Un grup de exploratori din Carolina de Sud, Statele Unite, au anunţat că ar fi găsit epava avionului pe care Amelia Earhart îl pilota la momentul dispariţiei sale, în iulie 1937, relatează marţi DPA/TCA.
Compania specializată în explorări robotizate Deep Sea Vision (DSV) a declarat într-un comunicat că o imagine obţinută cu ajutorul sonarului, surprinsă „într-o zonă a Pacificului neatinsă de epave cunoscute, ar putea pune în cele din urmă capăt unuia dintre cele mai persistente mistere ale naţiunii”.
Imaginea surprinsă pe fundul Oceanului Pacific, într-o zonă situată la vest de punctul de aterizare vizat de aviatoarea pionieră, coincide cu „coada dublă unică şi dimensiunea” aeronavei Lockheed 10-E Electra, pilotată de Amelia Earhart.
DSV a declarat că a identificat locul pe baza „Teoriei Liniei Internaţionale a Datei” din 2010. Acest lucru sugerează că navigatorul epuizat al lui Earhart ar fi uitat să dea calendarul înapoi cu o zi după ce a trecut de Linia Internaţională a Datei, ceea ce ar fi putut provoca o greşeală de calcul şi o aterizare a avionului la 60 de mile (96 de kilometri) vest de destinaţie.
Acea zonă nu a mai fost explorată anterior, a precizat DSV.
CEO-ul companiei, Tony Romeo, a declarat că epava descoperită pare să fie intactă.
„Am simţit întotdeauna că ea (Earhart) ar fi făcut tot posibilul pentru a ateriza uşor aeronava pe apă, iar semnătura aeronavei, care se poate vedea în imaginea sonarului, sugerează că aşa ar sta lucrurile„, a adăugat el.
Asistat de arheologi subacvatici, experţii în robotică marină ai DSV au efectuat căutări timp de 90 de zile pe o suprafaţă de câteva mii de kilometri pătraţi de pe fundul Oceanului Pacific, folosind un submersibil numit HUGIN 6000.
Sonarul cu scanare laterală al vehiculului submersibil ar avea o rază de acoperire de aproape patru ori mai mare comparativ cu echipamentele de acest gen utilizate anterior.
Compania păstrează coordonatele exacte ale descoperirii sale private în aşteptarea unor examinări suplimentare.
DSV nu a răspuns la o solicitare pentru a oferi mai multe informaţii referitoare la această descoperire, notează DPA/TCA.
Amelia Earhart, alături de navigatorul Fred Noonan, au dispărut în timpul unui zbor de 4.000 de kilometri din Noua Guinee către Insula Howland, în timp ce încercau să facă înconjurul lumii. Împrejurările în care s-a produs dispariţia lor au rămas un mister.
Cercetătorii din cadrul Grupul internaţional pentru recuperarea aeronavelor istorice au anunţat în 2014 că un fragment descoperit pe un atol îndepărtat din Pacific în 1991 ar proveni din aeronava lui Earhart.
Un profesor de antropologie de la Universitatea din Tennessee a declarat în 2018 că, în opinia sa, rămăşiţe umane găsite în Pacificul de Vest în 1940 ar aparţine pilotului în vârstă de 37 de ani. Zeci de presupuşi martori au susţinut că au auzit-o pe Earhart cerând ajutor prin radio în timp ce situaţia în care se afla devenea critică.
Dorothy Cochrane, curatoare a Muzeului Naţional al Aerului şi Spaţiului al Smithsonian, a declarat pentru acest institut că imaginea capturată de DSV este „interesantă” şi merită o examinare suplimentară.