Acasa MagazinLife Concert Roger Waters – show de excepție la București (video)

Concert Roger Waters – show de excepție la București (video)

scris de Laurentiu Banches
5 afisari

Roger Waters le-a oferit ȋn seara de miercuri, 28 august, celor aproximativ 50.000 de spectatori un show cu adevărat unic, prezentat în umbra unui „zid” de aproximativ 150 de metri lungime şi 12 metri înălţime.

Concert Roger Waters – show de excepție la București (foto: rogerwaterstours.com)

Spectacolul, început cu o jumătate de oră întârziere faţă de ora anunţată, a debutat cu un puternic joc de artificii, un avion a planat pe deasupra spectatorilor şi s-a prăbuşit pe scenă şi povestea lui Roger Waters a început cu „In The Flesh”.  Ce au venit să vadă zecile de mii de spectatori: ceea ce ştiau deja de la bunici şi părinţi, din discurile scăpate dincolo de Cortina de Fier. Adică povestea lui Pink, tânărul rămas fără tatăl ucis în război, ridiculizat şi abuzat de profesori, de societate, autoizolat de familia sa destrămată şi autorul unui dureros eşec în căsătorie. Toate acestea au fost traduse de Pink Floyd printr-un simbol deosebit de puternic: un zid nesfârşit şi sufocant.

Povestea a continuat cu „The Thin Ice”, melodie care reprezintă tinereţe lui Pink, viitorul star rock, megaloman şi cuprins de alienare, apoi una dintre cele mai aşteptate piese ale show-ului: „Another Brick in the Wall„. Mesajul acestei capodopere, emblematică pentru opera rock „The Wall” (1979) a celor de la Pink Floyd, a fost transmis în cele trei secţiuni binecunoscute – „Reminiscing”, „Education” şi „Drugs”, strecurate între episoadele conceptului. Roger Waters, însoţit de un cor de 15 copii români, a interpretat melodia acompaniat de aplauzele publicului.

Piesa „The Happiest Days of Our Lives” a adus şi proiecţia „I Believe”, în timpul căreia mulţimea s-a transformat într-un public tăcut de cinema. Severul profesor, care i-a marcat copilăria lui Pink şi îşi bătea joc de poemele sale, a apărut sub forma unei păpuşi gigantice, care i-a fixat pe spectatori cu ochii săi roşii, coşmar încheiat cu piesa „We don’t need no education”.

„Bună seara, Bucureşti! Bine aţi venit! Sunt foarte fericit să mă aflu aici!”, a spus Roger Waters în limba română, fiind imediat răsplătit de public cu aplauze. „Aş vrea să mulţumesc copiilor din cor, pe care vă invit să îi aplaudaţi. Sunt copii din Bucureşti, pe care i-am văzut azi prima dată”, a mai spus artistul, mulţumindu-le copiilor care l-au acompaniat la melodia „Another Brick in the Wall„.

Au urmat piesele „Mother”, la care pe zidul din spatele scenei este proiectat Roger Waters într-un videoclip din anii ’80, şi „Goodbye Blue Sky”, piesa la care pe zid sunt proiectate imagini cu avioane din care sunt aruncate bombe, dolari, secere şi ciocane, cruci, steaua lui David, dar şi logo-uri ale unor companii precum Shell şi Mercedes.  În timpul piesei „What Shall We Do Now”, Roger Waters a introdus proiecţii cu animaţiile din filmul „The Wall” realizate de Gerald Scarfe. După această melodie, artistul a continuat cu „Young Lust”, la care proiecţiile au fost în alb-negru şi roşu aprins.

Continuarea a venit cu „Don’t Leave Me Now”, o piesă melancolică, urmată de a treia interpretare a piesei „Another Brick in the Wall„.  Ultima melodie a primei părţi a concertului a fost „Goodbye, cruel world”, după care zidul a fost ridicat în totalitate, acoperind scena.

Pe zidul-televizor au fost afişate poze ale victimelor diverselor conflicte armate, moment care a marcat o scurtă reculegere în memoria tuturor celor care şi-au pierdut viaţa de-a lungul timpului din cauza terorismului şi a războaielor. Cu un mesaj afişat pe zid în care a mulţumit tuturor celor care au trimis poze, Roger Waters a încheiat prima jumătate a show-ului.

În pauză, artistul s-a întâlnit în culise cu câţiva militari români care au participat la misiuni în Irak şi Afganistan. Artistul a dorit astfel să le mulţumească acestora pentru sacrificiul lor în operaţiunile de menţinere a păcii desfăşurate în zone afectate de conflicte.

În jurul orei 22,00 a început cea de-a doua parte a spectacolului, cu piesa „Hey You”, urmată de „Is There Anybody Out There?” şi prima cărămidă care a căzut din zid. Construcţia a început să se destrame, iar pe zid au fost proiectate avioane, apoi camera de hotel din piesa „Nobody Home”.  Pe versurile piesei „Vera”, zidul a fost refăcut şi au fost prezentate imagini cu Vera Lynn, cântăreaţă ale cărei melodii au fost foarte populare în Al Doilea Război Mondial, şi secvenţe în care copiii îşi revăd părinţii întorşi de pe front.

La piesa „Comfortably Numb”, Roger Waters a rămas singur pe scenă, în faţa zidului imens. A urmat una dintre melodiile celebre ale trupei, „The Show Must Go On”, şi, din nou, piesa „In The Flesh”, care a marcat şi apariţia unui simbol celebru, porcul gonflabil, care avea marcate pe el secera şi ciocanul, zvastica şi logo-uri ale unor mari corporaţii şi care a fost ridicat şi ghidat deasupra publicului. Foarte bine primit de public a fost şi momentul în care pe zid a apărut scris în limba română mesajul „Mulţumesc!” urmat de întrebarea „Avem paranoici printre noi? Piesa asta e pentru voi”, adică „Run Like Hell”.

Spre finalul show-ului, porcul a fost lăsat să coboare în public, iar oamenii l-au sfâşiat.  Ultimele piese au fost „Waiting for the Worms”, „Stop”, „The Trial” şi „Outside the Wall” însoţite de asemenea de imagini pe zidul show-ului şi de dărâmarea zidului construit în faţa scenei.  La final, Roger Waters a mulţumit publicului, spunând că nu va uita prima experienţă trăită la Bucureşti.

Fanii artistului au avut prilejul să-l vadă cu câteva ore înainte de concert, când împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgorea, a participat la un gest simbolic de dărâmare a zidului Palatului Parlamentului. Potrivit Agerpres, Zgonea i-a dăruit lui Roger Waters o mică bucăţică din zidul Palatului Parlamentului, pentru ca acesta să o păstreze ca amintire a concertului susţinut la Bucureşti şi a gestului simbolic de a dărâma „ultima bariera dintre Parlamentul României democratice şi cetăţeni”. De la Bucureşti, Roger Waters va pleca spre Bulgaria unde, pe 30 august, va concerta pe stadionul Vasil Levski din Sofia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult