Acasa MagazinLife Cum s-au inventat artificiile

Cum s-au inventat artificiile

scris de C.S.
122 afisari

Artificiile sunt o clasă de instrumente pirotehnice explozive folosite în scopuri estetice, culturale și religioase.

artificiiUn joc de artificii este o prezentare a efectelor produse de instrumentele pirotehnice. Artificiile pot lua diferite forme pentru a produce cele patru efecte primare: sunet, lumină, fum și materiale plutitoare (confetti spre exemplu). Pot fi create pentru a arde cu flăcări și scântei de diferite culori, în principiu roșu, portocaliu, galben, albastru, verde, violet, argintiu și auriu. Jocurile de artificii sunt comune în toată lumea și sunt punctele importante a multor celebrări culturale și religioase.

Primele atestări documentare despre artificii datează din secolul al VII-lea, în China, locul unde au fost inventate. Artificiile au fost folosite să acompanieze mai multe festivități. Sunt o parte din cultura chineză și au originile în această țară. Ulterior, s-au extins și în alte culturi și societăți.

O poveste tradițională chineză spune că un bucătar a creat o combinație de salpetru, cărbune și sulfură. Această combinație a luat foc, iar bucătarul a dus practica la un alt nivel și a introdus combinația într-o tulpină de bambus. A explodat și astfel au luat naștere primele artificii.

Europenii au descoperit artificiile și praful de pușcă atunci când au început călătoriile spre est. Se spune că ori cruciații ori Marco Polo au importat pentru prima dată praful de pușcă și artificiile din China. Oricine ar fi responsabil pentru acest fapt, localnicii europeni au primit cu uimire aceste descoperiri. Regina Elisabeta a II-a a creat chiar și un post oficial de Maestru al Focului care se asigura că jocurile de artificii decurg așa cum ar trebui.

Artificiile nu au ajuns în America până în secolul al XVII-lea. Europenii au luat cu ei artificii pentru a sărbători și pentru a le folosi împotriva băștinașilor.

În zilele noastre, artificiile sunt folosite în toată lumea pentru a celebra evenimente majore și zile de sărbătoare, publice sau private. Guvernele cheltuiesc milioane de dolari pentru a se întrece între ele cu jocuri de artificii spectaculoase.

Un record mondial s-a stabilit la trecerea în noul an 2014 în Dubai pentru cele mai multe artificii aprinse într-o singură reprezentație coordonată. Au fost necesare zece luni de planificare și peste 500.000 de artificii care s-au epuizat la sfârșitul unei reprezentații ce a durat în jur de șase minute.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult