Acasa MagazinLife Incepe era afacerilor extraterestre

Incepe era afacerilor extraterestre

scris de Ziua Veche
1 afisari

Businessurile de miliarde se muta in spatiu: transport si turism cu nave private, noi medicamente dezvoltate in imponderabilitate, extractie de minereuri de pe asteroizi, energie solara. Noua politica spatiala americana privatizeaza Cosmosul. In urmatorii 20 de ani, noi medicamente se vor dezvolta in spatiu, energia solara va fi folosita la potentialul maxim, iar extractia de minereu de pe asteroizi va deveni realitate.


NASA a tinut dintotdeauna sub control constructia si operarea flotei de nave care a dus astronautii pe Statia Spatiala Internationala. Din cauza subfinantarii sistemului, Statele Unite isi asuma riscul de a anula propriul program spatial aflat in derulare. In februarie 2011, Endeavour va realiza ultima misiune pentru programul Space Shuttle.

Pentru prima data de cand John Glenn a zburat in 1962, Statele Unite nu vor mai avea nicio naveta si nicio posibilitate proprie de a trimite oameni in spatiu. „Prin noua politica spatiala, administratia Barack Obama foloseste la maximum potentialul companiilor private americane”, explica Dumitru Prunariu, astronautul roman care a calatorit in spatiu in 1981, la bordul unei nave Soyuz.

CURSA PRIVATA

SpaceShipOne a fost prima naveta experimentala privata care a deschis drumul catre competitia pentru cucerirea spatiului. Cel care i-a simtit potentialul a fost miliardarul britanic Richard Branson, fondatorul grupului Virgin, care s-a asociat cu Burt Ruton, a cumparat licenta de exploatare de la Paul Allen si a dezvoltat SpaceShipTwo. Constructia a fost finalizata la sfarsitul anului trecut si acum este in perioada de testare.

Cel mai recent zbor a avut loc luna trecuta, pentru prima data cu echipaj la bord. Richard Branson a pus deja in vanzare bilete pentru calatorii in spatiu la bordul SpaceShipTwo, incepand din 2012, si a anuntat ca 300 de oameni de afaceri si vedete de la Hollywood au cumparat un loc pentru primele zboruri. Sistemul de transport pe care il dezvolta va duce turistii pana la limita atmosferei pentru 100.000 de dolari.

AFACERI IN SPATIU

Astrogenetix este prima companie specializata in biotehnologie care foloseste mediul microgravitational pentru a dezvolta noi produse terapeutice. Gratie experimentelor realizate in spatiu – in care a investit pana acum 400 de milioane de dolari – compania este aproape de descoperirea unor vaccinuri impotriva Salmonella si a unui stafilococ rezistent la antibiotice. Extractia de minereu de pe asteroizi este o aplicatie cu potential urias. Cele mai multe dintre metale sunt ingropate adanc in scoarta terestra, in timp ce pe asteroizi pana la 30% din minereu este cristalizat la suprafata.

Integral aici.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult