Acasa MagazinLife Instrumente chirurgicale dintr-un lagăr nazist, scoase la licitaţie

Instrumente chirurgicale dintr-un lagăr nazist, scoase la licitaţie

scris de L.M.
29 afisari

Materialul chirurgical care i-a aparţinut directorului unui lagăr de concentrare din Al Doilea Război Mondial va fi scos la licitaţie, sâmbătă, în sudul Marii Britanii.

foto:mediafax.ro

Instrumentele poartă iniţialele ofiţerului SS Anton Burger, comandantul lagărului Theresienstadt, situat în apropiere de oraşul Terezin din actuala Republică Cehă.

Ofiţerul nazist, de origine austriacă, aflat la conducerea lagărului din iulie 1943 până în februarie 1944, nu a beneficiat niciodată de pregătire medicală, fapt care i-a făcut pe istorici să bănuiască o deturnare a scopului pentru care a fost creat acel echipament medical.

Cutia în care se aflau instrumentele a fost recuperată de supravieţuitorii Holocaustului. Nora fostului comandant a încredinţat obiectele unei mici firme de licitaţii din sudul Angliei, Villa Hall Auctions. Ea nu a putut să ofere prea multe informaţii despre traseul acelei cutii, ţinând cont de faptul că soţul ei vorbea foarte rar despre familia sa, de care a fost despărţit.

Theresienstadt era un ghetou şi un lagăr de tranzit unde au fost încarceraţi până la 140.000 de evrei. 33.000 dintre ei au murit acolo în timpul războiului şi 88.000 au continuat drumul spre Auschwitz şi alte lagăre de exterminare.

Lagărul a devenit celebru servind maşinăriei de propagandă a regimului nazist, care l-a „cosmetizat” pentru o vizită a Crucii Roşii şi pentru turnarea unui film. Condamnat la moarte după război, Anton Burger a reuşit să scape şi a trăit în Germania sub un nume fals, până la moartea sa, în 1991. Abia la trei ani de la decesul său, adevărata lui identitate a fost descoperită. Vânzarea acestor obiecte, estimate la sume cuprinse între 2.400 de euro şi 4.800 de euro, va avea loc sâmbătă.

4 comentarii

un roman verde 08-02-2012 - 21:11

Asteptam cu interes si fotografii cu instrumentele de tortura utilizate de NKVD in minele de aur din Siberia… Sau nazistii au ajuns „criminalii de serviciu” iar comunistii niste baieti de salon, pe care sa nu-i atingi nici cu o floare, ca se supara ursul de la Rasarit?

Chris P. 09-02-2012 - 00:44

Anton Burger a reusit sa scape chiar de doua ori de autoritatile austriece. Prima data in 1948 fiind recapturat in 1949 si apoi in 1951 cand a reusit sa fuga in Germania schimbandu-si identitatea. Cat despre originea austriaca, se stie ca insusi Hitler era austriac, ajuns in armata germana ca voluntar (deoarece pt armata austriaca a fost considerat inapt 🙂 ) restul il stiti…

Mishou 09-02-2012 - 10:36

Cum, nu participa nimeni de la ministerul Sanatatii din Romania la licitatie.
Achizitii pentru complectarea instrumentarului …..
Ar fi pacat sa se piarda aceasta ocazie, pentru asa reforma ….

Chris P. 09-02-2012 - 18:00

nu se duce pentru ca deocamdata nu mai avem nici un ministru validat. dar data viitoare ai putea scrie „completarea”…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult