Acasa MagazinLife Gideon Sundback: Inventatorul fermoarului dezbracă Google

Gideon Sundback: Inventatorul fermoarului dezbracă Google

scris de Laurentiu Banches
6 afisari

Google doodle omagiaza 132 de ani de la naşterea, în 24 aprilie 1880, a inginerului suedez Gideon Sundback, cunoscut drept inventator al fermoarului.

Gideon Sundback: Inventatorul fermoarului dezbracă Google

Gideon Sundback: Inventatorul fermoarului dezbracă Google - editia Vidya Balan

Suedezul Otto Frederik Gideon Sundback şi-a început dezvoltarea profesională la 25 de ani când s-a mutat în Statele unite după ce a absolvit Universitatea politehnică în Germania în anul 1905. Astfel, ajuns în Statele Unite, el s-a alăturat companiei Westinghouse Electric and Manufacturing, care a pus bazele transmisiunii de lungă distanţă a puterii şi transmisiunilor de înaltă tensiune. Această companie a ajuns să cumpere mult mai târziu televiziunea americană CBS şi reprezintă în mare măsutra predecesorul CBS Corp.

Între 1906 şi 1914, Gideon Sundback a realizat mai multe prototipuri ale fermoarului modern însă acestea aveau tendinţa de a se desprinde uşor, problemă pe care suedezul a rezolvat-o prin mărirea numărului de elemente de fixare pe centimetru. Astfel, în 1914, inventatorul a dat naştere la prototipul “Hookless No.2” (literal: “fără cârlig nr.2”), schiţa care reprezintă şablonul fermoarului modern. În acest model, fiecare dinte al fermoarului avea o gropiţă în partea de jos şi o peniţă în partea de sus. Cele două părţi ale fermoarului erau stiuate astfel încât în gropiţa unui dinte să se întrepătrundă peniţa dintelui opus.

Gideon Sundback a trimis brevetul pentru inventia numită “Separable Fastener” pe 27 august 1914, invenţie care i-a fost acordată în mod coresponzător pe 20 martie 1917, iar în anul 1923 a primit denumirea de “fermoar”. În 2006, inventatorul suedez a fost asimilat post mortem în National Inventors Hall of Fame pentru muncă sa în dezvoltarea fermoarului. După succesul acestui Google doodle în formă de fermoar, multă lume aşteaptă ziua de naştere a franţuzoaicei Herminie Cadolle, cea care a pus bazele sutienului modern.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult