Acasa MagazinLife ETICHETĂ ȘI BUNE MANIERE: Mănușile

ETICHETĂ ȘI BUNE MANIERE: Mănușile

scris de L.M.
39 afisari

Mănușile sunt un accesoriu necesar, fie că sunt purtate în zilele reci pentru a ne proteja de frig, fie că sunt purtate pentru siguranță de conducătorii de motociclete sau autoturisme, fie că sunt doar un element șic al ținutei unei doamne.

manusiAlegerea mănușilor este un aspect care ține atât de utilitate, cât și de bun gust. Felul în care purtăm mănușile trebuie să respecte bunele maniere.

Mănușile se poartă pe stradă, pentru protecție împotriva frigului și pot fi păstrate pe mână dacă suntem în excursie, la schi, sau chiar la plimbare. Dacă întâlnim o persoană cunoscută și trebuie s-o salutăm și să îi strângem mâna, atunci mănușile vor fi scoase. Dacă intrăm într-o clădire, într-o incintă, mănușile trebuie scoase și puse în buzunar sau în poșetă/geantă până la plecare. Un amănunt care trebuie reținut: mănușile se scot trăgând pe rând de fiecare deget, nu de partea de jos a mănușii și nici trăgând cu dinții de vârfurile degetelor.

Dacă mergem în vizită, nu vom intra în casa gazdelor înainte de a scoate mănușile de pe mână, iar după ce intrăm le vom pune undeva, la cuierul unde ne lăsăm haina, fularul, pălăria/căciula.

În cazul în care mergem la restaurant mănușile vor fi scoase înainte de a intra în restaurant, vor fi duse la garderobă împreună cu haina, sau vor fi păstrate în geantă. Nu este politicos să punem mănușile pe masă.

Doamnele pot păstra mănușile lungi, de seară, purtate la o petrecere, un spectacol, un cocktail, fiind considerate parte din ținută. Bineînțeles, ele vor fi asortate cu rochia. E adevărat, o doamnă cu mănuși lungi poate da mâna cu cineva sau poate bea o cupă de șampanie, dar e mai dificil să mănânce cu mănuși și nici nu este politicos.

Alegerea mănușilor respectă niște reguli. Pentru femei, ele se asortează de regulă cu poșeta și încălțămintea. Dacă nu avem mănuși asortate, putem opta pentru mănuși negre.

Pentru ținutele sport, de vacanță sau de călătorie, mănușile pot fi asortate cu fularul și căciula.

De reținut că mănușile croșetate din ață tip macrame sau cele din material sintetic semitransparent sunt la fel de demodate, precum bibelourile cu balerina și peștele și de un gust la fel de îndoielnic.

Mănușile fără degete din material textil sau tricotate pot fi purtate la ținute sport, dar nu la o ținută elegantă sau office. Mănușile fără degete confecționate din piele sunt purtate în general de persoanele care conduc, dar numai atunci când sunt la volan.

În ultima vreme au apărut mănușile care la degetul mare și cel arătător au aplicat un material lucios, pentru a putea folosi telefonul cu touchscreen fără a scoate mănușile. Alt tip de mănuși purtat în prezent este cel cu partea de deasupra mâinii decupată în diferite forme. Aceste mănuși trebuie alese cu grijă, mai ales din punct de vedere al culorii. Și acest tip de mănuși este pentru exterior, nu pentru interior.

Orice tip de mănuși alegem și purtăm, ele trebuie să fie curate, să aibă un aspect îngrijit. Dacă mănușile din piele s-au deteriorat (rupt, decolorat) mai bine renunțăm la ele.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult