Acasa MagazinLife Laurenţiu Şerban, un erou din Afganistan. Votează-l pe Discovery!

Laurenţiu Şerban, un erou din Afganistan. Votează-l pe Discovery!

scris de M.A.
115 afisari

Este Ziua Eroilor şi, dacă acelor plecaţi la cele veşnice putem doar să le păstram vie amintirea şi o adâncă recunoştiinţă, celor în viaţă ar trebui să le arătăm că suntem alături de ei. Unul dintre aceştia este Laurenţiu Şerban, un militar român care, după ce a fost rănit în Afganistan, unde şi-a pierdut şi un picior, a avut tăria să se reîntoarcă la Kandahar. Anul acesta, Discovery a lansat un concurs ,”Nu oricine poate fi super erou, dar oricine poate fi erou”.  Citiţi mai jos povestea uimitoare a acestui om al cărui crez este ”ce nu te omoară, te face mai puternic”. Iar, dacă aţi fost impresionaţi de tenacitatea sa, votaţi-l!

 

Laurentiu Serban

Laurentiu Serban

 

La 20 iunie 2006, după ce transportorul blindat în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat, sublocotenentul (pm) Ionel Gheorghiţă Drăguşanu şi-a pierdut viaţa. În acelaşi incident, au fost răniţi sublocotenentul Dinu Răzvan Manoilă, plutonierul Iosif-Adrian Luca-Micu, sergenţii Costinel Valerică Slăniceanu şi Laurenţiu Şerban. În urma exploziei, Laurenţiu Şerban a suferit răni grave, dar cea mai serioasă problemă a sa a fost necesitatea medicilor de a-i amputa o parte din piciorul drept. El a luptat cu handicapul şi a dorit cu tot dinadinsul să se întoarcă în Afghanistan. „Pot spune că am zis că sunt din nou acasă, deşi sună cam ciudat, dar timp de 6 luni m-am acomodat aici cu praful, cu totul”, a declara în 2006 Laurenţiu Şerban. După recuperarea medicală a sergentului major, modificarea legislaţiei privind soldaţii inapţi medical i-a permis lui Laurenţiu să rămână în armată, şi chiar în funcţia de aghiotant al ministrului. „A fost o surpriză şi o onoare pentru mine să fiu aghiotantul ministrului, nu e ceea pentru ce m-am antrenat să fac dar militarii sunt acomodabili”, spunea militarul, la Realitatea Tv. „Mă bazez pe el pentru că a mai fost în Afganistan, a ţinut neapărat să revină aici, mai ales că de acest loc se leagă o perioadă grea din viaţa lui”, a declarat Sorin Frunzăverde, ministrul Apărării. Laurenţiu Şerban a spus că cel mai mult şi-ar dori să se întoarcă pe front, însă este conştient că acest lucru este aproape imposibil. Totuşi, el nu se va opri aici. „Vreau să încerc parapantă şi lucruri care să mă facă să îmi depăşesc handicapul, trebuie să fim sinceri am un handicap acum”, spunea Laurenţiu Şerban. 

Am decis să publicăm aceste rânduri, după ce am primit pe e-mail următorul mesaj: Astazi, de Ziua Eroilor, sa ne plecam cu totii fruntile in memoria Celor Cazuti si sa-i pretuim asa cum se cuvine pe cei care sunt printre noi. Haideti sa-l facem astazi cunoscut pe unul dintre ei si sa aratam ca ne pasa: 

 
 

Laurentiu Serban - parapanta

Laurentiu Serban - parapanta

Laurenţiu Şerban este un erou cu acte (Medalia naţională ,,Serviciul Credincios clasa I), dar nu acesta este motivul pentru care l-am înscris în concursul Discovery ,,Nu oricine poate fi super erou, dar oricine poate fi erou,, şi pentru care vă cerem un vot pe pagina de Facebook a celebrului post TV , seţiunea EROI, Laurenţiu Şerban.

Ci capacitatea lui de a transforma efectele negre ale unui accident cumplit în influenţe pozitive pentru ceilalţi. În practică, asta s-ar traduce aşa: în 2006, Laurenţiu a devenit erou în sensul clasic. Era în misiune în Afganistan. A încercat să-şi salveze nişte colegi dintr-un tab ce explodase, dar a călcat el însuşi pe o mină. Accidentul l-a lăsat printre altele, fără piciorul drept. Primul lucru pe care l-a făcut când s-a întors la job a fost să pună umărul la înfiinţarea Asociaţiei ,,Camarazii,, a Armatei Române, o asociaţie de caritate care-i ajută pe militarii răniţi în teatrele de operaţiuni şi pe urmaşii celor decedaţi acolo. Asociaţia e şi acum singurul ajutor civil pentru aceşti militari. De profesie, Laurenţiu e paraşutist militar şi e printre puţinii absolvenţi români ai US Army Ranger School. Dar, după accidentul din 2006, nu mai are voie să zboare cu paraşuta. În schimb, a devenit pilot de parapantă. A doua lui pasiune e motocicleta. Primul lucru pe care l-a făcut după implantarea protezei de picior a fost să-şi cumpere maşină şi motor. În timpul liber, Laurenţiu construieşte fie un iaz, fie un motor, fie o poartă. Singur proiectează, zideşte sau sudează. Un alt motiv pentru care eu cred că Laurenţiu merită să fie eroul Discovery din 2011 este faptul că-i motivează pe alţii fără să facă nimic anume. E doar un exemplu. În spitalul din Germania, medicii l-au plimbat pe post de ,,uite că se poate merge şi fără picior,, pe la paturile tuturor veteranilor de război. Pentru că este un munte de ambiţie şi forţă psihică. Pe Laurenţiu eu l-am cunoscut în 2008. Reporter fiind, căutam militari răniţi în război pentru un documentar TV. Mi-a spus atunci că trăieşte tot timpul după principiul ,,ce nu te omoară, te face mai puternic,,. De vorbele lui mi-am adus aminte în 2009, când Tavi Dimitriu, un coleg, operator, tocmai trecuse printr-un accident care-l lăsase şi pe el fără un picior. M-am gândit atunci că doar Laurenţiu i-ar putea ridica moralul. Aşa a fost. De atunci au trecut aproape doi ani. Tavi tocmai a reînvăţat să meargă. Laurenţiu continuă să lucreze, să zboare, să meargă cu motorul şi să construiască. Eu şi Laurenţiu avem o fetiţă de 7 luni. O vom învăţa din timp că ,,ce nu te omoară, te face mai puternic,,.

 

 
 

Laurentiu Serban - alpinism

Laurentiu Serban - alpinism

Asta este povestea, pe scurt, a ultimilor cinci ani din viaţa lui Laurenţiu, aşa cum m-am priceput eu mai bine să v-o redau. Poveste care le-a plăcut atât de mult celor de la Discovery încât au decis să facă din ea un mini documentar. Filmuleţul va fi postat începând de vineri, 3 iunie, pe pagina de facebook a Discovery România, alături de alte 9 poveşti ale altor 9 români, consideraţi de celebrul post eroi. În funcţie de câte voturi adună fiecare poveste, dar şi de ce va decide juriul TIFF, pe 12 iunie, se va anunţa eroul Discovery 2011.

Dacă vă place şi vouă povestea lui Laurenţiu şi evident filmul despre el, începând de vineri, 3 iunie, daţi un ,,like,, pagina facebook a Discovery România, secţiunea ,,EROI,, (coloana din dreapta), Laurenţiu Şerban.

Se votează respectând paşii următori:

– mai întâi trebuie să vă faceţi cont pe www.facebook.com (in cazul în care nu aveţi deja cont de utilizator),

– accesaţi pagina “Discovery Romania

– daţi click pe butonul Like din pagina dacă nu sunteţi deja fani ai paginii;

– apăsaţi pe butonul Like din dreptul paginii/filmului despre Laurenţiu Şerban.

 
 

Laurentiu Serban - concurs Discovery

Laurentiu Serban - concurs Discovery

28 comentarii

Crisan 02-06-2011 - 12:59

sînt sătul de cîtă ăropagandă am înghiţit sub Ceauşescu. Nici voi nu sînteţi mai breji: debitaţi la iordane tot ca vechea propagandă. Tipul e un mercenar care pt bani s-a dus în Afganistan şi a luat-o de la cei care nu vor străini în ţara lor.
Autorul, M A, să se ducă şi el în Afganistan, să calce pe o mină şi să devină astfel mai puternic.

Papaya 02-06-2011 - 14:59

Bine ca ai inghitit propaganda sub Ceausescu, acum inghiti rahat cu apa rece!
Este usor sa faci asocieri ieftine si sa folosesti cuvinte pe care nu le intelegi. Oare ce inseamna mercenar? Oare cum s-a ajuns ca Romania sa trimita militari in razboiul altcuiva? Nici eu nu sant de acord cu lucrul asta dar cel mai bine ar fi sa-ti intrebi alesii, pe care i-ai votat cu drag, pe cine pupa in fund si de ce. Militarii au o meserie ca oricare alta, ei isi fac datoria si-atat. Sant vinovati cumva ca au „capete luminate ” care-i conduc spre „a trai bine”???
Daca ai avut puterea sa strangi cateva cuvinte intr-o fraza, banuiesc ca ai puterea sa intelegi si fenomenul…
„Este mai bine sa taci si da dai impresia ca esti prost, decat sa vorbesti si sa inlaturi orice dubiu”.

ioan 05-06-2011 - 17:55

Consultati dictionarul ca sa aflati ce insemna mercenar! Mie mi-ar fi rusine sa fac asemenea comentarii, intamplator l-am cunoscut pe acest baiat merita toata lauda. Rusine pentru cei care denigreaza ceea ce a mai ramas din armata acestei tari. In curand o sa aveti nevoie de ea sau poate o sa ajungeti sa intelegeti cu ce se mananca.
Nu prea simtiti romaneste dupa cum vad si v-as intreba cine va plateste pentru acest gen de propaganda antinationala?!

Liviu 02-06-2011 - 13:22

Propaganda americaneasca cacapitalista ! Si ceea ce este mai important este ca este aghiotantul ministrului !!! Ministrul acela de carton, ala de iese inflacarat cand situatia este favorabila si care se ascunde la gaura cand treaba-i nasoala … Curajosu’ preumblator prin Afganistan ! Ala de le cunoaste pe toate din filme, de pe Facebook !!! Magazioneru’ sef al armatei …

P.S. „Primul lucru pe care l-a făcut după implantarea protezei de picior a fost să-şi cumpere maşină şi motor” – deh, venit de erou !

Papaya 03-06-2011 - 09:39

Si tu, la fel ca si Crisan, faci asocieri ieftine intre Laurentiu si tot felul de persoane sau personaje care-ti sant mai mult sau mai putin antipatice…Pe vremea cand a primit propunerea de a reveni la munca, postul de ministru era ocupat de o alta persoana.
In fine, pentru a intelege ce se intampla in acest domeniu si cu oamenii care sant sacrificati aiurea si apoi desconsiderati de un buticar care-si trece pe cartea de vizita titlul de „patron”, nu-ti doresc decat sa ai parte de astfel de „experiente”…
„Este mai bine sa taci si sa dai impresia ca esti prost, decat sa vorbesti si sa inlaturi orice dubiu”.

Liviu 03-06-2011 - 10:07

Si tu, la fel ca orice roman verde, te dai mare patriot si aparator al unei cauze nobile … Adevarurile sunt foarte simple si crude:
1) Nu ati spus nimic si v-ati lasat (aplecat) in fata tuturor smecherilor care v-au folosit in fel si chip, mai ales drept carne de tun !
2) Participarea „in teatrele de razboi” s-a facut volintir si cu scopul clar de a face ceva bani (pentru motoare !) si nu din cine stie ce patriotism sau ca sa le bagati afganistanilor mintea in cap !!!
3) Nu stiu ce ministru a fost dar il stiu pe asta care este si imi este de ajuns … Cat timp nu ati spus niciodata nimic ascunzandu-va dupa iluzia aceea cu „ordinu’ „, in timp ce atunci cand v-au umblat la salarii si pensii ati inceput sa maraiti, asta pe fondul unei populatii, a unor colegi, a unor vecini de-ai d-tra (si chiar rude) care in mod evident traiau din ce in ce mai prost, viata lor degradansu-se in mod evident mai repede decat a d-tra, fie si daca ne-am uita numai la pensiile cu care au iesit „civilii” fata de cele cu care au tot iesit militarii. Va rog un singur lucru sa nu aduceti argument munca patriotica ca aceea a fost facuta si de civili deopotriva, daca nu civilii inregimentati temporar in armata nu cumva nu au facut munca cea mai grea !!!
4) Judecatile de mare valoare („valoarea mea, valoarea mea, mai mai …”) eu zic sa le tii pentru matale, pentru perioadele de mare gandire si profunzime care le ai … Citatatele populare posteaza-le undeva pe pagina personala de pe Facebook ca sa atragi fluturasii !

Raman la comentariul meu si nu as vrea sa am „experiente” nici cu militarii de acum, fie ei din garda veche sau aventuristi din generatiile noi !

ioan 05-06-2011 - 21:41

Stimate domn armata nu este parlament iar ministrii chiar daca nu ne convin nu putem face nimic. Daca am face ai urlla ca din gura de sarpe ca este dictatura militara. Oameni ca Serban si multi altii nu merita terfeliti, dac nu ii puteti spune un simplu multumesc, macar nu comentati sunteti din pacate paralel cu subiectul si legile armatei.

Liviu 05-06-2011 - 23:59

Nene Ioane, nu ma mai tot „stimatui” atata ca nu sunt genul … Nu trebuie sa fii militar sa iei atitudine si nu trebuie sa fii implicat prea tare ca sa te intereseze ce se intampla cu banii tai ! In alta ordine de idei stiu cam multe despre militarii mai vechi sau mai noi si asta nu va place …

Nu am de ce sa-i multumesc lui Laurentiu ca nu m-a intrebat nimeni daca sunt de acord sa-i sponsorizez aventura „in teatrul de razboi” din orientul mijlociu si nici nu simt in niciun fel ca aceasta „investitie” a statului roman s-ar intoarce in vreun fel pe teritoriul patriei noastre Romania, teritoriu care acesta trebuie aparat si nu sa-i aperi pe afganistanezi de afganistanezi … Mai mult decat atat acolo mor romani degeaba, romani care ajung numai cu scopul simplu sa scape de saracie, saracie pe care au facut-o chiar cei care-i trimit acolo ! Este o mare si multa ipocrizie alimentata inteligent de cei interesati. Cand o sa va dati seama (daca o sa va dati vreodata ?!) va fi muuult prea tarziu.

Nu l-am terfelit deloc pe Laurentiu ci am remarcat propaganda ieftina care se face si vad cum se foloseste un lucru atat de tragic in scopuri absolut ipocrite. Matale ai grija si respecta mai intai legile tarii care sunt mai presus de legile armatei ! Iar daca sunteti atat de solidari si neipocriti varsati-i lui Laurentiu surplusul de pensie pe care-l luati nemeritat pe legi speciale ale armatei (ca legile tarii care va laudati ca o aparati nu sunt si pentru d-tra …).

Ipocrizia nu va salva Romania !!!

YAAKOV 06-06-2011 - 09:18

Dumneta ai fost un chiulau, de asta n-ai invatat sa produci ceva si te-ai incadrat ca militar. Cu putine exceptii, lenesii si prostii se duceau la scolile de militieni sau sa se faca militari. Asa este, macar acum sa recunosti. Absolventii de liceu bine pregatiti optau pentru Politehnica, sau se duceau la o facultate de medicina.

YAAKOV 06-06-2011 - 09:25

Beleai belingherul toata ziua si luai o caciula cu bani, in timp ce noi munceam in productie. Ai aparat dictatura comunista, nu tara ! De ce n-ai luat pozitie cand diversionistii instalati la carma tarii dupa ’89 au distrus toata economia ?
Ba nene, crezi ca noi suntem handicapati mintal si nu ne dam seama cu ce jigodii stam de vorba ? Uita-te in oglinda, fa-ti analiza vietii de pana acum si ai sa-mi dai dreptate.

ioan 06-06-2011 - 15:32

Domnu Liviu de aliante ati auzit? Credeti ca daca va sustrageti de la obligatii in cadrul unei aliante, cineva va face ceva pentru dv. cand sunteti la anaghie? Raman la ideea ca urati institutia armatei. Puteti ura indivizi certati cu legea din cadrul ei dar nu acestia sunt emblema armatei. Investitia statului nu o vedeti pentru ca in jurul dv. este liniste, se poate dezvolta un mediu de afaceri, multi oameni isi gasesc un loc de munca, uneori mai vin investitori, pentru ca ne considera un stat sigur (sub umbrela!) In genera o simpla umbrela costa.V-ati gandit ca poate fi altfel? De acord cu dv ca spectrul politic nu a reusit sa obtina oportunitati de afaceri in tarile in care ne implicam militar, dar aceasta este o alta chestiune. Militarii asa trebuie sa fie solidari pentru ca ei inteleg altfel solidaritatea, in privinta pensiilor sunteti in urma cu stirile si procesul legislativ.. Va lasati dus de manipularea promovata in scopul antagonizarii categoriilor sociale. Cu ce scop se face aceasta? Statul roman va fi mai puternic sau mai slab? Ar fi bine sa reflectati si sa nu mai fiti asa de patimas.
Sunt de acord cu dv. in privinta ipocriziei

YAAKOV 06-06-2011 - 19:35

Bati campii ! Noi suntem aliati cu americanii, sau suntem slugile lor ? Aliantele se fac intre tari cu putere militara comparabila, pe interese, nu intre un imperiu si o colonie condusa de marionete.

Liviu 06-06-2011 - 22:47

D-le Ioan, am mai polemizat si in trecut pe diverse teme de la acest subiect. Daca in conditiile acestea, in ceea ce au devenit vietile noastre si ce viitor se prefigureaza, d-tra chiar credeti cele ce le scrieti eu ma retrag pur si simplu si va salut nemilitareste … Bineinteles ca nu ma consider manipulat si ca din contra consider ca d-tra si cei ca d-tra sunteti de fapt cei manipulati. Chestie de gusturi pana la urma !

tanase marian 02-06-2011 - 18:05

excelentele voastre doresc sa detaliem ceva pret de cateva secvente,,.asadar ma numesc m. m. an rezeva tanase marian de la s. t. s. ,,.acum sase ani am avut un ,,a. v. c. ,, si am fost refuzat an totalitate de a fivajutat, iar la spitalul militar al ministerului de interne am gasit medicii beti an cabinet,,.m au nenorocit prin neprezentare,,.recent la o recadere a bolii total netratate am mers la spitalul clinic fundeni unde un derbedeu medic m a dat afara an strada asadaran strada cand i am relatat plangand ca nu puteam sa merg drama suferita la spitalul militar al ministerului de interne,,…………….. acest bolnav psihic acest derbedeu este an subordinea doamnei prof. dr. virginia ion de la neurologie etajul trei clinica fundeni,,. asadar stimat auditoriu ce se va antampla cand acesti eroi nationali unii sacrificati an rasboiul dus an planuri straine, vor avea nevoie de o asistenta sanitara vor fi tratati la fel de marsav,,….. rusinec romania rusine domnului presedinte basescu rusine domnuluiministru al sanatatii ungur,rusine domnului prim ministru boc,,rusine tuturor demnitarilor din romania murdarita,,…………..

tanase marian 02-06-2011 - 18:07

sa ne rugam pentru linisdtea an vesnicie a erouluinational laurentiu,,dumnezeu sa l odihneasca,,……………

Laurentiu Serban 02-06-2011 - 20:10

@tanase marian, multumesc, dar nu am murit inca! 🙂
@Liviu, tu ai casco la masina? Daca ai avea, ai lua banii pe asigurare? Ti-ai da un picior pentru masina si motor? Nu raspunde!

Marius Bâtcă 02-06-2011 - 20:36

Felicitari, domnule Laurentiu Serban! Si mult succes in viata! Va multumim pentru sacrificiul dumneavoastra, pentru sacrificiul camarazilor dumneavostra!

Liviu 03-06-2011 - 13:07

NU raspund !

YAAKOV 06-06-2011 - 09:06

Domnule Serban, cand v-ati inrolat ca mercenar ca sa-i omorati pe patriotii din Afganistan, care nu sunt cu nimic mai prejos decat partizanii nostri care luptau in munti ca sa apere tara de invazia sovietica, ati avut minte ? Cei ca dumneavoastra au constiinta murdara, pentru ca si-au propus sa castige bani luand viata unor semeni de-ai lor. Sa nu ma luati cu texte cu patriotismul, fiindca a lupta pentru interesele ocupantilor americani nu are nimic in comun cu aceasta notiune.
Mie mi-ar fi greu sa omor pe cineva si daca as fi in legitima aparare. Dumneavoastra v-a facut placere.

obelix 06-06-2011 - 09:28

Mars de aici sobolane! Ati simtit miros de sange si ati iesit cu ochii scosi din orbite. Inapoi, sub pamant, taratura scarboasa!

YAAKOV 06-06-2011 - 09:41

Asa e ba, cum zic eu ! Nu o mai da cu sobolanii si cu sangele si alte chestii de doi lei.

Oamenii normali, ca mine, au alta scara a valorilor si va privesc ca pe niste gunoaie.

obelix 06-06-2011 - 09:48

Yaakov, pui de naparca, gunoi sa-i spui ma-tii, scursura kagebistoida. Treci la mancat kkat, asa cum ai fost invatat! Tu nu esti om, esti un sobolan ciumat. Tu si neamul tau de curve.

YAAKOV 06-06-2011 - 10:03

Ba Pulake, invata de la mine despre demnitate, patriotism, constiinta, dragoste de tara. Lasa blestemele si injuriile. Spune si tu o idee clara despre situatia asta si despre altele. Judeca cu creierul tau, ala ca buretele. Iti sugerez sa-ti storci buretele si sa vezi daca poti sa scoti o fraza, cat de cat, ca un om care gandeste.

Uita-te ce scrii in trei randuri: naparca, scursura, sobolan ciumat, curve.

obelix 06-06-2011 - 10:53

Domnule, YAKOIU, la care tara va referiti, cand vorbiti despre demnnitate, patriotism, dragoste de tara? Nu cred ca la Romania.
Asa ca, scursura tradatoare, poti sa te duci dracului de unde ai aparut.
Reiterez, esti o naparca, scursura, sobolan ciumat, neam de curve. Era sa uit: mancator de kkt, scurmator in gunoaie, jigodie.
Este suficient de clar? Pot sa iti zic si in limba ta natala нахуй сука бля пиздец

YAAKOV 06-06-2011 - 12:19

Eu sunt roman 100%, dar tu esti o jigodie KGB-ista din Basarabia, din gaska lui PUTIN. Te dasusi de gol cu comentariul de la alegerile din Chisinau. Cunosti Chisinaul ca pe propriul buzunar, cu toate strazile si mahalalele.

obelix 06-06-2011 - 12:31

Nu, bai Yakov. Mai esti si prost pe deasupra. Informatiile le-am luat de pe siteul CEC. ( http://cec.md/r/21h30/ )
Iar tu, chiar daca folosesti oltenisme si zici ca locuiesti in Romania, tot naparca kaghebista ramai.

Rossy 02-06-2011 - 22:57

va sustin si va votez

Marius Bâtcă 03-06-2011 - 11:48

Discovery a activat optiunea de vot. Votati-l aici pe Laurentiu Serban
http://www.facebook.com/discovery.romania?sk=app_114637715281313

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS