Acasa MagazinLife Google Doodle. 96 de ani la la naşterea lui Nelson Mandela

Google Doodle. 96 de ani la la naşterea lui Nelson Mandela

scris de D.P.
1 afisari

Google aniversează, printr-un Doodle,  96 de ani la la naşterea lui Nelson Mandela, marele erou al luptei împotriva apartheidului. Mandela fost primul preşedinte al Africii de Sud ales prin vot universal, într-un scrutin larg reprezentativ şi cu participare multirasială.

Nelson Mandela abia mai vorbeşte şi comunică doar prin semne

Nelson Mandela

Nelson Mandela a fost simbolul unei generaţii. A vrut drepturi egale pentru toţi oamenii, indiferent de culoarea pielii şi condiţia socială şi pentru asta a pornit o mişcare de abolire a apartheidului în Africa de Sud. A fost hărţuit, arestat, închis şi a riscat pedeapsa cu moartea pentru convingerile sale. Dar, în cele din urmă, lupta sa de o viaţă nu a fost în zadar.

Născut la 18 iulie 1918 în Africa de Sud, Nelson Rolihlala Mandela a fost singurul membru al familiei sale care a urmat o şcoală primară. Perseverent încă din copilărie, şi-a continuat studiile, inclusiv pe cele universitare. S-a alăturat de tânăr luptei pentru emanciparea populaţiei de culoare şI eliminarea discriminării. În 1944, se înscrie în liga de tineret a Congresului Naţional African şi devine unul dintre principalii activişti împotriva apartheid-ului. Regimul sud-african îi urmăreşte fiecare mişcare şi în 1962 este arestat pentru că incita muncitorii la grevă şi pentru că părăsise ţara fără permisiunea puterii. Ulterior, Mandela a fost judecat pentru sabotaj şi conspiraţie la răsturnarea guvernului. Risca pedeapsa capitală, dar după apelul mai multor instituţii internaţionale, Nelson Mandela a fost condamnat la închisoare pe viaţă la 12 iunie 1964. A fost eliberat 27 de ani mai târziu.

În semn de apreciere a luptei sale, în 1993 Nelson Mandela a primit Premiul Nobel pentru Pace. Iar după victoria în alegeri a Congresului Naţional African, în aprilie 1994, Mandela a devenit primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.

A condus Africa de Sud până în 1999, când nu a mai vrut să candideze pentru un nou mandat de preşedinte. Nu a renunţat însă să lupte. S-a dedicat eradicării sărăciei şi luptei împotriva răspândirii SIDA, participând la mai multe campanii internaţionale prin intermediul fundaţiei care îi poartă numele.

În 2004, la 85 de ani, Nelson Mandela s-a retras din viaţa publică pentru a petrece mai mult timp alături de familie şi prieteni, dar şi pentru a “medita în linişte”. Nu mă sunaţi, vă sun eu! – i-a descurajat el pe cei care se gândeau să îl invite la diverse angajamente publice.

1 comentariu

costin andries 18-07-2014 - 20:28

mandela a fost un comunist, deci google face din el un sfant

http://inliniedreapta.net/sfantul-mandela/

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult