Acasa MagazinLife ETICHETĂ ȘI BUNE MANIERE: La grădina botanică

ETICHETĂ ȘI BUNE MANIERE: La grădina botanică

scris de L.M.
28 afisari

Mari sau mici, cu toții iubim natura, iubim florile și ne fascinează plantele exotice. Locul unde putem întâlni astfel de plante este grădina botanică. O vizită sau o plimbare prin grădina botanică este o plăcere nu doar pentru adulți, ci și pentru copii, aceștia fiind dornici să descopere noi flori și arbuști, nemaiîntâlniți.

Intrarea_in_Gradina_Botanica_din_BucurestiÎn România există mai multe grădini botanice, aproape în fiecare oraș mare al țării, dar și în unele rezervații naturale.

Pentru că în grădina botanică întâlnim plante rare trebuie să respectăm anumite reguli de comportament când mergem în vizită într-un astfel de loc.

Dacă vizităm o seră a grădinii botanice, vom avea grijă să închidem ușile la intrare și la ieșire, pentru a păstra temperatura optimă de creștere și dezvoltare a plantelor din seră. Oricât de mult ne-ar tenta să gustăm un fruct dintr-o seră, vom încerca să ne abținem. Dacă fiecare vizitator ar lua câte un fruct, alți vizitatori nu ar mai putea admira un ciorchine de banane necules sau mici mandarine în pomișorul în care se coc.

Pentru amatorii de plante rare, la grădinile botanice există și standuri cu vânzare de unde pot fi cumpărate plantele dorite.

Florile de cactus sunt spectaculoase, dar înfloresc rar și perioada de înflorire e scurtă. Nu e politicos să le rupem și să le luăm amintire, civilizat este să facem fotografii dacă e permis acest lucru, pentru a imortaliza aceste flori extraordinar de frumoase.

Arbuștii ornamentali sunt la fel de spectaculoși. Cu ramurile pline de flori divers colorate pot aduce frumusețe în orice curte sau grădină. Dar nu ne vom autoservi cu puieți sau lăstari, ci vom apela la un îngrijitor din grădina botanică să ne explice cum se pot planta și vom cumpăra un arbust mic, pentru a-l crește în propria curte.

Indiferent ce alte plante ornamentale v-ar plăcea, nu le rupeți și nu le smulgeți cu rădăcină pentru a le replanta acasă, în curte sau grădină. Civilizat este să solicitați personalului grădinii botanice să va arate de unde puteți cumpăra planta care vă place. Nu aruncați gunoaie în zonele plantate, mai ales mucuri de țigări. Păstrați regulile de bun simț chiar dacă nu sunteți urmărit de vreun paznic sau îngrijitor.

În cazul în care mergeți la grădina botanică însoțit de copii, nu-i lăsați să rupă florile. La fel și în cazul persoanelor însoțite de animale de companie. În niciun caz nu veți lăsa un câine liber din lesă pe aleile grădinii botanice. Ar putea intra în zona plantată cu flori și le-ar putea rupe.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult