Acasa MagazinLife Coreea de Nord: Cetățenii cu numele Kim Jong-un obligați să-l schimbe

Coreea de Nord: Cetățenii cu numele Kim Jong-un obligați să-l schimbe

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Un post de televiziune sud-coreean a anunțat că nord-coreenii care poartă acelaşi nume ca liderul Kim Jong-un au fost invitaţi să şi-l schimbe.

Coreea de Nord: Cetățenii cu numele Kim Jong-un obligați să-l schimbe (foto:telegraph.co.uk)

Coreea de Nord: Cetățenii cu numele Kim Jong-un obligați să-l schimbe (foto:telegraph.co.uk)

„Toate organele partidului şi serviciile de securitate publică sunt obligate să înregistreze locuitorii cu numele Kim Jong-un (…) şi să-i oblige să-şi schimbe numele de bunăvoie”, se arată într-un document citat de postul sud-coreean KBS TV. Cu câteva luni înainte de venirea la putere a lui Kim Jong-un în locul tatălui său, Kim Jong-il, care a decedat în decembrie 2011, regimul a emis o directivă prin care obliga pe oricine purta acest nume să-şi aleagă altul.

Măsura se aplică retroactiv documentelor de identitate şi diplomelor, care urmează să fie rectificate, potrivit mediafax. Certificatele de naştere emise pe acest nume sunt respinse. „Autorităţile trebuie să se asigure ca nimeni să nu se plângă în mod inutil sau să răspândească zvonuri (…) pe această temă”, se arată în document. Autenticitatea acestei directive nu a putut să fie verificată imediat. Ministerul sud-coreean al Unificării, însărcinat cu afacerile nord-coreene, a refuzat să facă vreun comentariu.

Un oficial din cadrul Guvernului a amintit însă că Phenianul a interzis deja utilizarea atât a numelui Kim Il-sung, fondatorul regimului şi bunicul lui Kim Jong-un, cât şi a numelui fiului acestuia Kim Jong-il. Park Jin-hee, o nord-coreeană refugiată în Sud şi care lucrează pentru KBS, s-a declarat sigură că nimeni nu mai poartă în prezent numele celor trei lideri, care fac obiectul unui cult al personalităţii organizat de către propaganda oficială. În afară de ei, „nimeni din (Coreea de) Nord nu se numeşte Kim Il-sung şi Kim Jong-il şi nu există nicio îndoială că acelaşi lucru este valabil şi pentru (Kim) Jong-un„, a declarat aceasta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult