Acasa MagazinLife Frank Zamboni lustruieşte gheaţa la Google, 112 ani de la naştere

Frank Zamboni lustruieşte gheaţa la Google, 112 ani de la naştere

scris de L.M.
34 afisari

Frank Zamboni lustruieşte gheaţa la Google. Motorul de căutare marchează astfel, printr-un joc doodle, 112 ani de la naşterea inventatorului maşinii devenite indispensabilă acum în patinoare.

Frank Zamboni lustruieşte gheaţa la Google, 112 ani de la naştere

Frank Zamboni lustruieşte gheaţa la Google, 112 ani de la naştere

Orice persoană pasionată de patinajul sau hocheiul pe gheaţă ştie despre ce este vorba, atunci când aduci vorba despre Zamboni. Toţi ştiu despre “maşinuţa” sau “tractoraşul” care “repară” şi lustruieşte gheaţa.

Frank Zamboni (1901-1988), a inventat în anul 1949 maşina care îi poartă numele şi care a devenit celebră în toată lumea. Născut în anul 1901, Frank Zamboni s-a mutat în sudul Californiei, la vârsta de 21 de ani, şi a început să lucreze în service-ul auto al fratelui său mai mare. Însă, în scurt timp, a decis să intre în afaceri legate de refrigerare. În acea perioadă, răcirea alimentelor se făcea cu blocuri de gheaţă, în special la transport şi depozitare.

În anul 1939, Frank Zamboni, fratele său şi un văr de-al lor au pus bazele patinoarului Iceland Skating Rink, în Paramount, California. Chiar dacă era vorba despre un patinoar acoperit, ferit de soarele puternic din California, nimeni nu putea să împiedice deteriorarea suprafeţei de gheaţă, din cauza folosirii intense. Pentru a o putea face utilizabilă din nou, a doua zi, o echipa de muncitori trebuia să “raşcheteze” gheaţa, cu ajutorul unui tractor, apoi, să strângă fulgii de gheaţă rezultaţi, să ude cu un furtun patinoararul şi să aştepte să îngheţe din nou. Operaţiunile durau, evient, foarte mult.

În anul 1942, Frank Zamboni a modificat un tractor, astfel încât acesta să îndeplinească toate operaţiunile simultan. I-a lua aproximativ şapte ani, până a reuşit să construiască prima maşină care îi poartă azi numele. In 1949, a fost patentată „Zamboni Ice Resurfacer„. În zilele noastre, în SUA, maşina care “reparăgheaţa este cunoscută sub numele simplu, Zamboni.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult