Acasa MagazinLife Comoara din pivniţă: Doi tineri au descoperit o oală cu bani

Comoara din pivniţă: Doi tineri au descoperit o oală cu bani

scris de C.P.
15 afisari

Un tânăr cuplu din Franţa care lucra în pivniţa proprie în Millau (sudul ţării) a descoperit în subsolul locuinţei o oală mică cu 34 de piese de aur dinaintea Revoluţiei Franceze, comoară evaluată la 100.000 de euro, potrivit unui specialist.

Potrivit jurnalului „Midi Libre”, care a făcut publice informaţiile  „oala micuţă de lut, acoperită cu o ţiglă” era îngropată la 50 de centimetri şi adăpostea „34 de monede de aur din 1595, ascunse în timpul Revoluţiei”.

Expertul din Millau care a examinat piesele, Marc Aigouy, a explicat pentru AFP, că „acest cuplu modest este încântat de descoperire, însă doreşte să îşi păstreze anonimatul„. Ei locuiesc într-o casă pe cea mai veche stradă din Millau, un fost drum de pe vremea romanilor.

Expertul a evaluat fiecare piesă între 1.000 şi 6.500 de euro.Majoritatea pieselor care au fost tezaurizate sunt piese foarte rare din acea epocă„, a explicat el.

Potrivit acestuia, cea mai scumpă piesă este una din vremea lui Louis al XIII-lea din 1640, al cărui relief este intact, cu o marcă a lui Jean Varin considerat „maestrul absolut al gravurilor pe monede” în Franţa din acea epocă. „Le-am propus fie să îi însoţesc pentru a organiza o licitaţie, fie să cumpărar chiar eu comoara şi să fac apoi o licitaţie. Acum aştept răspunsul lor„, a spus Aigouy. „Această descoperire poate depăşi 100.000 de euro cu participarea cumpărătorilor americani şi japonezi„, a estimat el. Cuplul care a descoperit comoara este proprietar în totalitate al locuinţei unde a fpst găsită. Dacă piesele ar fi fost descoperite de cei doi pe un domeniu public sau dacă ar fi fost pe un teren aparţinând unei terţe persoane ar fi trebuit împărţite jumătate-jumătate cu statul, a explicat expertul.

3 comentarii

YAAKOV 09-07-2011 - 16:23

Escrocii umbla dupa putcoave de cai morti, ca acest „expert”.
Monedele trebuie sa ramana in muzeele Frantei, nu sa fie duse prin Japonia sau la mama dracului.

Liviu 09-07-2011 - 17:20

Sunt indeajuns cateva monede pentru muzeele din Franta … Sa mai mearga si prin lume sa vada si altii ce se intampla in Franta secolului al XVII-lea ! Daca era vorba de vreo statuie (asa cum au luat englezii staui din Egipt si de la greci atunci mai ziceam dar asa …

YAAKOV 09-07-2011 - 19:05

Nu citisi domnule ca sunt raritati ? Cine este curios si are bani de cheltuit, sa se duca in excursie in Franta.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult