Acasa MagazinLife Cum să alegi cea mai sănătoasă pâine

Cum să alegi cea mai sănătoasă pâine

scris de A.B.
46 afisari

Pâine albă, baghetă, pâine graham, secară sau alte specialităţi. Nici nu mai ştii ce să alegi. Când cumpărăm pâine, de obicei ne gândim doar la propriile gusturi sau, cel mult, la care sortiment ne face cu ochiul cel mai tare. Uităm pe moment de proprietăţile nutritive ale acestor tipuri de pâine. Ei bine, iată câteva sfaturi pentru a alege o pâine sănătoasă.

paine

foto: gorjeanul.ro

De obicei, alegem pâinea în funcţie de propriul gust, mai ales că oferta este foarte mare. Trebuie însă să ştim câteva lucruri despre pâinrea pe care o mâncăm. Sfatulparintilor.ro ne spuen despre cele mai importante şi cele mai cunoscute tipuri de pâine de pe piaţă, dar şi felul în care să alegem cea mai sănătoasă pâine.

Painea albă sau franzela clasică romanească

Este facuta din faina alba de grau, apa, sare, drojdie si multi amelioratori, adica nelipsitele E-uri, menite s-o faca pufoasa si rezistenta in timp, astfel incat sa nu se invecheasca in 24 de ore. Cu cat painea este mai alba, cu atat valoarea ei nutritiva este mai mica! Asadar, evitati atat cat puteti painea alba, in general. Avand mult amidon, ea nu face altceva decat sa va aduca multe calorii goale, fara sa va hraneasca sanatos. Este o paine ieftina, creata astfel incat producatorii sa-si permita un pret cat mai mic la vanzare.

Bagheta franţuzească

De foarte multe ori, nu e decat aceeasi franzela alba, dar cu o alta forma. Bagheta autentic frantuzeasca contine mult mai putini amelioratori, costa mai mult si se invecheste mai repede. Miezul nu este atat de pufos, pentru ca nu se folosesc „afanatori”  – alte chimicale folosite din plin la fabricarea painii albe romanesti.

Pâinea graham

Teoretic, este o paine foarte sanatoasa, preparata din faina neagra, adica rafinata mai putin, si, deci, mult mai hranitoare. Are mai multe fibre si mai putin amidon, asa ca se poate spune ca si ingrasa mai putin si aduce beneficii mari aparatului digestiv (tocmai datorita continutului bogat in fibre). Atentie, insa, caci painea graham este usor de falsificat: in loc de faina neagra integrala se poate folosi tot faina alba, care se coloreaza chimic, astfel incat painea sa para graham, in timp ce noi cumparam tot o paine alba. Pretul este un indiciu important: grahamul autentic costa mai mult cu aproximativ 30% – 50% fata de painea alba sau grahamul falsificat.

Painea cu seminţe de floarea soarelui, de dovleac, in

Este o paine foarte sanatoasa, atata timp cat contine cu adevarat seminte intr-o cantitate suficienta. Cititi pe eticheta procentul de seminte folosit la fabricarea painii respective!

1 comentariu

Liliana 11-06-2012 - 10:41

cand te gandesti ca buneii nostri au suferit de foamete si orice bucatica de paine, daca era, era impartita pentru o familie intreaga… si acum suntem in dilema pentru ca nu stim ce tip de paine sa alegem… chiar foarte mare dilema.. mda..:)

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult