Acasa MagazinLife Faraonul Ramses al III-lea a fost asasinat

Faraonul Ramses al III-lea a fost asasinat

scris de L.M.
23 afisari

Faraonul Ramses al III-lea a fost asasinat de mai mulți atacatori, iar cadavrul său a suferit câteva intervenții de cosmetizare în cursul mumificării, conform informațiilor publicate de egiptologul Zahi Hawass și de medicul radiolog Sahar Saleem, de la Universitatea din Cairo, în cartea „Scanning the Pharaohs: CT Imaging of the New Kingdom Royal Mummies” (Scanarea faraonilor: Tomografiile mumiilor regale din Noul Regat), informează Live Science.

Faraonul RamsesHawass și Saleem au studiat mumiile regale din dinastiile egiptene 18, 19 și 20, dinastii care au condus Egiptul Antic între aproximativ 1543 î.Hr. și 1064 î.Hr.. Printre mumiile examinate se numără cea a reginei Hatșepsut, soție și regentă a faraonului Tutmes al III-lea, a cărui mumie a fost și ea studiată, precum și mumiile lui Tutankhamon, Seti I-ul și Ramses al III-lea. Inițial Hawass și colegii săi au anunțat că mumia lui Ramses al III-lea prezintă urmele unei tăieturi adânci la gât care i-a fost fatală. În noua carte se precizează că faraonul a fost victima mai multor asasini care au folosit arme diverse. Unul dintre ei i-a tăiat degetul mare de la unul dintre picioare cu un topor.

„Locul rănii de la picior este din punct de vedere anatomic la distanță mare față de tăietura de la gât; de asemenea, caracteristicile osului fracturat al degetului mare indică faptul că faraonul a fost atacat și cu un alt tip de armă decât cea cu care i s-a tăiat gâtul. Noi credem că a fost vorba despre un atac din față, făcut cu o sabie sau cu un topor, în timp ce un alt asasin, înarmat cu un cuțit sau cu un pumnal l-a atacat pe faraon pe la spate. Ambii asasini au atacat în același timp”, explică Saleem pentru Live Science.

Vechi texte egiptene fac referință la un complot pentru asasinarea lui Ramses al III-lea, care a condus Egiptul între anii 1186 î.Hr. — 1155 î.Hr. Analiza mumiei regale cu ajutorul computerului tomograf a confirmat faptul că acest complot a reușit. În 2012 o echipă de oameni de știință a anunțat că Ramses al III-lea a murit după ce i s-a tăiat gâtul cu un cuțit, atac în care i-au fost secționate traheea și esofagul, iar moartea sa fost aproape instantanee. Textele egiptene analizate dezvăluie un complot pus la cale chiar în haremul lui Ramses pentru a-l elimina pe faraon. În spatele acestui complot s-ar fi aflat una dintre soțiile lui Ramses al III-lea, Tiye. Mobilul crimei este vechi de când lumea. Fiul ei, Pentawere, îi urma la tron fratelui său vitreg, Ramses al IV-lea (care înainte de a urca pe tron a purtat numele Amun-her-khepeshef). Tiye și alți membri ai curții regale, printre care servitori și administratori, au dorit să-l ucidă pe Ramses al III-lea și apoi să-l alunge pe Ramses al IV-lea pentru a-l instala pe tron pe Pentawere.

Complotiștii au reușit să-l asasineze pe Ramses al III-lea, dar au fost judecați și executați pentru fapta lor sub domnia lui Ramses al IV-lea. O mumie despre care se crede că este a prințului Pentawere a fost studiată, egiptologii ajungând la concluzia că acesta a murit prin sufocare sau strangulare. Vechi scrieri egiptene semnalează că, după ce a fost găsit vinovat, Pentawere și-a luat singur viața.

În noua carte sunt prezentate noi detalii ale complotului care a dus la asasinarea lui Ramses al III-lea. Astfel, conform autorilor, Ramses al III-lea a fost atacat de cel puțin doi asasini. O parte din degetul său mare a fost tăiată și nu a apucat să se vindece, ceea ce sugerează că această rană s-a produs cu puțin timp înainte de moartea faraonului. În cursul procesului de mumificare, degetul lipsă al faraonului a fost înlocuit cu o fâșie de pânză de in făcută sul.

Mumia lui Ramses al III-lea a trecut și printr-un fel de operație de cosmetizare, conform lui Saleem și Hawass. În anumite zone ale corpului, pe sub piele, au fost introduse materiale textile pentru a-l face pe Ramses, care avea aproximativ 65 de ani la momentul morții, să pară mai tânăr și mai în putere. Același tratament postmortem l-a primit băiatul rege Tutankhamon la nivelul feței și al brațelor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult