Un măr pe zi ține medicul la distanță, iar o portocală pe zi reduce riscul de depresie cu 20%, arată cele mai recente date. Explicația specialiștilor este următoarea: consumul de citrice stimulează un tip de bacterii din intestinul uman, care influențează producția de neuro-transmițători precum Serotonina și Dopamina. Iar efectul se înregistrează doar la citrice, nu este valabil pentru alte fructe.
Datele au fost culese dintr-un Studiu mai amplu, început în 1989, cu scopul de a găsi factori de risc pentru bolile cronice la femei. Studiul implică peste 100.000 de femei, care la aproximativ 2 ani oferă informații detaliate despre stilul lor de viață, dietă, utilizarea medicamentelor și sănătatea lor. Așa s-A descoperit că o portocală pe zi poate reduce riscul de depresie cu 20%.
Depresia este boala secolului, iar estimările Organizației Mondiale a Sănătății arată că peste 5% din populația globului este afectată de depresie. Din fericire, există numeroase strategii și tratamente care pot ajuta la diminuare simptomelor și îmbunătățiri calității vieții.
Consumul de citrice este o descoperire recentă, însă sunt și alte elemente care pot ajuta la ameliorarea simptomelor sau chiar la vindecare: sportul, alimentația, somnul și tratamentele prescrise de medici.
CONSUMUL DE CITRICE
– poate reduce riscul de depresie cu 20%
– stimulează producția de serotonină și dopamină
sursa: Nurses’ Healty Study II/ The Harvard Gazette
DEPRESIA, BOALA SECOLULUI
peste 5% din populația globului este afectată de dpresie
sursa: OMS
COMBATEREA DEPRESIEI
– sport
– alimentație sănătoasă
– somn
– tratament prescris de medic