Acasa MagazinLife Iordania vrea să unească Marea Roşie cu Marea Moartă

Iordania vrea să unească Marea Roşie cu Marea Moartă

scris de L.M.
69 afisari

Autorităţile iordaniene şi-au anunţat intenţia de a realiza un proiect ce prevede devierea apei din Marea Roşie în Marea Moartă, ale cărui costuri se ridică la aproximativ 1 miliard dolari, relatează marţi BBC.

Iordania vrea să unească Marea Roşie cu Marea Moartă

Iordania vrea să unească Marea Roşie cu Marea Moartă (foto: haaretz.com)

Prin acest proiect, după cum a subliniat guvernul iordanian, Regatul Haşemit speră să obţină până la 100 de milioane de metri cubi de apă desalinizată pe an, transmite Moldpres. Iordania, la fel ca multe alte zone din Orientul Mijlociu, suferă de lipsă acută de apa potabilă. Potrivit experţilor, Marea Moartă ar putea seca până în 2050.

Cu toate acestea, ecologiştii se tem că afluxul de apă dintr-o altă mare ar putea submina în mod grav ecosistemul unic al Mării Moarte, mare continentală, fără scurgere spre ocean, situată la graniţa dintre Iordania şi Israel.

10 comentarii

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 20-08-2013 - 20:14

,,Marea Roșie are o salinitate mai mare decât media planetară. Acest lucru se datorează mai multor factori: 1) rata ridicată a evaporării și precipitații, 2) lipsa unor cursuri de apă dulce care să se verse în mare, și 3) legătura îngustă cu Oceanul Indian (și salinitatea lui mai joasă).”

sursa wikipedia.

————————————————————————————————-

Dar daca sursa este …MOLD.PRess!

Marius Bâtcă 21-08-2013 - 13:44

@ Parpanghel

Salinitatea Marii Moarte este între 250 şi 330 ppm
Salinitatea Marii Rosii este între 37 şi 41 ppm
Salinitatea Marii Mediterane este între 37 şi 39 ppm
Salinitatea Mării Negre este între 16 şi 20 ppm

ppm= parts per million

Marea Moartă salinitate de max 33%
Marea Roşie salinitate de max 4,1%
Marea Mediterană salinitate de max 3,9%
Marea Neagră salinitate de max 2%

Salinitatea medie a oceanelor este de aproximativ 3,5%, însă, cu cât sunt mai izolate, mările au salinitate diferită. De cele mai multe ori, crescută. Aşa cum este cazul Mării Moarte (de fapt, un lac).
Marea Neagră face excepţie. Salinitatea sa scăzută este cauzată de mai mulţi factori. În primul rând, s-a format prin extiderea lacului de apă dulce Pontic, în urmă cu ceva mai mult de 10.000 mii de ani, odată cu apariţia strâmtorilor care o leagă de Marea Mediterană. Apele cu salinitate crescută din Mediterana trec cu greu prin Bosfor, din cauza diferenţei de nivel.
Cel mai important factor este faptul că în Marea Neagră se varsă fluvii importante, care o “îndulcesc”: Dunărea, Nistrul, Bugul, Niprul, Donul şi Kubanul. Mai sunt şi din Turcia, dar au un debit mult prea mic.

tomi 21-08-2013 - 15:44

Va salut domnule Batca, sa aveti o zi buna.
Proiectul canalului inspre Marea Moarta este veche, eu cel putin aud de ea de cind sint in Israel. Era versiunea de a lega Mediterana de Marea Moarta fiind traseul mult mai scurt. Apare insa marea problema a ecluzelor, practic imposibil de rezolvat, fiind necerar a se traversa muntii din centrul tarii ce ajung pina la 800-850 de metri, a face canal pe acolo, poveste. Deci si Israelul a luat in consideratie traseul lung dar fara denivelari mari pina la Marea Rosie. Planul este ca normal comun cu Jordania, nici ei si nici noi nu ne putem apuca singuri de o lucrare de domeniul unui canal similar Suezului. Ambele state ar avea de cistigat, si zau ca sper sa fie odata realitate. S-ar crea pe mai multi ani locuri de munca pentru mii si mii de oameni, s-ar construi desigur zeci de minihidrocentrale pe traseu, ce ar da pina la 15 % din necesarul de curent celor doua tari. Pentru nivelul foarte scazut al Marii Moarte fata de nivelul 0 al Marii Rosii ar fi sufcienta energie pe zeci de ani spre a pune in functiune aceste hidrocentrale.

Marius Bâtcă 21-08-2013 - 16:50

@ Tomi

Va salut si eu. Multumesc pentru urari. Numai bine si dumneavoastra!

urbos 21-08-2013 - 19:21

Doamne dar ce munti aveti acolo, 850 de metri! Fantastic!
Unu, doi, trei…si: muahahahahahaha!

CONGO 22-08-2013 - 01:54

totusi in text s-a strecurat o greseala, pentru ca zice „… cu Marea Moartă” ca si cum subiectul si elementul cel mai important este cine stie ce alta mare.

Antibasistul 21-08-2013 - 14:23

E o idee excelenta sa legi M. Moarta de M. Rosie, dar canalul sa-l sape zbirii evrei bolsevici care au adus teroarea comunista-n lume, ei si urmasii lor pina la a treia generatie!

CONGO 21-08-2013 - 19:40

Iata o idee buna, si o surpriza pe masura: tiganii iordanieni sunt de acord, pai asta e mare lucru!
Doar, daca nu e ca le-a ajuns cutitul la os, si atunci mai inteleg.
Dar, potaia lesinata, de-i dai apa sa-l salvezi, oare nu se scoala si te musca?

tomi 21-08-2013 - 21:50

Nu, nu este cazul, Jordania este o tara care respecta legile internationale. Speram sa nu ajunga si acolo valul de isterie islamista, si sa dea Domnul pace si viata lunga regelui iordanez.

CONGO 22-08-2013 - 01:49

@ tomi

aici cu urbos avem un exemplu bun de relativitate, gura mesteca, stomacul lichefiaza, dar totul e relativ.
Caci matzele duc reziduurile in teasta si in schimb dejecteaza creierul.
Ei poftim ce mai dracie!
Dar exiplica foarte bine comentariile.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult