Acasa MagazinLife Eadweard J. Muybridge: Criminalul onorat de Google, inspiraţia lui Glass (Video)

Eadweard J. Muybridge: Criminalul onorat de Google, inspiraţia lui Glass (Video)

scris de Laurentiu Banches
758 Afisari

Geniul fotografic Eadweard J. Muybridge celebrat de Google la 182 de la naştere printr-un Doodle ar fi trebuit să intre la închisoare pentru o crimă din gelozie.

Cover CD "Fotograful" de Philip Glass (foto: philipglass.com)

Povestea a început pentru părintele animaţiei, Eadweard J. Muybridge, în 1871, când la 41 de ani s-a căsătorit cu tânăra proaspăt divorţată, Flora Stone, în vârsta de 19 ani. Având în vedere că fiul său, Floredo Helios Muybridge s-a născut într-o perioadă în 1974 când, Eadweard nu petrecea mult timp acasă, fotograful a devenit suspicios şi a găsit o scrisoare adresată soţiei sale din partea unui critic de artă, pe nume Harry Larkyns. Imediat după aflarea veştii că Floredo nu e fiul său, Eadweard J. Muybridge i-a făcut o vizită lui Harry cu o puşcă şi după ce s-a prezentat politicos „Bună seara, domnule. Mă numesc Muybridge şi iată răspunsul la scrisoarea pe care aţi trimis-o soţiei mele”, l-a împuşcat pe criticul de artă.

Eadweard J. Muybridge care era un om foarte cunoscut în San Francisco, locul în care a avut loc şi judecata, a fost achitat de către judecători care au considerat că aceasta crimă a fost una justificată. Un alt semn de întrebare rămâne în legătură cu ceea ce s-a întâmplat cu soţia lui Flora, care a murit de febră tifoidă la mai puţin de 6 luni după ce Eadweard J. Muybridge a fost achitat, într-o perioadă în care ea dorea să divorţeze de acesta.

Povestea acestui triunghi amoros a fost sursa de inspiraţie a operei muzicale „Fotograful” scrisă de compozitorul Philip Glass în 1983. „Fotograful” este o operă în 3 acte care combină armonios elemente de muzică, dans şi teatru. Actul I prezintă toate evenimente care au dus la crimă prin intermediul a 3 melodii, prima dintre ele, numită „A Gentleman’s Honor” având versuri preluate din jurnalul procesului în care a fost implicat Eadweard J. Muybridge şi din scrisorile celor soţi.  Actul al doilea e un concert de vioară, în timp ce actul al treilea îi readuce în prim plan pe cei trei protagonişti pentru un dans final.

Eadweard J. Muybridge, care s-a născut Edward James Muggeridge, a fost un excentric care şi-a schimbat de mai multe ori în timpul vieţii numele după ce s-a mutat la San Francisco, unde deşi era cunoscut fie ca Edwardo Santiago Maybridge sau Eduardo Mybridge sau chiar Helios precum a fost numit fiul său, a devenit o celebritate, fapt care l-a ajutat în procesul menţionat mai sus. El de altfel a filmat o panoramă pe 13 negative de sticlă a oraşului San Francisco în 1878, acestea având fiecare o durată de 15-25 minute şi totalizând aproape 5,7 metri în lungime.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS