Scafandrii militari scot din Siutghiol epava unui hidroavion | Ziua Veche
Acasa MagazinLife Heinkel 114? Scafandrii militari scot din Siutghiol epava unui hidroavion VIDEO

Heinkel 114? Scafandrii militari scot din Siutghiol epava unui hidroavion VIDEO

scris de L.M.
24 afisari

Heinkel 114? Scafandrii militari execută, în această perioadă, lucrări de pregătire a operaţiunii de ridicare la suprafaţa apei a unui hidroavion prăbuşit în lacul Siutghiol, probabil în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Scafandrii militari scot din Siutghiol epava unui hidroavion

Heinkel 114? Scafandrii militari scot din Siutghiol epava unui hidroavion (foto: wp.scn.ru)

Lucrările pregătitoare ranfluării au început la sfârşitul lunii septembrie, prin decolmatarea mâlului şi a obiectelor care acoperă epava şi prin cercetarea subacvatică în vederea depistării existenţei elementelor de muniţie, explozibili şi a rămăşiţelor umane. Având în vedere vizibilitatea foarte redusă a apei lacului, aproximativ 20-30 cm, activitatea se desfăşoară anevoios, anunţă MApN.

După terminarea operaţiunii de ranfluare, hidroavionul va fi reconstituit de către specialişti şi introdus în circuitul muzeal naţional. Activitatea scafandrilor militari face parte din programul de instruire pentru scufundări în zone lagunare şi reprezintă o premieră pentru scafandrii Forţelor Navale.

Hidroavionul stă pe fundul apei din al doilea razboi mondial a fost găsit de o echipa de piloti si scafandrii. Nimeni nu stie cum a ajuns aparatul de zbor acolo in urma cu 70 ani, dar exploratorii sunt hotarati sa-l scoata la suprafata si, in acest fel, sa aduca informatii noi despre istoria recenta a Constantei, scria in luna iulie tvlitoral.ro Pasionati de istorie, trei piloti ajutati de cativa scafandrii au cercetat lacul Siutghiol pornind de la o veche legenda. Istoricii spun ca in lacul de linga Mamaia sunt scufundate 3 avioane aproape intacte. Se credea ca unul dintre acestea ar fi un aparat de zbor italian. Entuziastii au vrut sa faca din epava un loc de scufundari, dar pentru ca vizibilitatea nu este buna, avionul ar putea fi adus la suprafata. Cercetarile au aratat ca avionul este de fapt unul german, probabil doborit de aviatia ruseasca.

Hidroavioane Heinkel 114 au fost cumparate de Marina Regala Romana in al doilea razboi mondial, iar epava este una deosebit de valoroasa. Producatorul german a fabricat in timpul razboiului sub 100 de exemplare, iar, in acest moment, nici un muzeu de specialitate din lume nu detine o astfel de aeronava.

3 comentarii

geek-a-contra 05-10-2012 - 11:06

sint curios sa aflu in ce stare de conservare este. un aparat construit in buna masura din aluminiu care a a stat 70 de ani in apa mai mult sau mai putin sarata……

PS. Ro a avut 24 asemenea avioane dintre care unele au zburat pina in ’60. si nici unul nu a fost conservat ptr muzeu…..

BULA 05-10-2012 - 11:22

La muzeu au sape si toporisti autohtone, nu scule nemtesti.

http://www.flickr.com/photos/sdasmarchives/7585406184/

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult