Acasa MagazinLife Homosexualul cavernelor – cel mai vechi mormânt gay din lume

Homosexualul cavernelor – cel mai vechi mormânt gay din lume

scris de Matei Iliescu
10 afisari

La cinci mii de ani după ce a murit, primul homosexual al cavernelor cunoscut a fost scos la lumină, în urma unor săpături arheologice în Republica Cehă.

Scheletul descoperit în suburbiile Pragăi pare să aparţină celui mai vechi homosexual din lume

Foto: Daily Mail

Potrivit arheologilor, modul în care a fost înmormântat demonstrează că avea obiceiuri sexuale diferite. Scheletul care datează de la sfârşitul epocii de piatră, dezgropat cu ocazia unor săpături din Cehia, se presupune că aparţine unui om care a trăit între 2900 şi 2500 ÎHr, scrie Daily Mail.

În acea perioadă, bărbaţii erau în mod tradiţional îngropaţi aşezaţi pe partea dreaptă, cu capul îndreptat spre vest. Dimpotrivă, femeile erau aşezate pe partea stângă, cu faţa spre est.

În cazul acesta, bărbatul era aşezat pe partea stângă, cu faţa spre vest.

Un alt indiciu este că bărbaţii erau înmormântaţi împreună cu arme, ciocane şi cuţite de silex, dar şi cu câteva porţii de mâncare şi băutură, care să-l ajute să ajungă pe tărâmul celălalt. Femeile erau îngropate cu coliere făcute din dinţi, inele de aramă, animalele preferate, ulcioare şi un vas ovoidal aşezat la picioare.

Homosexualul cavernelor” a fost îngropat împreună cu vase domestice şi fără arme. Arheologii nu cred că este vreo greşeală sau coincidenţă, dată fiind importanţa care se dădea în epoca respectivă funeraliilor. “Mult mai probabil este că bărbatul avea o orientare sexuală diferită, homosexual sau travestit. Ceea ce avem aici nu se potriveşte deloc cu normele culturale ale epocii,” declară cercetătoarea Kamilla Remisova.

Ulciorul de formă ovoidală se aşeza în mod normal la picioarele femeilor

Foto: Daily Mail

Un vas de formă ovoidală, care se pune în mod obişnuit la picioarele femeilor îngropate, a fost descoperit la picioarele scheletului.

Un alt membru al echipei arheologice, Katerina Semradova, spune că, anterior, colegii săi au descoperit un caz din Mezolitic, în care o femeie războinică a fost îngropată ca un bărbat.

Ea a adăugat că şamanii din Siberia sau vrăjitorii erau şi ei îngropaţi în acest mod, dar cu accesorii funerare mult mai bogate, corespunzătoare poziţiilor lor sociale. “Descoperirea nu face parte dintre acestea. Credem că aici este vorba de unul dintre cele mai vechi cazuri de homosexuali sau travestiţi.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult