Acasa MagazinLife În numele tatălui. Dan Balan şi Libertatea de a fi înjurat degeaba

În numele tatălui. Dan Balan şi Libertatea de a fi înjurat degeaba

scris de M. BÂTCĂ
20 afisari

Românii sunt cei mai răi oameni din lume!”. Dan Balan, fost membru al trupei O-Zone, care ne-a umplut de dragoste din tei, a fost zilele acestea ţinta predilectă a înjurăturilor pe Facebook şi pe forumurile mai multor publicaţii româneşti de pe ambele maluri ale Prutului.

În numele tatălui. Dan Balan şi Libertatea de a fi înjurat degeaba

În numele tatălui. Dan Balan şi Libertatea de a fi înjurat degeaba (foto: woman.ru)

Mai multe publicaţii din cele două state româneşti titrau ieri şi azi: Dan Bălan: „Românii sunt cei mai răi oameni din lume!”. Bineînţeles, după un asemenea titlu, înjurăturile au curs gârlă. Nu are rost să le reproducem, pentru că, oricum, un cititor de presă românească, indiferent de pe ce mal de râu se află, este mai mult decât obişnuit cu ele.

Numai că Dan Balan şi-a furat-o degeaba, în acest caz.

“Eroarea” a fost creată de un “jurnalist de la Libertatea. Ca în foarte multe cazuri, cuvântul “eroare” este de fapt o modalitate de a spune mai delicat “prostia”, “dobitocia”, “lipsa de profesionalism”, “bătaia de joc la adresa cititorilor”, “miserupismul”. Sau “interesul”?

Ce s-a întâmplat, de fapt? Dan Balan a dat un interviu într-o revistă rusească. Este vorba despre Woman.ru. În interviu, s-a apucat să acuze presa din România (cea tabloidă). Caracterizarea nu este departe de adevăr, ci mult prea blândă: “rea/severă”, “brutală”, “umblă numai după rating”, “lipsită de profesionalism”. “Jurnalistul” şi publicaţia (Libertatea) care au creat acest scandal au tradus cum le-a convenit, din limba rusă, declaraţia lui Dan Balan.

Румынские СМИ очень много писали о скандалах с моим участием. Причем все выдумывали. Румынская пресса – очень жестокая, наверное, самая жестокая в мире. И в то же время непрофессиональная. Ради рейтингов они на пустом месте придумывают истории, просто чтобы это продавалось. Что же касается последних нескольких лет моей творческой деятельности в России, да, ни сплетнями, ни скандалами похвастаться не могу.” – aceasta este afirmaţia lui Dan Balan, în revista Woman.ru.

Inclusiv cu Google Translate, din rusă-română, rusă-engleză, se va obţine aceeaşi traducere. Dan Balan a vorbit despre mass media din România, nu despre români. “Румынские СМИ” înseamnă mass media română (СМИ – Сре́дства ма́ссовой информа́ции – mass media – mijloace de informare în masă).

Ce a spus, de fapt, Dan Balan:

“Presa românească a scris foarte mult despre scandaluri în care aş fi fost implicat. Este vorba despre invenţii. Presa română – foarte rea, mincinoasă, poate cea mai brutală din lume. Şi, în acelaşi timp, nu este profesionistă. Urmărind doar ratingul, a inventat tot felul de poveşti, doar ca să vândă. În ceea ce priveşte ultimii doi ani de activitate şi creaţie în Rusia, nu mă pot lăuda că am avut parte de bârfe şi scandaluri”.

Chişinău. Parlamentul a aprobat numirea lui Mihai Balan la SIS

Mihai Balan director SIS

Porcăria asta nu ar fi fost interesantă deloc, dacă nu apărea cusută nişte aţă albă. Artistul Dan Balan este fiul fostului ambasador al Republicii Moldova în Israel, actual director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS). Iar numirea lui Mihai Balan în funcţie a fost făcută de preşedintele Nicolae Timofti, cu ceva împotriviri ale unor forţe politice de la Chişinău, aservite Moscovei.

Deocamdată, chiar dacă a făcut studii prin România, Japonia şi Germania, Mihai Balan nu a zis şi dovedit nimic. Rămâne de văzut ce va face, mai ales că are o misiune grea. Însă, pare deja foarte interesantă campania asta ciudată de „prost-informare” în presa românească de pe ambele maluri ale Prutului, via presa rusă: atacă fiul, în numele tatălui!

4 comentarii

Dana 23-11-2012 - 21:26

din pacate, acest pupazoi basarabenesc, are dreptate in tot ceea ce spune referitor la mass-media romaneasca de tip tabloid !

florentin ionescu 23-11-2012 - 21:56

Dooomnilooor!
AJUNGEEE!
Sunteti Jalnici!

ion 24-11-2012 - 06:17

Iata traducerea mai exacta:
„Presa romana este foarte cruda, probabil cea mai cruda din lume.Si in acelasi timp e neprofesionista. Pentru rating ei…”
Lipsesc epitetele: „foarte rea”, „mincinoasă”, „poate cea mai brutală” si niciun cuvant despre poporul roman – „ROMANII” toti. „Eroarea” confirma aprecierea data de artistul nominalizat la premiul Grammy.

ian 24-11-2012 - 06:36

E adevarat ca are foarte multe concerte in Rusia, Ucraina, Belorusia. In 2011 numai pentru fanii si pentru conducerea echipei „Shahtior” al lui Lucescu a concertat de doua ori la interval de o saptamana. As dori ca fanii din Romania sa fie europeni veritabili, INTELEGATORI, toleranti etc. si sa respecte LIBERTATEA acestui artist de a-si auditoriul, tara si limba in care sa cante si sa-si promoveze show-business-ul sau in aceste vremi complicate de criza economica globala. Pretentiile ca nu ar trebui sa compuna in limba rusa si nu ar trebui sa cante la rusi – tin de trecut, de XENOFOBIE, DISCRIMINARE pe motiv de limba si etnie si nu sunt compatibile cu statutul de cetateni comunitari.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult