Baumgartner a amânat căderea liberă record pentru duminică | Ziua Veche
Acasa MagazinLife Felix Baumgartner a amânat căderea liberă record pentru duminică

Felix Baumgartner a amânat căderea liberă record pentru duminică

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Săritura din stratosferă a austriacului Felix Baumgartner a fost amânat pentru ziua de duminică, 14 octombrie, după mai multe amânări din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Felix Baumgartner va incerca sa doboare viteza sunetului in cadere libere duminica, 13 octombrie (foto: cdn.dogonews.com)

Austriacul Felix Baumgartner vrea să încerce să depăşească viteza sunetului în cădere liberă, sărind de la altitudinea record de 36.576 de metri, deasupra statului american New Mexico. Evenimentul, pentru care austriacul se pregăteşte de cinci ani, programat să aibă loc iniţial luni, a fost amânat de mai multe ori, întâi pentru marţi, apoi pentru joi şi, cel mai recent, pentru duminică. Din nefericire pentru austriac, condiţiile meteorologice nefavorabile (temperaturile prea mici şi vântul prea puternic) au împiedicat decolarea balonului cu heliu care trebuia să transporte capsula din care va sări Baumgartner.

Într-un comunicat al organizatorilor se anunţă că aventurierul austriac a trecut peste decepţia provocată de amânarea saltului şi încearcă în prezent să se concentreze asupra a ceea ce trebuie să facă duminică. Totodată, potrivit mediafax, aceştia au adăugat că în afară de condiţiile meteorologice, organizatorii se mai confruntă cu o problemă: nu au decât un balon de rezervă, cel folosit marţi devenind inutilizabil.

Ascensiunea va dura două-trei ore, iar coborârea lui Baumgartner va dura peste 20 de minute, din care 5 în cădere liberă, înainte de deschiderea paraşutei, la o altitudine de 1.500 de metri. Dacă va atinge viteza sunetului, care este de 1.227,6 kilometri /oră (343 metri / secundă), Felix Baumgartner, în vârstă de 43 de ani, va zbura la fel de repede ca un glonţ de pistol.

Recordul pentru saltul cu paraşuta în cădere liberă este deţinut din 1960 de un fost colonel din aviaţia americană (US Air Force), Joe Kittinger, care, ajuns la limita spaţiului cu ajutorul unui balon umflat cu heliu, a sărit în gol de la altitudinea de 31.333 de metri. Austriacul Felix Baumgartner a devenit în 2003 primul om care a traversat Canalul Mânecii în cădere liberă folosind o aripă de deltaplan fabricată din carbon.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult