Acasa MagazinLife Gideon Sundback, Google şi calităţile neştiute ale fermoarului

Gideon Sundback, Google şi calităţile neştiute ale fermoarului

scris de D.S.S.
1 afisari

Fermoarul, ca majoritatea lucrurilor mici si importante, a fost inventat destul de tarziu, in 1851, cand Elias Howe a patentat un instrument cu numele complicat de “an automatic, continuos, clothing closure”, care semana cu fermoarul din ziua de azi, insa nu se inchidea foarte bine si parea inutil. Deoarece, Howe nu prea a stiut ce sa faca cu aceasta inventie, ea a ramas necunoscuta, ratand titlul de “tata al fermoarului” pe care l-ar fi putut obtine.

Gideon Sundback aniversat de Google la 132 de ani de la naştere

Gideon Sundback aniversat de Google la 132 de ani de la naştere

In 1914, suedezul Gideon Sundback a inventat o varianta mai buna la fermoarul lui Howe, si anume “hoockless fastener no.2”, care a fost prima versiune a fermoarului care seamana cu fermoarele din ziua de azi, adica fermoarul cu dintii care se intrepatrund. Initial, fermoarul a fost privit cu suspiciune, gasindu-i-se cusurul ca e prea excentric pentru haine sau incaltaminte. Primele produse cu fermoare din istorie au fost comandate pentru armata Americana, pentru care s-au aplicat fermoare la haine si incaltaminte.

Un inventator roman, Lucian Balan, a considerat ca fermoarul are multe calitati nedescoperite si a inventat “fermoarul multifunctional”, inventie pe care de altfel a si brevetat-o. “Fermoarul multifunctional” are prevazut un fel de contact, care produce zgomot sau lumina cand fermoarul este deschis. Acest fermoar este facut special pentru genti, pentru cazurile in care se cauta ceva in geanta pe intuneric sau pentru cazurile in care cineva incearca sa fure din geanta.

“Tatal fermoarului” este considerat americanul Whitcomb Judson, care a pus la punct un fermoar, care ramanea inchis, spre deosebire de acela al lui Howe care se deschidea, deoarece nu se intrepatrundeau foarte bine cele doua parti, fiind conceput pe baza unui procedeu de agatare si prindere. El a patentat noua inventie sub numele de “clasp locker” in 1891, iar 20 de ani mai tarziu, el a patentat o varianta imbunatatita a fermoarului,“hookless fastener”, in 1913. Ideea de fermoar i-a venit lui Judson in timp ce se uita la un prieten cu cata greutate se leaga la sireturi. Multa vreme l-a framantat gasirea unei solutii, care sa-i ajute pe oameni sa nu mai stea atata timp aplecati pentru a-si lega sireturile.

­­Impreuna cu omul de afaceri, Lewis Walker el a deschis Universal Fastener Company, inca din 1891, pentru producerea fermoarelor si pentru distribuirea lor. Insa, fermoarul nu era chiar asa usor de produs si erau necesare masini speciale, care sa faca fata productiei in masa. Deoarece, varianta de fermoar nu era pusa la punct, acestea erau foarte greu de produs si de utilizat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult