* În ziua de 4 aprilie, Academia Română marchează 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive desfășurată începând cu ora 10.00. Evenimentul este urmat de Ziua porților deschise.
Potrivit unui comunicat al Academiei Române, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române, academician Ioan-Aurel Pop, va readuce în atenție câteva repere semnificative din istoria celui mai înalt for de cultură și știință al românilor și va reaminti rolul său fundamental în păstrarea și consolidarea identității naționale. În cadrul sesiunii este invitat să ia cuvântul președintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu, având în vedere strânsa relație de colaborare dintre cele două instituții.
Începând cu ora 11.00, Academia Română va oferi un program de vizitare a celor mai reprezentative spații din actualul său sediu, incluzând Aula Academiei, Memorialul Academiei și Clubul Academicienilor. Publicul va fi invitat apoi la Biblioteca Academiei Române pentru a vedea expoziția ‘Presa românească. Între tradiție și modernitate’, ce cuprinde elemente inedite din bogata sa colecție de periodice. Explicațiile specialiștilor vor însoți vizitele ghidate.
* Între 4 și 13 aprilie, are loc cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului ‘One World Romania’, potrivit www.oneworld.ro. Peste 50 de filme documentare, printre care și șapte lungmetraje românești, care încearcă să creeze punți prin cinema vor fi proiectate la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco și Cinema Union din București.
Filmul ‘Paradis’, regia Ana Rieper, va deschide festivalul în ziua de 4 aprilie, de la ora 19.00, la Cinema Muzeul Țăranului, iar închiderea festivalului se va face cu pelicula ‘Fiume o Morte!’ – regia Igor Bezinoviæ.
După terminarea festivalului, o parte din titlurile prezentate vor fi disponibile și pentru streaming online, între 14 și 30 aprilie, de oriunde din România.
* Expoziția ‘Ultima privire sub gloanțele comunismului’, în cadrul căreia sunt prezentate 25 de portrete ale unor victime ale ‘Marii terori din URSS’ din perioada 1937 – 1938, va putea fi vizitată în perioada 4 aprilie – 15 iunie, la sediul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței din strada Jean-Louis Calderon nr. 66, București.
La deschiderea expoziției vor lua cuvântul scriitoarea Ana Blandiana, cofondatoare a Memorialului Sighet și a Fundației Academia Civică, istoricul Armand Goșu și președintele ICR, Liviu Jicman, potrivit icr.ro. Evenimentul este organizat de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Sursa foto: Modernism Punct Ro/facebook.com
Lucrările au fost realizate de artista franceză Madeleine Melot în ulei pe lemn. Acesta sunt inspirate din fotografiile descoperite în arhivele de la Moscova de jurnalistul și fotograful polonez Tomasz Kizny și publicate în albumul său ‘Marea teroare din URSS (1937 – 1938)’ apărut în 2013 la Editura Noir sur Blanc. Madeleine Melot (1936 – 2025) a fost absolventă a Școlii Naționale Superioare de Meserii Artizanale Paris și a Școlii de Arte Frumoase din Paris.
* Din 4 până la 6 aprilie, este programată la Teatrul Masca din București cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Joc și Joacă, un eveniment care oferă un weekend plin de distracție, competiție și interacțiune pentru familii și jucători pasionați de jocuri de societate, potrivit https://fijj.ro/. Participanții vor avea acces la cele mai noi jocuri de societate, disponibile pentru testare, alături de invitați internaționali.
Sursa foto: www.fijj.ro
Festivalul va pune la dispoziție cinci spații distincte în incinta Teatrului Masca: zona de prototipuri (pentru testarea și feedback-ul jocurilor în dezvoltare), zona de joacă pentru începători și familie, zona pentru jucători pasionați, zona pentru expozanți (o secțiune cu standuri dedicate cu cele mai noi jocuri de societate), și zona pentru ateliere (unde se vor desfășura sesiuni practice și discuții aplicate). Ludoteca festivalului (biblioteca cu jocuri) va include o selecție impresionantă de titluri, de la jocuri de strategie complexe până la jocuri de petrecere accesibile pentru toți.
Programul festivalului este vineri, între orele 11.30 – 22.00, sâmbătă, între orele 09.00 – 22.00, și duminică, între orele 09.00 – 19.00. Intrarea este liberă la toate activitățile.
* Între 4 și 6 aprilie, are loc cea de-a 41-a ediție a Festivalului internațional de satiră și umor ‘Mărul de Aur’, la Centrul cultural municipal ‘George Coșbuc’ din Bistrița. Cu acest prilej, vor fi premiate lucrările unor caricaturiști din 15 țări.
La ediția din anul acesta, salonul internațional de caricatură a avut ca teme ‘Războiul Tiktok / Alegeri’ la categoria desen umoristic și ‘Benjamin Franklin – 319 ani’ la categoria caricatură/portret, a transmis Centrul cultural municipal ‘George Coșbuc’, într-o postare pe pagina de socializare.
Sursa foto: Palatul Culturii Bistrița/facebook.com
Premiul întâi la secțiunea desen umoristic a revenit unui ucrainean, în timp ce la secțiunea caricatură pe primul loc s-a situat un columbian. Juriul l-a avut ca președinte pe caricaturistul Marian Avramescu.
Sâmbătă, 5 aprilie, pe scena Centrului cultural municipal din Bistrița vor urca Horațiu Mălăele, cu spectacolul ‘Sunt un orb’, și artiștii Teatrului Ararat, cu piesa ‘Gunoierul’. Duminică este programată gala festivalului ‘Mărul de aur’, iar printre invitați se numără caricaturistul Costel Pătrășcanu și actorul Cosmin Natanticu.
Evenimentul este organizat de Primăria municipiului Bistrița, Centrul cultural municipal ‘George Coșbuc’ și Casa de Cultură a Sindicatelor.
* O expoziție itinerantă dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea Reginei Maria este vernisată vineri, 4 aprilie, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, publicul având posibilitatea să cunoască activitatea acesteia în cele mai diverse forme, de la cea de mamă, până la cele de diplomat și de artistă sensibilă. Expoziția este organizată de Fundația Inovații Sociale Regina Maria și Enayati Medical City, se arată într-un comunicat al MCDR Deva.
‘Câteva dintre chipurile plurale Reginei Maria la timpul prezent vor putea fi vizitate la Deva: mamă, soldat neînfricat, infirmieră curajoasă pe front, diplomat, artistă sensibilă, scriitoare prolifică și lucidă și totodată o mare iubitoare a nevoiașilor, mama copiilor rămași orfani, o caleidoscopică personalitate care ne-a lăsat o moștenire foarte actuală. Mai actuală ca niciodată’, arată sursa citată.
Sursa foto: Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva/facebook.com
Organizatorii, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara și cu liceele din Deva, au pregătit un program mai amplu, care include conferințe, dialoguri între generații și proiecția filmului documentar ‘Maria – inima României’, în prezența lui Dan Drăghicescu, unul dintre producători.
Vernisajul de la ora 19.00 va fi urmat de proiecția filmului documentar ‘Maria – inima României’.
* La data de 5 aprilie, Casa Darvas-La Roche din Oradea, monument istoric și de arhitectură, obiectiv turistic, găzduiește un simpozion internațional unic, pe tema Art Nouveau, cu trei specialiști invitați de renume, potrivit Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor (Oradea Heritage).
Simpozionul, intitulat ‘Architecture – Art – Design 1900: A New Unity’, va fi susținut în limba engleză de: Paul Stirton, profesor emerit în Modern Design de la Bard Graduate Center din New York și editor al ‘West 86th: A Journal of Decorative Arts, Design History, and Material Culture’; Juliet Kinchin, fost curator în Modern Design al Museum of Modern Art, New York; respectiv profesorul Anthony Gall de la Universitatea Óbuda din Budapesta.
Sursa foto: Casa Darvas-La Roche/facebook.com
Tema prelegerilor va fi arta și arhitectura Art Nouveau/Secession, sursele și caracteristicile ‘artei noi’ prin exemple din Scoția și Europa Centrală.
Programul va începe la ora 14.00, cu prezentarea ‘The Folk Arts and The New Art Around 1900’ susținută de Paul Stirton. De la ora 14.30, Juliet Kinchin va vorbi despre ‘The New Art in Glasgow: Nature, Industry, Modernity’, iar de la 15.00 este programat Anthony Gall, cu dizertația ‘The Handicraft of Károly Kós’.
* Trei noi albume de artă dedicate Reginei Maria, artistului Ion Theodorescu-Sion și noii generații de artiste Young Blood 3.0 vor fi lansate, sâmbătă, 5 aprilie, la Palatul Dacia-România. La eveniment, care va avea loc de la ora 12.30, vor lua cuvântul managerul Muzeului Național Peleș, dr. Narcis Dorin Ion, dr. Elena Olariu, director adjunct Secția Artă, Muzeul Municipiului București, și Călina Coman, curator Art Safari.
Accesul publicului la acest eveniment este liber.
Potrivit Art Safari, albumul dedicat expoziției ‘Maria a României. Regină și artistă’, curatoriată de dr. Narcis Dorin Ion, oferă o incursiune în viața și arta Mariei a României, regina care a rămas în istorie nu numai prin faptele eroice din timpul Marelui Război, ci și prin latura artistică a ființei sale. Opera sa îmbogățește patrimoniul național.
Sursa foto: Art Safari Bucharest/facebook.com
Expoziția ‘Ion Theodorescu-Sion. O viață de poveste’, curatoriată de dr. Elena Olariu, a fost realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și a reunit lucrări din colecțiile marilor muzee naționale, dar și din colecții private.
‘Young Blood 3.0. Noul val de artiste contemporane’, curator Călina Coman, prezintă creațiile artistelor născute după 1980, de la pictură la realitate augmentată, de la creație vestimentară la ceramică, sticlă, sculptură, fotografie, artă textilă sau bijuterii, care tratează ‘subiecte surprinzătoare, teme de interes și tendințe care jalonează preocupările artei de astăzi’.
* Duminică, 6 aprilie, la Ateneul Român are loc, cu începere de la ora 19.00, concertul de muzică barocă intitulat ‘Stylus-Fantasticus; Bach, Biber, Buxtehude’, susținut de violista Mira Glodeanu și ansamblul Sempre. Desfășurat sub auspiciile Festivalului de Muzică Veche București, proiectul propune o re-evocare a stilului fantastic în repertorii aparținând unor compozitori marcanți ai perioadei baroce, precizează organizatorii într-o postare pe pagina de Facebook a evenimentului.
Programul cuprinde lucrări de Matthias Weckmann; Heinrich Ignaz Franz von Biber; Johann Sebastian Bach; Dieterich Buxtehude.
Sursa foto: Bucharest Early Music Festival/facebook.com
Biletele se pot procura accesând: https://tinyurl.com/Stylus-Fantasticus.
Stylus Fantasticus este un stil muzical caracteristic, în special, genurilor improvizatorice, bazat, în primul rând, pe fantezia compozitorului, dar, în egală măsură, și pe ingeniozitatea interpretului. Cu origini în cadrul lucrărilor de genul fantasia, toccata, intonazione, praeludium sau preambulum, stylus fantasticus își face apariția încă de pe parcursul secolului al XV-lea.