Acasa MagazinLife De ce anonimatul în Internet trebuie să dispară

De ce anonimatul în Internet trebuie să dispară

scris de Matei Iliescu
11 afisari

Randi Zuckerberg, responsabilă cu marketingul reţelei sociale şi soră a fondatorului Facebook, susţine că oamenii se comportă mai bine atunci când numele lor adevărat este vizibil.

facebook_Randi_Zuckerberg

Randi Zuckerberg

„Cred că persoanele se ascund în anonimat şi au ideea că pot spune orice le trece prin cap, în spatele acestei porţi închise”, spune şefa Facebook.

Randi susţine, potrivit Rador, că desfiinţarea anonimatului ar ajuta la combaterea hărţuirii digitale şi a spam-ului. În Facebook, deşi se solicită numele real, se poate ca cineva să se afişeze, după cum dovedesc conturile, cu nume de mascote sau chiar ca adevăraţi promotori de spam-uri.

O companie care a luat deja măsuri în acest sens este Google în noua sa reţea socială. Google+ nu doreşte ca membrii săi să se identifice cu pseudonime sau nume inventate. Vrea să aibă profilurile lor adevărate şi a început să şteargă conturile unde detectează că numele folosit la identificarea respectivului membru nu este adevărat. Totuşi, această politică este plină de probleme şi Google însăşi a deschis o pagină de reclamaţii.

Unul din cazurile cele mai frecvente este atunci când persoana utilizează diminutivul din familie, în loc de numele înregistrat în documentele oficiale. În pagina sa de reclamaţii, Google însăşi dă un exemplu de greşeală proprie. Ar fi cazul cui se numeşte Charles Jones dar foloseşte Chuk Jones sau Junior Jones. Google admite că această identificare ar trebui să fie acceptabilă.

2 comentarii

under 03-08-2011 - 22:50

Este o lecţie şi pentru cei ce cad pe spate pentru cât mai mulţi postaci anonimi – o labă tristă.

Tache 04-08-2011 - 09:03

Informatii preluate din New York Times :
Pentagonul dezvolta in prezent planuri de a utiliza site-urile retelelor de socializare, precum Facebook si Twitter , în conflictele viitoare, atât ca o resursă, cat şi ca o armă. Agenţia sa de cercetare si dezvoltare ofera 42 de milioane dolari, ca finanţare, pentru oricine poate ajuta la dezvoltarea acestui proiect.

Media de socializare va schimba natura războiului, intr-un mod la fel de cert precum au facut-o telegraful, radioul şi telefonul şi Pentagonul se teme de a nu fi prins in viitor pe picior gresit. Unele dintre obiectivele sale au fost expuse într-un document care circulă în rândul potenţialilor cercetători şi trebuie să fie prezentate la un briefing care va avea loc marţi in Arlington, Virginia, la sediul contractantului System Planning Corporation.

Deoarece mass-media de socializare joacă un rol tot mai mare în instigarea de tulburări, în ţări precum Egiptul şi Iranul, armata vrea sisteme care să fie capabile să detecteze şi să urmărească răspândirea ideilor , intr-un mod rapid, dar şi pe scară largă. Defense Advanced Research Projects Agency solicita propuneri inovatoare pentru a ajuta la construirea a ceea ce va fi, la nivelul cel mai de bază, un detector internet de meme. { NB : Memele reprezinta o idee, un comportament sau un stil, care se transmite de la o persoana la alta, in cadrul unei culturi. In timp ce genele transmit informatia biologica, memele transmit idei si informatii legate de credinta. Exemple de meme actuale : incalzirea globala este cauzata de om si de flatulatiile vacilor; crizele financiare si economice sunt fenomene ale naturii, inevitabile si ciclice si nu sunt cauzate de anumiti indivizi; globalizarea este inevitabila si reprezinta culmea proigresului etc, etc. Crearea de meme era in trecut apanajul celor de la putere, care detineau monopolul mijloacelor de informare in massa. }

Ar fi util să se ştie, de exemplu, dacă semnele de rebeliune pe scară largă sunt autentice sau dacă acestea au fost create de un grup extremist fara un suport real si major. Printre instrumentele pe care solicitantului care va obtine fonduri din partea guvernului ar putea alege să le foloseasca sunt: indiciile lingvistice, tiparele fluxului de informaţii, analiza tendinţei de dezvoltare a subiectelor de conversatii, detectarea de sentimente si descoperirea diverselor opinii.
Reţelele sociale pot permite militarilor nu numai să descopere, ci, de asemenea, sa participe la acţiune. În cererea de 37 de pagini, DARPA a descris modul în care un linsaj cu ajutorul tehnologiei avansate a fost împiedicat: „Zvonurile despre locaţia in care s-ar gasi o anumită persoană au început să se răspândească în spaţiul mass-mediei de socializare şi solicitările de a lua cu asalt respectiva locatie cresc rapid in intensitate. Din intamplare, autorităţile responsabile monitorizeaza mass-media de socializare si detecteaza cresterea in intensitate a crizei, trimit mesaje eficiente pentru a risipi zvonurile şi evitata un atac fizic asupra locatiei care este subiectul zvonurilor. ”

(Este aceasta o referire la Osama bin Laden sau la cineva mult mai obscur? „Autorităţile responsabile” încearcă să dejoace un atac asupra acelei locatii deoarece individul nu se gaseste acolo sau pentru că , din contra, el se afla tocmai in acea locatie ? Funcţionarii DARPA nu au raspuns la e-mail-urile care le solicitau sa comenteze acest scenariu.)

Criza s-a format, a fost observată, înţeleasă şi dejucata în întregime, în cadrul mass-mediei de socializare, a remarcat respectivul document. Dar, succesul autorităţilor a fost o întâmplare, rezultatul unui amestec de „noroc şi metode manuale nesofisticate.”

Este o urgenta din ce in ce mai mare necesitatea de a analiza ceea ce se întâmplă şi de a riposta prin cantramesaje. Un program de succes va putea influenţa atitudinile, inclusiv prin metode de generare automata de mesaje, cunoscute anterior sub denumirea de spam şi ” inducerea de identităţi „, care ar putea genera combatanti virtuali, nereali.

Tot acest război cibernetic va face, desigur, sa fie si mai puţin clar ce este real şi ce este artificial pe Internet, dar nu asta este problema armatei şi a fost, oricum, inevitabil sa se intample asa. Dupa cum remarca amiralulul Nimitz din Marina Statelor Unite in 1948, „Tehnologia, în război, la fel ca în toate celelalte domenii, a simplificat unele detalii, dar a complicat foarte mult intregul.”

Participanţii interesaţi vor trebui să se grăbească. Propunerile preliminare sunt asteptate în următoarele săptămâni. DARPA a avertizat că proiectele care sunt concepute a fi evolutive nu vor fi luate in considerare. { NB: adica vor proiectul perfect din prima }

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult