4 pentru aluat și 1 pentru uns)
  • 150 g unt (topit și răcit)
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • Coaja rasă de la 1 lămâie și 1 portocală
  • ½ linguriță sare

Pentru umplutură:

  • 300 g nucă măcinată
  • 150 g zahăr
  • 3 linguri cacao
  • 100 g stafide (hidratate în rom sau esență de rom)
  • 100 ml lapte cald
  • Esență de rom, după gust

Mod de preparare:

  1. Activarea drojdiei: Amestecă drojdia cu o lingură de zahăr, 2-3 linguri de lapte cald și o lingură de făină. Las-o să crească 10-15 minute într-un loc cald.
  2. Prepararea aluatului: – Într-un bol mare, amestecă făina cu sarea și coaja de lămâie și portocală. – Fă o adâncitură în mijloc și adaugă ouăle bătute cu zahăr, laptele cald, esența de vanilie și drojdia activată. – Frământă bine timp de 10-15 minute, adăugând treptat untul topit. Aluatul trebuie să devină elastic și să nu se mai lipească de mâini.
  3. Dospirea: Acoperă bolul cu un prosop curat și lasă aluatul să crească într-un loc cald timp de 1-2 ore, până își dublează volumul.
  4. Pregătirea umpluturii: Amestecă nuca, zahărul, cacaoa, stafidele și esența de rom. Adaugă laptele cald treptat, până obține o pastă consistentă.
  5. Asamblarea cozonacilor: – Împarte aluatul în două părți egale. – Întinde fiecare bucată pe o suprafață unsă cu ulei, într-un dreptunghi. – Întinde umplutura uniform, apoi rulează aluatul strâns. Poți împreti fiecare rulou în două, pentru un aspect mai spectaculos.
  6. Coacerea: Așază cozonacii în tăvi tapetate cu hârtie de copt și lasă-i să mai crească 30-40 de minute. Unge-i cu ou bătut și presară zahăr sau semințe de mac pe deasupra.
  7. Coace într-un cuptor preîncălzit la 180°C, timp de 40-50 de minute. După coacere, acoperă-i cu un prosop pentru a rămâne pufoși.

Secretul reușitei:

Frământarea temeinică și respectarea timpilor de dospire sunt esențiale pentru un cozonac aerat și gustos. De asemenea, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, iar bucătăria caldă și fără curenți de aer.

Acum e momentul să înciânti familia și prietenii cu cei mai buni cozonaci! Poftă bună și sărbători fericite!

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult