Pe internet, circula o multime de glume legate de faptul ca, pana cand nu isi beau cafeaua de dimineata, oamenii nu sunt pe deplin functionali si nu trebuie purtate discutii cu ei. Pentru multi, acest lucru este suta la suta adevarat, iar beneficiile celebrei licori negre nu pot fi subestimate.
Daca este bine preparata, cu ajutorul unui espressor profesional si eventual de catre un barista extrem de priceput, este ca si cand am consuma o doza de energie si nu o simpla cafea.
Pe langa faptul ca ne trezeste si ne incalzeste, mai ales pe perioada toamnei sau iernii, cafeaua are si o componenta sociala: o savuram de dimineata, fie acasa, alaturi de partenerul de viata, fie la serviciu, alaturi de colegi, pregatiti sa luam viata in piept si sa „rezistam” o noua zi.
Totusi, daca apreciem celebra bautura calda, trebuie sa o consumam numai intr-o varianta de calitate si sa evitam greselile de incepator. In continuare, vom vedea care sunt variatiile care pot fi pregatite cu ajutorul unui espressor profesional.
Nu ne vom referi la capuccino, cafe latte si alte sortimente care includ lapte sau diferite ingrediente, ci ne vom rezuma la cele doua elemente de baza: cafeaua si apa. Cu ajutorul lor, putem pregati nu mai putin de 4 bauturi la espressorul profesional, pe care le vom enumera in continuare, alaturi de gramaje si tehnicile de preparare.
Espresso. Vorbim despre un singur shot, extras din 8-9 grame de cafea solida si care rezulta intr-o bautura de maximum 18-25 de mililitri. Practic, raportul dintre cafea si apa, in cazul unui espresso ca la carte, este de 1 la 2, maximum 1 la 3.
Espresso dublu. Un espressor profesional poate fi folosit si pentru varianta dubla a licorii concentrate descrise mai sus. Astfel, din 16-18 grame de cafea solida, vom obtine o bautura de 36-54 de mililitri.
Ristretto. Un ristretto este o varianta chiar mai concentrata a unui espresso, folosind aceeasi cantitate de cafea solida, insa jumatate din cantitatea de apa. In limba italiana, cuvantul „ristretto” inseamna „limitat”, „restrictionat”.
Americano. Americanii sunt recunoscuti pentru portiile mai mari, dar si pentru faptul ca nu sunt atat de pasionati de cafea precum italienii, iar aceasta bautura nu face exceptie. Un Americano are aceeasi cantitate de cafea solida precum un espresso, dar cantitate dubla de apa.
In Romania, s-a incetatenit si notiunea de „espresso lung”, insa acesta se indeparteaza, atat din punctul de vedere al retetei, cat si al gustului, de celebra bautura italieneasca. Un espressor profesional, utilizat de un barista experimentat, va realiza dozarea perfecta, atat in ceea ce priveste cantitatea de apa si cafea, cat si temperatura si presiunea.
Orice abateri de la aceste valori vor rezulta intr-o cafea „subextrasa” sau „supraextrasa”, cu un gust prea fad sau, din contra, prea amar pentru a putea fi consumata.
In concluzie, in functie de ziua care va asteapta si de preferintele dumneavoastra, optati pentru un espresso, espresso dublu, ristretto sau Americano si pregatiti-va sa fiti cea mai buna varianta a dumneavoastra cu ajutorul produselor de la fresco.ro!