Acasa MagazinLife Eroii, om şi câine, au fost o fiinţă. Rămân uniţi în moarte

Eroii, om şi câine, au fost o fiinţă. Rămân uniţi în moarte

scris de Matei Iliescu
4 afisari

Au înfruntat duşmanul unul lângă altul. Au murit amândoi în război. Acum omul  şi câine lui mai au un ultim drum de făcut. Şi îl vor face împreună, ca o echipă.

Liam şi Tasker în focul misiuniiTrupurile caporalului britanic Liam Tasker, ucis într-un schimb de focuri cu talibanii în Afganistan şi devotatului său câine Theo, specialist în descoperirea explozibililor, mort puţin după aceea, vor fi repatriate cu onoruri naţionale săptămâna viitoare.

Cei doi, celebri pentru munca lor neobosită prin care au salvat nenumăraţi militari britanici în Afganistan, vor fi aduşi în ţară joi, a anunţat Ministerul Apărării, citat de Daily Mail.

Potrivit tradiţiei, convoiul funerar cu sicriele celor doi îmbrăcate în drapelul britanic, va trece prin Wotton Bassett, unde va primi toate onorurile care se cuvin unor eroi. Orăşelul din comitatul Wiltshire se află în apropierea bazei Royal Air Force Lyneham, unde sunt repatriate trupurile celor ucişi în misiuni în străinătate. La Wotton Basset a devenit o tradiţie organizarea ceremoniilor funerare pentru cei căzuţi în misiunile din străinătate.

Caporalul Tasker, de 26 de ani, este al 358-lea militar britanic ucis în Afganistan. Theo, un springer spaniel cross, de numai un an şi zece luni, a murit de inimă rea scurt timp după aceea.

Nu trecuse nici o lună de când Liam povestea, pe site-ul ministerului Apărării, bucuria pe care o are că a ajuns la o aşa de strânsă legătură cu Theo.

Cei doi au descoperit 14 bombe artizanale şi o grămadă de arme în doar cinci luni de activitate – record absolut pentru un cuplu câine-stăpân, în cei zece ani de război în Afganistan.

Jerfe pe altarul zeului războiului

Marţi, 1 martie. Marte şi-a înhăţat jertfa. Liam şi Theo au participat la o misiune în Nahr-e Saraj, provincia Helmand, un cuib fortificat al talibanilor.

Sarcina lui Theo era să deschidă drumul, adulmecând după dispozitive explozive artizanale, arme şi echipamente pentru fabricarea bombelor.

Dar un schimb de focuri s-a dezlănţuit, iar caporalul Tasker a fost ucis. La scurt timp după ce trupul său a fost adus la baza Camp Bastion, Theo a suferit un atac de cord. Alfel spus, a murit de inimă rea.

Convoi funerar primit cu onoruri la Wotton Bassett

Wotton Bassett: poarta funerară prin care trec eroii

În acest moment, în Marea Britanie se află în plină desfăşurare o campanie pentru decorarea post-mortem a lui Theo cu “Dickin Medal”, ordinul suprem pentru animale, echivalentul “Victoria Cross” pentru eroii umani.

Militarul lasă în urma sa pe părinţii Jane şi Ian Tasker, pe fratele Ian, pe surorile Laura şi Nicola şi pe iubita sa Leah Walters.

Ce spune familia despre pierderea lui Liam: “Un singur cuvânt îl poate descrie pe Liam: Impresionant. Lumina orice încăpere în care intra, mereu cu zâmbetul ştrengăresc pe faţă. A murit ca un erou, făcând o muncă de care era foarte pasionat. Suntem atât de mândri de el şi de tot ce a realizat. Nu există cuvinte care să descrie cât de dureros îi vom simţi lipsa”.

La rândul ei, Leah, iubita lui Liam a adăugat: “LT nu a întâlnit pe nimeni fără să-i schimbe acestuia viaţa. Sunt cea mai mândră iubită din lume şi în mine va rămâne în veci un gol cât LT de mare. Somn uşor, iubitul meu, sufletul meu pereche, dragul meu drag!”

Au fost prea buni. Asta le-a fost fatal amândurora

Locotenent-colonelul David Thorpe, comandantul Regimentului 1 Câini Militari, a ţinut să îl omagieze şi el pe caporalul Tasker: “L-a iubit din inimă pe câinele cu care a lucrat şi întotdeauna a ştiut să scoată ce e mai bun din el. Era întruchiparea însăşi a muncii cu dăruire, a determinării şi ambiţiei. El a cerut să meargă în Afganistan. A vrut să îşi facă treaba în cele mai aspre condiţii, să iasă din comoditate şi să aibă succes. A avut.”

“Munca pe care a făcut-o el în cele cinci luni în Afganistan a salvat nenumărate vieţi, nu am nici o îndoială în privinţa asta”, adaugă ofiţerul Thorpe.

Moment de tandreţe

Şi eroii au momentele lor de tandreţe

Liam avea doar 16 ani când a intrat în armată, în 2001, ca mecanic auto. Dar pasiunea sa pentru animale l-a determinat să îşi ceară transferul la Royal Army Veterinary Corps, în 2007.

A aflat despre unitatea de câini militari abia când un prieten i-a arătat câteva filme cu misiuni ale acestora. A cheltuit 15 luni urmând cursurile de dresaj cu Theo. Au învăţat să lucreze ca o echipă. Atunci s-a cimentat legătura dintre ei, care i-a unit şi în moarte.

Odată ajunşi în Afganistan, Theo a avut atât de mare succes în descoperirea explozibililor, încât misiunea lor a fost prelungită cu o lună.

Asta le-a fost fatal amândurora. Om şi câine au murit pentru că au fost prea buni. Şi s-au iubit prea mult.

8 comentarii

Huhu Ciu 06-03-2011 - 18:52

Amin, haleluiah haleluiaaah, haleluiaaaah!

Aolica 06-03-2011 - 19:07

Mda, cu potaia Hau-Hau Ciu o sa fie o problema daca moare Sobru, dar ii trimitem chilotii lui sa-i tina sub perna sa nu-i miroasa ca a ramas singur.

Huhu Ciu 07-03-2011 - 10:11

Fraierule portocaliu-pedelist-securist-basist Aolica, am reusit sa-ti provoc iarasi o reactie cretina tipica portocalie, ptiu!

Cretinilor 07-03-2011 - 03:12

Cretini suntei, voi, astia care comentati! Nu pricepeti ca intre om si animal poate fi o relatie de „n”ori mai buna decat relatiile pe care le aveti voi cu jivinele care va inconjoara…si ma refer la prietenii vostri cand spun „jivine”, d’alde hau-hau si aolica!

Radulescu 07-03-2011 - 08:55

Cestiti voi ce este un sentiment,o omenie.o relatie un sacrificiu.
Mai suntem neam de tigani si de birjari,stim sa injuram bine,o calitate de renume la noi rromani,stim manele,stim tzuica,stim sex,scandaluri.
Insa ioooook progres……

Huhu Ciu 07-03-2011 - 10:14

Nu am stiut ca voi evreii sinteti neam de tigani, dar daca tu o spui te cred!

neacsum 07-03-2011 - 09:51

Sunt unii oameni atat de saraci incat nici vagi urme de senssibiltate nu au. Nu trebuie injurati. Trebuie compatimiti

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult